« Anasayfa | Künye | Arşiv 26 Nisan 2024, Cuma
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Dergi Sergeni ]

Evliya Çelebi Eksik mi Tanınıyor?

04.07.2008 - 12:58

Aylık medeniyet ve kültür dergisi Mostar'ın Ağustos sayısı okurlarıyla buluştu. Dergi, dolu bir içerik ve ilgi çekici bir dosyayla 41. kez okurlarına merhaba diyor.
Tarihimizde, bize maceracılığı ile anlatılan fakat eksik bilgilendirmeler yüzünden yanlış tanıdığımız bir seyyahımız var: Evliya Çelebi. Biz onu, başında kavuğu ve uzun sakalları ile canının istediği yere giden basit bir gezgin olarak tanıyoruz, fakat son dönemde yapılan araştırmalar bugüne kadar bildiklerimizin çoğunun yanlış olduğunu gösterdi bize. Meğer Evliya Çelebi, basit bir seyyah olmaktan çok öte, bir devlet görevlisi ve önemli bir ilim adamıymış. Mostar Dergisi, temmuz sayısında, yanlış tanıtılan bu önemli şahsiyeti tüm yönleriyle ele alan bir dosya sunuyor. Dosya yazılarında Şeref Bilsel, Evliya Çelebi'nin gözüyle şehirleri, Saadettin Acar Çelebi'nin gezdiği coğrafyayı, Önder Kaya Evliya'nın gözüyle İstanbul'u anlatıyor. Konuyla ilgili olarak Marmara Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Yücel Dağlı ile bir röportaj gerçekleştirildi. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi üzerine çalışan Yücel Dağlı, Ali Ayçil'in sorularına verdiği yanıtlarda, Evliya'nın pek de bilinmeyen bazı yönlerine ışık tutuyor: "Evliya Çelebi çok zeki biridir. Herhangi bir şekilde para sıkıntısı çekmeden, devrin en iyi ilimlerini alarak büyüyor. Kuyumcu olan babasının yanında çalışan Simyon Usta'dan Latince ve Yunanca öğreniyor. İlme, tarihe ve sanata meraklı. Bunların yanı sıra bir müzik âlimi, müzik üstadı." Dağlı Çelebi'nin bizim bildiğimizden çok farklı bir insan olduğunu ifade ederek şu noktaların altını çiziyor: "Oradaki insanın başında ne vardır, ayağında ne vardır, ne renk elbise giyer? Bunu bilemezsiniz. Kadınlarını, kızlarını, erkeklerini, çocuklarını bilmezsiniz. Ne yerler, ne içerler? Bunları tarihi kaynaklarda bulamazsınız. Evliya Çelebi'de bunları buluyorsunuz. Seyahatnameye yemek kültürü açısından bakıyorsunuz, o devrin damak kültürünü yansıtıyor. Meselâ botanik açısından bakıyorsunuz, o devirde bitkileri buluyorsunuz. Evliya Çelebi büyük bir botanikçi ama botanik âlimi olayım diye incelememiş bitkileri. O devirde ata ne yedireceğini bilmek için otları öğrenmiş." Yücel Dağlı, Seyahatname'nin yalnızca bir gezi kitabı olmadığını, Evliya'nın gezip gördüğü yerlerle ilgili birçok bilgiyi kitabına aktardığını da vurguluyor.
Dergide bu ay Naci Bostancı 1980'lere damgasını vuran, ancak trajik bir şekilde hayatına son veren ünlü Banker Kastelli'yi anlatıyor. Rasim Özdenören "Ödünç kavramlarla düşünmek", Ali Yurtgezen "Yüksek Yargı'nın Dil İle İkrar Eylediği", Ahmet İnam "Dinin Anlamı Üzerine" başlıklı yazılarıyla ufkumuzu açmaya devam ediyorlar. Genç yazarlar Elif Tunca, Şamil Potur ve Yakup Öztürk de dergiye omuz veren isimlerden.

Meğer Evliya Çelebi, basit bir seyyah olmaktan çok öte, bir devlet görevlisi ve önemli bir ilim adamıymış. Mostar Dergisi, temmuz sayısında, yanlış tanıtılan bu önemli şahsiyeti tüm yönleriyle ele alan bir dosya sunuyor.  
"Kitap"lı SohbetlerTümü »

» Bir Kütüphanenin Serencamı ve "Yazma"ların Açılan Bahtı...
» İsmail Kara: "Türkiye'de sosyal bilimciler ilkokul düzeyinde ilmihal bilgisine bile sahip değiller!" / Röportaj: Önder Deligöz
» İletişim Yayınları Editörü Ali Artun: "Sanat hayata tekrar kök salmalı" / Röp: Barış Yıldırım
» "Surre-i Humayun'la yaşanan güzelliği yeniden yaşamak mümkün" / Röportaj: Yüsra Mesude
» İsmail Bilgin: "Safiye Hüseyin'leri Yeterince Anlatamadık"
40ikindi KitaplığıTümü »

» Işık Yanar'ın İkinci Romanı Çıktı: "Şemsiye Tamircisi"
» Bir İhtilalciden Dinlediklerim - Müfid Ekdal / Nuri Altun
» Tarihin Büyük Yalanları-Richard Shenkman / Nuri Altun
» Bütüncül Psikoterapi Ne Kadar Gerekli Ve Ne Kadar Mümkün? / Ali Ayten
» Kısa 20. Yüzyıl Tarihi: 1914-1991 Aşırılıklar Çağı / Seda Yaşar
Halep&ArşınTümü »

» Hrant Dink Sonrası "Yitik Yürek" Tartışması
» "Atatürk ve Din" Tartışması
» "Tasavvuf Neşriyatı" Tartışması
» Paramparça Entelektüeller ve Fikirler: "İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri" Başlıklı Ertelenen Konferans Sonrasında Türk Entelijansiyası
» "Bir Zamanlar Bir İsmet Özel Vardı..." Tartışması

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!