« Anasayfa | Künye | Arþiv 19 Mart 2024, Salý
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köþe
40PENCERE
Edeb Yahu
Nedret Kudret
Erdem Bayazýt Ey!

Gölgelik
Köksal Alver
Tek Söðüt

Dil Aðacý
Ýbrahim Demirci
Kafý Yutanlar

Kelimeler ve Þeyler
Abdullah Harmancý
Seni Ne Ýhtiyarlattý?

Mýzrak ve Ýlmihal
Ahmet Murat
Ýmamýn Hatýrlanýþý

Saksaðan
Osman Özbahçe
Dünya Aklýma Yatmýyor

Þiir Çýkmazý
Mehmet Solak
Kimi, Nereye Götürür Þiir?

[ Edebiyat -> Metinler ]

Durak

Suat Alan

04.07.2010 - 22:50

Adý durmaktan geliyor olsa gerek, durak; durulan yerdir, beklenen yer. Hem yolcu için hem taþýt için durulan yer... Durakta durulur, beklenir; bu beklenti bir amaç içindir.

Duraklar genelde bir kabin þeklinde dizayn edilir. Turnike gibi daha özel alanlar ve sadece durak adýnýn yazýlý olduðu tabela ile yeri belirlenen duraklar da vardýr. Durak bir þekilde kendisini belirtir. Duraða çizilen bir sýnýr vardýr, bir huduttur durak. Yolun karþý tarafýnda da bir durak bulunur. Bir kaç metre ileride ya da geride olabileceði gibi, hemen karþýda da olabilir.

Durak kabin þeklinde dizayn edilir demiþtik, bu kabin camdan yapýlmýþtýr. Bilboard denilen reklam panolarý sergilenir bu camdan yapýlan kabinlerde. Reklam verenler için önemli bir mekândýr. Yapacak pek bir iþi olamayan birey, durakta aracý beklerken reklamlarý inceleme imkâný bulabilmektedir. Camdan yapýlan kabinde birde tarife panosu bulunur. Hangi aracýn ne zaman gelebileceði, kaç dakikada bir geleceði vesairenin yazýldýðý tarife panosu. Tarifeyi kontrol edenler, elindeki veyahut cebindeki telefonu da ayný anda kontrol ederler. Ýlginçtir; ama saati kontrol etmek içindir bu giriþim. Cep telefonunun hayatýmýzý iþgal etmesiyle birlikte kol saatlerinin fonksiyonun ne denli azaldýðýný durakta da gözlemleyebilmekteyiz.

Kimi duraklar turnike þeklindedir. Turnikeler, metro ve tramvay gibi daha seri araçlarýn geçtiði duraklarda bulunurlar, bu yönüyle özeldirler. Bu özel yapýlar yolcularýn yoðun olduðu yerlerde bulunur. Turnikeler aracýðý ile aracýn tüm kapýlarý yolcu biniþine sunulur, çünkü ücret önceden turnike giriþinde ödenmiþtir. Turnikelerde sigara içmek yasaktýr, kapalý alandýr çünkü. Her turnikenin bir görevlisi vardýr, tek iþi yolcu ve araçlarýn giriþ çýkýþlarýný kontrol etmektir. Görevliye ayrýlmýþ özel bir alan da vardýr.

Duraklarýn yanýnda bir de dolum giþeleri denilen özel alanlar vardýr, her durakta bulunmasa da belli baþlý duraklarda bulunur.

Her duraðýn bir adý vardýr. Bu ad duraðýn bulunduðu civarýnda adýdýr çoðu zaman, duraðýn adý bulunduðu coðrafya ile bütünleþmiþtir, açýk adres haline gelmiþtir, yer tarifinde kullanýlýr olmuþtur.

Kent hayatýna özgüdür durak. Köyde kentteki gibi duraklara rastlanmaz, duraðý kent hayatý zorunlu olarak var etmiþtir. Kent hayatýnýn doðurduðu bezgin insan tipinin sýklýkla görülebileceði bir mekândýr durak. Sabahýn erken saatlerinde iþe gitmek için bu mekâna uðrayan kalýn kravatlý memur, uykusuzluktan ötürü düþecekmiþ gibi duran ilkokul öðrencisi, üzerinde ki eski elbiseleri ile sanayiye gideceði belli olan iþçi, elindeki gazetesi ile bir üniversite öðrencisi... Hepsinin ortak mekâný, uðrak mekânýdýr durak, sabahýn erken saatlerinde uðranan bu mekâna akþam da uðranýlmasý zorunludur. Akþam iþ dönüþü veya okul çýkýþý gelenler, gün boyu yüklendikleri aðýr stresi bu mekânla da paylaþýrlar. Araçta bunalanlarýn kendilerini araçtan aþaðý atarken oh be! dedikleri mekandýr da durak.

Durak, genelde açýk bir alandýr. Açýk alan olmasý iyi bir seyir imkâný sunar. Yoldan geçen son model araçlar, sýra sýra dizilen binalar, kýrmýzý ýþýktan geçmeye çalýþan insanlar, her mevsim farklý bir güzellikle kendisini sergileyen aðaçlar, uçan kuþlar, tüm sesleri bastýran araba sesleri, her þeye raðmen hareketli bir hayat...

Duraðýn içinde de heterojen bir yapý var olur genelde. Tarife panosunu kontrol edenler, ikide bir öf çekip aracýn geliþ yönüne gözlerini dikenler, elinde bastonu ile yaþlýlar, sýrtýnda çantasý ile öðrenciler, kalýn kravatý ile memurlar, sevgilisi ile el ele tutuþup konuþanlar... Son bakýþlarýn ve sözlerin hayat bulduðu mekânlardýr duraklar.

Bazý duraklar boþtur, sessizdir, ýssýzdýr. Böyle olmalarý ýssýz bir yerde olmalarýndan kaynaklanýyor diye düþünülebilir; ama bu ýssýzlýðýn tek sebebi bu olmasa gerek.

Durakta yalnýzdýr insan, kalabalýklar içinde yalnýz. Elini hafif oynattýðý anda dokunabileceði birileri olduðu halde yalnýzdýr. Ne hazin bir durum deðil mi? Kalabalýklar içinde yalnýz olmak. Kent yaþamýnýn zorunlu bir sonucu olan bu durum durakta da vuku bulmakta.

Duraða giden kiþinin genelde ilk dikkat ettiði þey aracýn duracaðý yeri iyi tahmin edebilmek ve araca ilk binebilmektir. Ýlk binenin araçta oturma ihtimali daha yüksektir. Yaþlýlara yer vermek gibi bir düþüncesi yoktur böylelerinin.

Her mevsim farklý davranýþlar doðurur duraklar, kýþ mevsiminde sürekli hareket halinde bulunup ýsýnmaya çalýþan insanlar göze çarparken, yaz mevsiminde bekleme sürecinde gölgelik bir yer arayan insanlara rastlamak mümkündür. Duraðýn yakýnýnda aðaçlýk bir alan varsa bu böylesi insanlar için vazgeçilmez bir mekândýr.

Durak bir yerde sefere baþlangýç yeriyken, diðer bir yerde sefere son verilen mekândýr. Binilen ve inilen iki uçtur bu yönüyle... Baþlangýç ve bitiþ... Hayatýn da bir nevi özeti...

Adý durmaktan geliyor olsa gerek, durak; durulan yerdir, beklenen yer. Hem yolcu için hem taþýt için durulan yer... Durakta durulur, beklenir; bu beklenti bir amaç içindir.  
KýrkpâreTümü »

» Suç Bende / Deniz Iþýk
» Sesinden Ýçmek Senin / Ýnci Okumuþ
» Gittin / Ramazan Özer
» Akasya Aðacý / Atilla Akýn
» Son / Senem Gezeroðlu
Tekrar YayýnTümü »

» Simetrim Kalkýyor Breh / Vural Kaya
» Edebiyat Ödüllerinin Günahý ve Sevabý / Refik Durbaþ
» Yüzdeki Týrnak Ýzleri ve Pamuk Terörü / Kaan Arslanoðlu
» Sözleþme-II / Seyhan Arslan
» Meczubun Kefaret Bandolarý / Vural Kaya
MetinlerTümü »
» Ýkiz Yörünge Üstü Bir Cambazýn Tek Seferlik Dansý / Mehmet Uðraþ
» Durak / Suat Alan
» Meydan ve Kahvehane / Necip Mahfuz'dan Çeviren: Yusuf Sami Samancý
» Mutluluk Hastalýðý / Necip Mahfuz'dan Çeviren: Murat Göçer
» Fazilet Mükâfâtý / Reþat Nuri Güntekin (Çevrimyazý: Elif Hafsa)

Yorum yazabilmeniz için üye olmanýz gerekiyor. Üye olmak için týklayýn.

(Üye iseniz sayfanýn en üstünde sað tarafta yer alan kýsýmdan giriþ yapmalýsýnýz.)


Toplam 1 yorum yapýlmýþ. Yorumlarýn tamamýný görüntülüyorsunuz.

tebrik

kardeþim yorumuna saðlýk güzel bir yazý olmuþ..Baþarýlarýnýn devamýný dilerim..

ismailcan (14.01.2011 - 13:21)

Üye Giriþi
Kullanýcý adý
Þifre
Beni hatýrla
Þifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantý (10.12.2013 - 17:25)
tek söðüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoþ bir yazý (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
iþte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELÝF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!