« Anasayfa | Künye | Arşiv 28 Mart 2024, Perşembe
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Haberler -> Kitap Haberleri ]

Sahaflar Tozlu Dükkanlarından Çıkıp Meydanlara İndi

14.10.2008 - 21:50

Beyoğlu Belediyesi'nin düzenlediği festivalde, Mehmet Akif Ersoy imzalı 3 cilt Safahat, Cemal Gürsel'in imam hatip lisesine yaptığı ziyaretin fotoğrafı, Atatürk ve Latife Hanım'ı birinci sayfasına taşıyan yabancı gazeteler satışa sunuluyor.

Sahaflar, tozlu dükkanlarından çıkıp meydanlara indi. Beyoğlu Belediyesi mayıs ayında Galata'da ilk kez bir sahaf festivali düzenlemiş ve 24 sahaf dükkanını halkla buluşturmuştu. Büyük bir ilgi ve heyecanla karşılanan festivalin ikincisi dün Taksim Meydanı'nda açıldı. Meraklı ancak bilgi sahibi olmayan bazı vatandaşların "Bunları nasıl eskitiyorsunuz? Sahaf nedir?" soruları ikinci festivalin yapılmasına zemin hazırlamış. Bu sorular aslında, bir şekilde değerlerimize sahip çıkmaya çalışan sahaf kültürünün yavaş yavaş yok olduğunun bir göstergesi. İstanbul'da yaklaşık 100 sahaf var, 60'ı 19 Ekim'e kadar bu meydanda olacak. Sahaflar Festivali, hiç şüphesiz koleksiyonerler için bulunmaz bir etkinlik. En çok onlar heyecanlanıyor ve 'yeni neler var' diye harıl harıl dükkanları dolaşmaya başlıyor. Meraklıları için biz de küçük bir araştırma yaptık.

Sahaf Festivali'nde birbirinden değerli koleksiyonlar, eserler yer alıyor. Kartpostallardan sigaralıklara, siyah-beyaz hatıra fotoğraflardan sinema afişlerine meraklısı için hayli ilginç ve değerli eserler festival stantlarında satışa sunuluyor.

Ersoy imzalı Safahat da var

Sahaf Can'ın sahibi Hanifi Can, özellikle hisse senetleri koleksiyonu yapmış. Cumhuriyet öncesi ve ilk yıllarına ait belgeler dikkat çekiyor. Örneğin İş Bankası'nın 1925 yılına ait hisse senedi baş köşede. İstanbul Menba Suları İdaresi'ne ait hisse senedi de grafik tasarımıyla dikkat çekiyor. Ayrıca Osmanlı tapularını, noter evraklarını merak ediyorsanız uzun uzun inceleme fırsatı bulabileceksiniz. Atatürk'ün portresinin yer aldığı sigaralıklar da meraklılarını bekliyor. Bir başka dikkat çeken eser ise, Atatürk'ün yaşadığı tarihlere ait yabancı gazeteler. Bir gazetenin baş sayfasında Latife Hanım'ın Atatürk'ün elini öpmek üzere eğildiği siyah-beyaz fotoğraf var.

Sinemayla ilgili koleksiyon yapanlar için bu festivalin anlamı büyük. Sahaf Binbir'de Mustafa Mumcu eski Türk filmlerinin afişlerini bir araya getirmiş. 1950'li yılların orijinal sinema afişleri ve 1970'li yıllardan itibaren popüler olan çizgi romanlar heyecan verici. Zagor, Teksas, Tommiks, Mandrake, Kızılmaske çizgi roman serileri raflarda yer alıyor. Ayça Kitapçılık'ta, tarihî belge niteliğini taşıyan Osmanlı çini, kilim, kumaş motiflerinin yer aldığı kitaplar var. Mesela 1946 yılında basılan Türk Mimari Anıtları Osmanlı Devri Bursa'da İlk Eserler adlı kitapta çini desenleri ve nerelerde, nasıl kullanıldığı detaylarıyla anlatılıyor. Bir başka eserde ise Osmanlı döneminde kullanılan kumaş desenleri ve örnekleri yer alıyor.

Emin Nedret İşli'nin sahibi olduğu Turkuaz Sahaf, ciltleriyle öne çıkan kitapları sergiliyor. Birbirinden güzel, el işi ciltli yerli yabancı kitapları burada bulabilirsiniz. Bir Hint efsanesinin anlatıldığı Sakoontala adlı eserin cildindeki işçilik görülmeye değer. Sakoontala'nın satış fiyatı 2 bin 500 dolar. Mehmet Akif Ersoy'un imzasının yer aldığı üç ciltlik Safahat adlı eseri, Türk tıp dünyasının 1820 yılında yazılan ilk anatomi kitabı Hamsei Şanizade adlı eser de Turkuaz Sahaf'ın standında... 27 Mayıs 1960 askeri yönetiminde Milli Birlik Komitesi Başkanı olan ve ardından da yeni hükümeti kuran Orgeneral Cemal Gürsel'in İstanbul İmam Hatip Okulu'nu habersizce yaptığı bir denetlemeyle ilgili siyah-beyaz fotoğrafı festival kapsamında inceleyebilirsiniz. Fotoğrafla ilgili tarihî bilgi şöyle: 1960'ta Demokrat Parti'yi tasfiye eden Cemal Gürsel'e imam hatip okullarının kapatılması gerektiğine dair rapor ve bilgiler verilir. Gürsel son kararını vermeden önce "Bana örnek bir okul gösterin." diyerek, adı verilen İstanbul İmam Hatip Okulu'na bir gün ani bir ziyarette bulunur. İşte bu fotoğraf o anın kanıtıdır.

(Zaman Cumartesi)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
İlki mayıs ayında açılan ve büyük ilgi gören Sahaflar Festivali'nin ikincisi 10 Ekim'de Taksim'de başladı. Festivalde, Mehmet Akif Ersoy'un imzasının yer aldığı üç ciltlik Safahat da var.   
Bize GelenlerTümü »

» Kahraman Üzerine Dersler / Oğuz Karakaş
» Görsel Şiirin İlk Kitabı: Dada Korkut
» Makyaj Hatası / Yavuz Altınışık
» Oluş ve Bozuluş / İbn Sina
» Hiç / Merih Günay
Dergi SergeniTümü »

» Dergi Yazarının Tadı Başka
» Anlayış Dergisi Artık Tüm İçeriğiyle İnternette
» Karagöz 7 Çıktı
» Dergâh Dergisi Yine Dopdolu
» Türk Edebiyatından "Kaşgarlı Mahmud" Özel Sayısı
"Kitap"lı SohbetlerTümü »

» Bir Kütüphanenin Serencamı ve "Yazma"ların Açılan Bahtı...
» İsmail Kara: "Türkiye'de sosyal bilimciler ilkokul düzeyinde ilmihal bilgisine bile sahip değiller!" / Röportaj: Önder Deligöz
» İletişim Yayınları Editörü Ali Artun: "Sanat hayata tekrar kök salmalı" / Röp: Barış Yıldırım
» "Surre-i Humayun'la yaşanan güzelliği yeniden yaşamak mümkün" / Röportaj: Yüsra Mesude
» İsmail Bilgin: "Safiye Hüseyin'leri Yeterince Anlatamadık"

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!