« Anasayfa | Künye | Arþiv 6 Mayýs 2024, Pazartesi
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köþe
40PENCERE
Yakýn Plan
Ahmet Aksoy
Amerikan Kâbusu

Ýzlence
Mehmet Harmancý
"36": Kifayetsiz Muhterisin Resmidir

[ Haberler -> Sinema Haberleri ]

Beyazperde, Edebiyatla El Ele

10.08.2007 - 18:43

Sinema dünyasý, yeni sezona saðlam hazýrlandý. Hazýrlanýrken en büyük desteði de her zamanki omuzdaþý edebiyattan aldý. Önümüzdeki aydan itibaren gösterime girecek Hollywood yapýmý filmlerde edebiyat desteði kendini hissettiriyor.

Halit Hüseyni'den Marquez'e kadar pek çok yazarýn eserini perdede göreceðiz. Yani yeni sezonda sýký edebiyat uyarlamalarý bekliyor sinemaseverleri. Gerçi elbette filmi seyretmeden evvel kitabý okuyan seyircilerin kýsm-ý azamý memnun kalmayabilir; ama sinemanýn kendine özgü havasýnýn hakkýný teslim etmek gerek. Eylülden itibaren pelikülde karþýmýza çýkacak edebiyat örneklerinden bazýlarýný derledik.

Atonement/Kefaret: Ian McEwan'ýn kitabýndan uyarlanan Kefaret'in yönetmeni Joe Wright. Kendisi daha önce de Jane Austen'ýn romanýndan uyarlanan "Aþk ve Gurur"un yönetmenliðini üstlenmiþti. Baþrollerini Keira Knightley ve James McAvoy'un paylaþtýðý filmin bir bölümü 1935 yazýnda, bir bölümü Ýkinci Dünya Savaþý günlerinde Dunkerk kentinde, bir bölümü de 1999 Londra'sýnda geçiyor. Filmde, ablasýnýn sevgilisini iþlemediði bir cinayetle suçlayarak yalan söyleyen 13 yaþýndaki genç kýzýn, aile içinde yol açtýðý dramatik deðiþimler konu ediliyor.

Boy in The Striped Pyjamas: John Boyne'un, 2. Dünya Savaþý'ný konu alan ayný adlý romanýndan beyazperdeye aktarýlan film, bir Alman ve bir Yahudi çocuðun arkadaþlýðýndan hareket ediyor. Yönetmenliðini Mark Herman'ýn üstlendiði filmin baþrollerini David Thewlis, Vera Farmiga, Rupert Friend ve David Heyman paylaþýyor.

Into the Wild: Baþarýlý ve muhalif sinemacý Sean Penn'i yönetmen koltuðunda göreceðimiz film, Jon Krakauer'in romanýndan uyarlandý. 1992 yýlýnda üniversiteden mezun olduktan sonra doða ile baþ baþa kalmak için Alaska'ya giden ve dört ay sonra ölü olarak bulunan Christopher McCandless adlý gencin gerçek hayat öyküsünü konu alýyor. Baþrollerde Emile Hirsch ve Vince Vaughn var.

The Kite Runner/Uçurtma Avcýsý: Halit Hüseyni'nin ayný adlý romanýndan uyarlanan filmin yönetmeni, Finding Neverland ve Stranger than Fiction'dan tanýdýðýmýz Marc Foster. Emir ve Hasan ayný evde ayný sütanne tarafýndan büyütülür. Ancak Emir, ünlü bir iþadamýnýn, Hasan ise onlarýn hizmetkârýnýn oðludur. Sovyet iþgaliyle birlikte Emir ve babasý California'ya giderken Hasan geride kalmýþtýr. Filmin baþrollerinde Shaun Toub, Said Taghmaoui, Atossa Leoni var.

Love in Time of Cholera/Kolera Günlerinde Aþk: Gabriel Garcia Marquez'in ayný adlý romanýndan uyarlanan filmi, Mona Lisa Gülüþü'nü de çeken Mike Newell yönetiyor. Florentino Ariza, Fermina Daza isminde bir genç kýza âþýktýr. Fakat babasý, kýzý baþkasýyla evlendirir. Ancak yýllar sonra Fermina ve Florentino'nun yollarý, hayatlarýnýn sonbaharýnda bir kez daha kesiþir. Filmin baþrollerini John Leguizamo, Liev Schreiber, Javier Bardem ve Benjamin Bratt paylaþýyor.

Lovely Bones/Cennetimden Bakarken: 14 yaþýnda bir cinayete kurban giden Susie Salmon, bir yandan cenneti, bir yandan da dünyada kendisinden sonra olup bitenleri izlemektedir. Kendini bir yandan güzelliklerine hayran olduðu cennete, bir yandan da sevdiklerinin yaþamaya devam ettiði dünyaya yakýn hissetmektedir. Alice Sebold'un romanýndan uyarlanan filmin yönetmeni Peter Jackson. Baþrollerde ise Ryan Gosling, Rachel Weisz ve Susan Sarandon var.

No Country for Old Men: Joel ve Ethan Coen kardeþlerin, Cannes'da Altýn Palmiye için yarýþan filmleri de bir uyarlama. Cormac McCarthy'nin eserinden uyarlanan filmde Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin ve Woody Harrelson gibi isimler yer alýyor. Antilop avýna çýkan bir adamýn, kendini bir anda cesetlerin, kilolarca eroinin, çantalar dolusu paranýn ortasýnda bulmasýyla içine düþtüðü ikilem üzerine kurulu bir kara mizah.

There Will Be Blood: Petrolün olduðu yerde kan akmasýnýn kökenlerini 1920'lere kadar götüren bir hikâyeyle karþý karþýyayýz. Paul Thomas Anderson'ýn, Upton Sinclair'in eserinden uyarladýðý film, 20'ler Amerika'sýnda, California'da bir çiftlikte ortaya çýkan petrol ve bunun etrafýnda geliþen entrikalarý konu alýyor. Filmin baþrollerinde Daniel Day Levis, Paul Dano, Kevin J. O'Connor, Ciaran Hinds ve Russell Harvard var.

Revolutionary Road: Amerikan Güzeli'nden sonra Azap Yolu ve Jarhead ile izlediðimiz Sam Mendes, bir Richard Yates uyarlamasýnda, banliyöde yaþayan iki çocuklu mutlu bir çifte odaklanýyor. Sözde mutlu çiftimiz gerçek arzularýyla, yerleþmiþ kalýplara itaat etmenin baskýsý arasýnda kalýyor ve hiç umulmadýk sonuçlar ortaya çýkýyor. Mendes, bu hikâyeyle ayrýca Titanik'in efsane âþýklarý Kate Winslet ve Leonardo Di Caprio'yu bir kez daha buluþturuyor.

Stardust/Yýldýz Tozu: Nail Gaiman'ýn büyüklere masal tarzýndaki ayný adlý kitabýndan uyarlanan filmin konusu þöyle: Viktorya döneminde, Perili Ülke'ye komþu olan Duvar Köyü'nde yaþayan genç Tristran, Victoria'ya âþýk olur. Kalbini kazanmak için gökyüzünde kayan bir yýldýz getirmeye söz verir. Bunun için duvarýn öte yanýna, gizemli ve yasak diyarlara adým atar. Matthew Vaughn'un yönettiði filmde Charlie Cox, Ian Mc Kellen, Peter O'Toole ve Siena Miller rol alýyor.

(Elif Tunca, Zaman)



DÝÐER HABERLER:
» Çaðdaþ Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak Ýçin Anlattýlar
» Güvenli Ýnternet Dönemi Baþlýyor
» Ýnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ýn Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kýrgýz Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Iþýk Kirliliði
Sinema dünyasý, yeni sezona saðlam hazýrlandý. Hazýrlanýrken en büyük desteði de her zamanki omuzdaþý edebiyattan aldý.  
Ýz BýrakanlarTümü »

» Biraz Sakar Biraz Çirkin Fazlasýyla Komik Bir Fenomen: Kemal Sunal / Ahmet Aksoy
» Gerilime Bir Adým Daha Yakýn Çekim: Brýan De Palma / Abdullah Ömer Yavuz
» Direniþçi Bir Makinistin Portresi / Zafer Iþýk
» Gerilime Bir Adým Daha Yakýn Çekim: Brian De Palma / Abdullah Ömer Yavuz
» Sinema Literatürüne Spaghetti Western'i Kazandýran Adam: Sergio Leone / Ahmet Aksoy
EkstraTümü »

» Küçük Arap'ýn Fendi Önyargýlarý Yendi / Hale Sert
» Edebî Eserlerin "Filim Diline" Tercümesi / Erol Güney
» Sinema Sanatýyla Ýlgili Kitaplar
» Çürüyen Sinema / Susan Sontag (Çeviren: Ahmet Yurtkul)
Sine-sohbetTümü »

» Sadýk Battal: "Bazý Yönetmenleri Akýl Hastanesine Kapatmalý" / Röportaj: Nuriye Akman
» Meslek Olarak Sinema-Kurgu - Kemalettin Osmanlý ile Röportaj
» "Delisin Dediler, Asýl Film Çekmesem Delirirdim..."
» Özhan Eren: "Komplekslerimizden Sýyrýlabildiðimizde Ýyi Filmler Yapabiliriz"
» Abdullah Sidran: "Hayata Umutla Bakmak Zorlaþýyor"

Yorum yazabilmeniz için üye olmanýz gerekiyor. Üye olmak için týklayýn.

(Üye iseniz sayfanýn en üstünde sað tarafta yer alan kýsýmdan giriþ yapmalýsýnýz.)


Henüz yorum yapýlmamýþ.

Üye Giriþi
Kullanýcý adý
Þifre
Beni hatýrla
Þifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantý (10.12.2013 - 17:25)
tek söðüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoþ bir yazý (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
iþte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELÝF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!