« Anasayfa | Künye | Arşiv 25 Nisan 2026, Cumartesi
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Siluet
M. Feyza Yarar
Genetik Miras: Vandalizm

Meşkler
Fatih Özkafa
Hat Sanatının Modern Yorumlara İhtiyacı

[ Haberler -> Tasarım Haberleri ]

Tarihi Evleri Odun Niyetine Yakıyorlar

23.09.2007 - 23:21

Tekirdağ Kültür ve Turizm Müdür Vekili Yaşar İşcan, Tekirdağ'da 260 tarihi ahşap ev bulunduğunu; bakımsızlık nedeniyle bu evlerin yoksulların yakacak temin ettiği depolar haline dönüştüğünü söyledi.

Tekirdağ Kültür ve Turizm Müdür Vekili Yaşar İşcan, yaptığı açıklamada, Tekirdağ'da 260 sivil mimarlık örneği yapı ile 61 anıt eserinin, tarihi eser kapsamı altında korunduğunu bildirdi.

Kentteki çeşme, cami ve özellik arz eden yapılardan oluşan anıt eserlerin iyi durumda olduğunu bildiren İşcan, "Tarihi eserler, ilin geçmişle bağlarını göz önüne seren, şehrin tarihi özelliğini ortaya çıkaran yapılardır" dedi. 260 tarihi evin büyük bölümünün harap ve bakımsız olduğunu, bu durumdaki evlerin onarımı konusunun "Evlere bir çivi bile çaktırılmıyor" diye yansıtıldığını ifade eden İşcan, "Bu, doğru değil. Mal sahibinin istemesi ve sadece Tekirdağ Müzesi'ne müracaatıyla binlerce çivinin çakılması mümkündür" diye konuştu.

Bakım izniyle binaların çatı aktarımı, oluk değişimi, boya badana ve buna benzer tamiratlarının yapılabileceğini kaydeden İşcan, malzeme ve mimari ögelerde değişiklik getiren kapsamlı onarımlar ile yapının yıkılıp yeniden yapılması gibi müdahalelerin ise Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun izniyle yapılabildiğini söyledi.

İşcan, şöyle konuştu: "Tarihi evlerin korunması konusunda ilgili kuruluşların yanında özellikle ev sahiplerinin de adım atması ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü veya Müze Müdürlüğü ile temas etmeleri gerekiyor. Ancak tescilli yapıların varislerinin çok olması, 5-6 katlı apartmanların sit alanları içine izinsiz yapılması mal sahiplerini bir beklenti içine sokmuş. Gökyüzüyle dahi temasları kesilen malikler, tescili kaldırmanın yollarını arar hale gelmişler. Yıkılmanın kısmi rahatlama sağlayacağı düşüncesiyle sahip çıkılmayan bu evler, sonuçta yoksul insanların ahşap kısımlarıyla yakacak temin ettiği depolar haline dönüştü. Bakanlığımız, bu tarihi evlerden 10 tanesine 2006 yılı içinde proje yardımı kararlaştırdı ama sadece 2 tanesi için sahipleri proje çizdirip yardım aldı. 2007 yılında da 9 tescilli ev için proje yardımı yapılması kararlaştırıldı."

(Haber 7)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Tekirdağ Kültür ve Turizm Müdür Vekili Yaşar İşcan, Tekirdağ'da 260 tarihi ahşap ev bulunduğunu; bakımsızlık nedeniyle bu evlerin yoksulların yakacak temin ettiği depolar haline dönüştüğünü söyledi. Tekirdağ Kültür ve Turizm Müdür Vekili Yaşar İşcan, yaptığı açıklamada, Tekirdağ'da 260 sivil mimarlık örneği yapı ile 61 anıt eserinin, tarihi eser kapsamı altında korunduğunu bildirdi.  
Tasarım KitaplığıTümü »

» Şehrin Mimarisi / Aldo Rossi
» Osmanlı Mimarisi / Doğan Kuban
» Cumhuriyet Döneminde Resim-Edebiyat İlişkisi / Hatice Bilen Buğra
1 İmzaTümü »

» Philippe Starck
» Zaha Hadid
» Karim Rashid
» Faruk Akın
» Emrah Yücel
eni-konu: HaberTümü »

» "Hayallere Sığmayan Minyatür Odalar"
» Kehaneti Bile Yetiyor
» Mukaddes Emanetler'e Modern Düzenleme
» Talih Kuşu Değil 'Tarih Kuşu'
» Yıkılırsa Zobu ve Muhsin Bey'in Kemikleri Sızlar

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
Dostluk Güneşi (29.10.2021 - 11:34)
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
Yorum için üye olun!