« Anasayfa | Künye | Arþiv 19 Mayýs 2024, Pazar
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köþe
40PENCERE
Ýki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanýtýma Koþ!

Yeþilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri Ýnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "týklanan" Yazý Budur!

[ Kitap -> Dergi Sergeni ]

Alfabe - 6

01.04.2000 - 16:00

Aralýk 2002 tarihinde yayýn hayatýna baþlayan alfabe dergisi 6. sayýsýyla yoluna devam ediyor. alfabe dergisi hiçbir alt baþlýk kullanmadý; yani kültür, edebiyat, müzik, felsefe, siyaset... dergisi deðil. alfabe gençlerin dergisi. Yeni yazmaya baþlamýþ, daha önce bir dergide görünmemiþ kalemleri görüyoruz alfabe'de. Kitap okuyan, bu okumalarýnýn baðlamýnda yazmaya geçen, bilgiden çok duygularýn önplanda olduðu, güncel konularý takip eden yazýlarýn yanýnda deðiþik konularý derinliðine mevzu bahis etmeye çalýþan, þiirsel üsluplarýyla dikkati çeken yazýlardan müteþekkil.

alfabe dergisinin yazarlarý baþta belirttiðimiz gibi genç; bu yüzden olsa gerek çok samimi, hiçbir üçkaðýtçýlýðýn/ince hesaplarýn dönmediði bir dergi... Kimsenin önüne geçmek gibi bir gayeleri yok. Kimseyi madara etmek istemedikleri gibi, yol týkayýcýlýk da gözetmiyorlar. Yani kapýlarý her düþünceye mensup insanlara açýk. Çok sert, abartýlý, taþkýn yazýlar var dergide, ama bunun yanýnda sakin, soðukkanlý, bilge duruþlu yazýlar da mevcut. Edebi, siyasi, kültürel olaylarý takip eden yazýlar alfabe'yi farklý ve muhtevaca zengin bir dergi olma konumuna taþýmýþ. Þöyle söyleyelim: alfabe özgün ve özgür bir dergi. Yazarlarý özgün ve özgür kalem sahibi olmaya aday. Bu yönde çalýþma içerisinde olduklarýný söyleyebiliriz; ilk sayýsýndan 6. sayýsýna kadar böyle bir geliþim içerisindeler. Her sayýda geliþim grafiklerinin yükseldiði söylenebilir.

alfabe'nin yeni sayýsýna savaþ özel sayýsý denilebilir. Yazýlarýn geneli Irak-ABD saldýrýsýný konu alýyor. Tuba Yýlmaz, Sümeyye Solmaz, Fatma Betül Koç, Gülþen Karakaya, Emir Yýldýrým saldýrýyý konu alan farklý tarz denemeleriyle derginin dosyasýný oluþturuyor. Bu yazýlarda ortak bir çýðlýkta buluþulmasý dikkat çekici. Kadir Metin, her biri kendi içerisinde baþlayan ve biten, ama birbirinin devamý olan hikayelerinin "Rüya-VI" duraðýnda. Yani serüven devam ediyor. "Karanlýkta Büyür Çocuklar" baþlýklý yazýsýyla Gülþah Þimþek, 'kadýn, anne, çocuk' kavramlarýný irdeliyor, düþündürüyor. Þimþek, yalnýzca düþüncelerini beyan etmekle kalmýyor, okuyucusunu birlikte düþünmeye, çalýþmaya çaðýrýyor. Beyza Akyüz, Ýskender Pala'nýn çok konuþulan/okunan "Babil'de Ölüm Ýstanbul'da Aþk" romaný hakkýnda yazmýþ. Yazýda romanýn içeriðini, romanda anlatýlanla hayat arasýndaki birkaç ince ama önemli farký deðerlendiriyor. "Uyku Tulumundan Seccade-VI" baþlýklý gezi (seyyah) yazýlarýna deðerli müzisyen Murat Çelik & Haldun Arslancan devam ediyorlar. Tabii bu yazýlar sade gezi yazýlarý deðil. Aný, gezi, durum tespiti... yani bu yazýlar bir çok edebi alana girip çýkan türden. Bazý zamanlar yollarýn þiir olup kaðýda döküldüðü görülürken, bazý zamanlar sevimli, samimi, çenesiz bir þoförün hoþ sohbetine katýlabilirsiniz. Ýlk defa alfabe'de yayýmlanan bu yazýlar Murat Çelik sevenlerini gerçek bir düþ yolculuðuna çýkarýyor. Bu sayýnýn þiiri Ahmet Ceran imzasý taþýyor. Þiirlerini yalnýzca bir þairin gözünden kaçmayacak, hayatýn ayrýntýlarýyla yalýn iþleyen Ahmet Ceran anlattýklarýyla olduðu kadar þiirinin estetiðiyle de dikkat çekiyor.

Kadir Metin'in editörlüðünü yaptýðý alfabe dergisinin yayýn kurulunu Ömer Yalçýnova ve Feyza Yarar oluþturuyor. alfabe'nin sahibi ve yazý iþleri müdürü Nükte Kitabevi adýna Tacettin Nükte. Ýstiþare kurulunu ise bir avuç genç oluþturuyor. alfabe dergisi Konya'da çýkýyor. Konya'da daðýtýlýyor. Baþka þehirlerde daðýtýma baþlanmadý henüz. En kýsa zamanda daha geniþ okuyucu kitlesiyle buluþmasýný temenni ediyoruz.

alfabe'nin yeni sayýlarýný merakla bekliyor, uzun ömürler diliyoruz.

Ýdare ve Yazýþma Adresi: Rampalý Çarþý Karþýsý No:7 Meram/Konya
Tel: (0 332) 350 80 75
E-mail: kadirmetin@hotmail.com

Aralýk 2002 tarihinde yayýn hayatýna baþlayan alfabe dergisi 6. sayýsýyla yoluna devam ediyor.  
Kitap MedyasýTümü »

» Edebiyatýmýzýn Coðrafyasýný Geliþtiren Bir Yazar: Talip Apaydýn / Seray Þahiner
» 'Yaratýcý Yazarlýk' ve Buluþlarý / M. Ýlhan Atýlgan
» Gazete-Dergi Okurluðu / Eser Karakaþ
» Torpilli Kitap: Sokakta / Haydar Hepsev
» Bilge Karasu Okuma Kýlavuzu / Gonca Özmen
EkstraTümü »

» Uykusuzluk / Mehmet Uðurlu
» Bir Yýlda Kaç Kitap Okuyoruz?
» Doðu'nun Meyvelerini Batý'nýn Tepsisinden Sunmak / Ali Ayten
» Kitapçý / Mehmet Ulusel
» "Aþk Istýrapsýz Olmaz" / Nuri Altun
Halep&ArþýnTümü »

» Hrant Dink Sonrasý "Yitik Yürek" Tartýþmasý
» "Atatürk ve Din" Tartýþmasý
» "Tasavvuf Neþriyatý" Tartýþmasý
» Paramparça Entelektüeller ve Fikirler: "Ýmparatorluðun Çöküþ Döneminde Osmanlý Ermenileri" Baþlýklý Ertelenen Konferans Sonrasýnda Türk Entelijansiyasý
» "Bir Zamanlar Bir Ýsmet Özel Vardý..." Tartýþmasý

Yorum yazabilmeniz için üye olmanýz gerekiyor. Üye olmak için týklayýn.

(Üye iseniz sayfanýn en üstünde sað tarafta yer alan kýsýmdan giriþ yapmalýsýnýz.)


Henüz yorum yapýlmamýþ.

Üye Giriþi
Kullanýcý adý
Þifre
Beni hatýrla
Þifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantý (10.12.2013 - 17:25)
tek söðüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoþ bir yazý (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
iþte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELÝF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!