« Anasayfa | Künye | Arşiv 20 Eylül 2024, Cuma
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Edeb Yahu
Nedret Kudret
Erdem Bayazıt Ey!

Dil Ağacı
İbrahim Demirci
Kafı Yutanlar

Kelimeler ve Şeyler
Abdullah Harmancı
Seni Ne İhtiyarlattı?

Mızrak ve İlmihal
Ahmet Murat
İmamın Hatırlanışı

Saksağan
Osman Özbahçe
Dünya Aklıma Yatmıyor

Şiir Çıkmazı
Mehmet Solak
Kimi, Nereye Götürür Şiir?

Gölgelik

Köksal Alver

kalver@hotmail.com

Tek Söğüt

21.02.2013 - 10:14

Çocukluğumun baharının geçtiği köyümüzde, beni kendine çeken onca şeyin yanında tek söğütler mühimdir. İki ayrı mevkide, ikisi de söğüt, ikisi de tek başına. Biri, Yıkıklar mevkisindedir ama kendisi bile bir mevki adı olabilmiştir. 'Çobanlar nerede?' 'Tek söğütte'. Tek söğüt, işte tam orayı işaretler. Bir buluşma yeridir, bir geçiş yeri, durup-dinlenme yeri. Tek başınadır. Etrafında başka söğüt yahut kavak yoktur. Gölgesi, altında yatan hayvanlara, dinlenen çobanlara yeter. Volkanik dağa, dağın üstündeki tarihi kale burçlarına, Kulakardı'na, Taşkom'a, Karakaya'ya, Tipi Pınarı'na bakar. Arkasında ise Yıkıklar, Mezireler, Mantarlı yükselir. Köyü, tarlaları, ırgatları, didinen insanları, tarlaya ekmek götüren genç kızları o kuytu köşesinden izler durur. Köyün girişini değil ama çıkışını tutan bir nöbetçi gibidir.

Bir diğer tek söğüt ise köyümüzün Damlıca mevkisindedir. Damlıca dendi mi orada durmak, mümkünse konaklamak, en az bir gece geçirmek gerekir. Oltu yolundadır, engin dağların yamacında bir meradır. Baharda besi hayvanları oraya çıkarılır, güze kadar orada otlatılırlar. Başlarında iki çoban. Bir-iki çoban köpeği. Bir çadır. Elbette isli demlik. Çay, kıtlama şeker. Bütün bunlara bakan asırlık söğüt ağacı. Bütün bunlara ince ince dokunan, gölge düşüren, kol kanat geren. Hiç bu kadar büyük söğüt ağacı olur mu? Çokça çınar, meşe, çam gördüm kocaman kocaman, göklere uzanan. Bu söğüt de öyle; dallarını birbirine dolamış, kollarını uzatabildiği kadar uzatmış, geniş bir alanı avuçları içine almış ve altında doğal bir dinlenme yeri meydana getirmiştir. Elbette yanında çeşme. Buradan geçen adı-sanı-namı bilinmeyen bir garip yolcu, bir Köroğlu, küçük söğüt dalını buraya dikmiştir. O dal bu hale gelmiştir yıllar içinde. Ve bir mevki adı olmuştur: Köroğlu. Damlıca'da Köroğlu söğüt demektir. Bütün merada tek başınadır; bir konak sahibi, bir ulu bilge gibi durmaktadır. Bakar sarp kayalara, karşı ormanlara, çobanlara. Kışın ise yalnızlığına gömülür, uzun uzun demlenir karlar arasında, kendi içinde. Susar uzunca.

Her iki tek söğüt de, nice hikâyeleri dinlemiştir, nice insanlara gölge olmuştur. Hele Damlıca'daki bir hikâye kahramanı gibidir. Bir duruşu ve bakışı vardır ki, görülmeli. Ona sırtını dayayan kendini emniyette hisseder. Öyle bir engin bakış verir kişiye. Yıkıklar'daki de köyü bir güzel selamlar, oraya esenlik diler. Gelene geçene tanıdık muştular gönderir. Garipliğini unuttur her ikisi de insana, bildik bir yolu adımlamanın güveni sarar bedeni.

Gezdiğim ormanlarda, geçtiğim yollarda, dolaştığım vadilerde, dağlarda tek ağacı nedense hemen bulur bakışlarım. O tek ağaç, bazen bir çam, bazen bir ardıç, bazen söğüt, çınar olur. Ormana ve dağlara bakarken nedense gözlerim tek ağaç arar. Tek söğüt imgesi hiç aklımdan çıkmaz çünkü. Nerede tek ağaç görsem, gördüğüm tek söğüttür.

Koca ormanda bir başına duran o tek ağaç ne söyler, ne anlatır? O imge neye karşılık gelir? Yalnızlık, küsmüşlük, dargınlık. Yahut gözetleme, nöbet tutma, öne çıkma, önden gitme. Etrafı boşalan insanın ezikliği. Bir garipleşme, yalnızlaşma. Yahut bir tenha arama derdi. Tenhada demlenme. Tenhada halden hale geçme. İnziva. İnziva merhemi arama. İnzivada merhem bulma. Daha başka şeyler. Mesela, hem teke, hem herkese bakışları çevirebilme. Bakışları toplulukta ve yalnızda dolaştırabilme. Hepsinden ince hikmetler devşirebilme. Tek olanda topluluğu, topluda teki görebilme. Topluluğu yüceltmeme, tek olanı küçümsememe idrakine varabilme. Ve daha başka şeyler.

Nerede tek ağaç görsem, onca şey gelir aklıma. Orada tek başına, başı dik öylece durmaktadır. Kartallara bakmakta, yolcuyu selamlamaktadır. Nerede tek ağaç görsem, köyümdeki tek söğütleri hatırlarım. Ve onların tek başlarına duruşlarını, bekleyişlerini. Bir de Nazım Hikmet'in mısralarını: "Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür/ Ve bir orman gibi kardeşçe." Tek ile çok arasında gider gelirim. Tekten çoğa, çoktan teke varıp dururum. Tek söğüt bir yaşama halidir derim sonra. Kendi hallerime bakarım, tek söğütten ayna yaparım.

Çocukluğumun baharının geçtiği köyümüzde, beni kendine çeken onca şeyin yanında tek söğütler mühimdir. İki ayrı mevkide, ikisi de söğüt, ikisi de tek başına.  
EkstraTümü »

» Kaypak Yorgunluk / Mehmet Uğurlu
» Ne Mürid İsterim Ne De Mürşid (Üç Kitap, Üç Figür: Mevlana, Şems ve Kimya Hatun) / Mevlüt Uyanık
» Otuz İki Kısım Tekmili Birden İlhan Berk / Sıddık Akbayır
» "Renga" Üzerine / Nurullah Turan
» Tolstoy'un Ölüme Yolculuğu / Ferhat Uludere
KırkpâreTümü »

» Suç Bende / Deniz Işık
» Sesinden İçmek Senin / İnci Okumuş
» Gittin / Ramazan Özer
» Akasya Ağacı / Atilla Akın
» Son / Senem Gezeroğlu
MetinlerTümü »
» İkiz Yörünge Üstü Bir Cambazın Tek Seferlik Dansı / Mehmet Uğraş
» Durak / Suat Alan
» Meydan ve Kahvehane / Necip Mahfuz'dan Çeviren: Yusuf Sami Samancı
» Mutluluk Hastalığı / Necip Mahfuz'dan Çeviren: Murat Göçer
» Fazilet Mükâfâtı / Reşat Nuri Güntekin (Çevrimyazı: Elif Hafsa)

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Toplam 1 yorum yapılmış. Yorumların tamamını görüntülüyorsunuz.

tek söğüt

Tek bir söğüdü bile kalmadığı şiirlerimize katık yaptığımız yalnızlığımızın hocam Yüreğinize bereket...

sosyologbetul (26.02.2013 - 01:08)

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!