« Anasayfa | Künye | Arşiv 19 Mayıs 2024, Pazar
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Siluet
M. Feyza Yarar
Genetik Miras: Vandalizm

Meşkler
Fatih Özkafa
Hat Sanatının Modern Yorumlara İhtiyacı

[ Haberler -> Tasarım Haberleri ]

5 Yıldızlı Adalet Sarayı

21.03.2008 - 17:16

Selçuklu mimarisi ve motiflerinden esinlenilerek inşa edilen Konya Adalet Sarayı'nın tüm birimleri hizmete girdi. 5 yıldızlı oteli andıran sarayda güvenlik 168 kamerayla sağlanıyor. Güneşli ve yağmurlu havalarda renk değiştiren taşlardan yapılan saraya 9 ayrı kapıdan girilebiliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçen yıl açılışı yapılan Selçuklu mimarisi ve motiflerinden esinlenilerek inşa edilen Konya Adalet Sarayı'nın tüm birimleri hizmete girdi. Konya Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Özdemir, yaptığı açıklamada, yapımına 2006 yılında başlanan ve 19 ay sonra tamamlanarak Başbakan Erdoğan tarafından açılışı yapılan Adalet Sarayının şubat ayında hizmet vermeye başladığını söyledi.

64 bini kapalı toplam 85 bin metrekare alan üzerine kurulu Adalet Sarayının mevcut durumda Türkiye'nin en prestijli adliyesi olduğunu vurgulayan Özdemir, "5 yıldızlı otel kalitesinde hizmet veriyor. Adalet Sarayını, tuvaletlerinden, koridorlarına, duruşma salonlarından mahkeme başkanlarının odasına kadar her şeyi en ince detaylarına kadar planlayıp yaptırdık" dedi.Selçuklu mimarisine ayrı bir hayranlık duyduğunu bu yüzden de Adalet Sarayında Selçuklu eserlerini model aldıklarını dile getiren Özer, şunları kaydetti: "Bloklar halinde 3 kat olarak inşa edilen adliye, tamamen Selçuklu mimarisinden esinlenilerek yapıldı. Üzerinde kullanılan motifler bile Selçuklu dönemine ait. Ortasındaki havuzu, giriş kapıları, yapı tamamen Selçuklu... Adalet Sarayında 1200 civarında oda bulunuyor. Bu odaların henüz bir bölümü kullanılıyor. Çünkü biz Adalet Sarayını, 50 yıl sonrasını düşünerek inşa ettik. Konya Adalet Sarayında 1 başsavcılık, 42 savcı odası, 52 hakim odası, 2 müzayede salonu, 66 duruşma salonu, 200 kişilik konferans salonu, büyük bir kafeterya, VIP salonları, 400kişilik yemekhane bulunuyor. Yemekhanede papyonlu garsonlar hizmet ediyor. Buralarda hizmet kalitesi üst seviyede. Adliyeye dokuz ayrı kapıdan giriliyor."Özer, kafeteryanın Adalet Sarayı içinde özel servis araçlarıyla, çay,kahve, poğaça hizmeti de sunduğunu belirtti.

Renk Değiştiren Taşlar Kullanıldı

Başsavcı Fatih Özer, Konya Adalet Sarayında yağışlı ve güneşli havalarda renk değiştirebilen Ünye taşı, zeminlerde ise andezit taşının kullanıldığını, ayrıca avukatlar için 18 ayrı oda tahsis ettiklerini bildirdi. Adalet Sarayında bir hakimin, vatandaş ya da hükümlüyle ortak kullanım alanları olmadığını ifade ederek, şunları söyledi:"Eski binalarda bir hakim, müebbet hapis istemiyle yargıladığı bir sanıkla ortak kullanılan bir tuvalette yan yana gelebiliyordu. Burada bu durum söz konusu değil. Mahkemeleri blok halinde yaptık. Örneğin 1. Ağır Ceza Mahkemesinin başkanının, üyelerinin, kaleminin odası, müzakere odası hatta tuvaletleri bile aynı özel koridorda bulunuyor. Başkanın odasından duruşma salonuna açılan kapı var. Başkan, vatandaşlar ve sanık ayrı ayrı kapılardan duruşma salonuna giriyor. Sanık ile vatandaşların birbirini görmesi olanaksız. Duruşma salonunda katibin davaya ait düştüğü her not avukatların önündeki bilgisayar ekranından görülebiliyor. Avukatlar bu haliyle davayı daha kolay takip edebiliyor."Fatih Özer, Konya Adliyesinde Türkiye'de bir benzeri olmayan ölçüde güvenliğin bulunduğunu belirterek, "168 kamerayla koridorları izliyoruz. 43 günlük kayıt yapabilen bir sistemimiz var. Binanın her köşesini kameralar sayesinde kontrol altında tutabiliyoruz" dedi.

(Yeni Şafak)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçen yıl açılışı yapılan Selçuklu mimarisi ve motiflerinden esinlenilerek inşa edilen Konya Adalet Sarayı'nın tüm birimleri hizmete girdi.  
Tasarım KitaplığıTümü »

» Şehrin Mimarisi / Aldo Rossi
» Osmanlı Mimarisi / Doğan Kuban
» Cumhuriyet Döneminde Resim-Edebiyat İlişkisi / Hatice Bilen Buğra
eni-konu: HaberTümü »

» "Hayallere Sığmayan Minyatür Odalar"
» Kehaneti Bile Yetiyor
» Mukaddes Emanetler'e Modern Düzenleme
» Talih Kuşu Değil 'Tarih Kuşu'
» Yıkılırsa Zobu ve Muhsin Bey'in Kemikleri Sızlar
Ustanın Gör DediğiTümü »

» "Bir Deryâ Ki Kündekâri..." / İrfan Özfatura
» "Keçenin Son Delikanlısı..."

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!