« Anasayfa | Künye | Arşiv 5 Mayıs 2024, Pazar
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Haberler -> Kitap Haberleri ]

Timaş Çeyrek Asrı Devirdi

24.06.2007 - 10:22

Evlerine varıp kahvelerini pişirenler, kendilerini serin balkonlarındaki sıcak koltuklarına atınca küçük kitabın içinin boş olduğunu fark ettiler. Kitap, herkes kendi öyküsünü yazabilsin diye boş bırakılmışsa da okurun hayalinde Timaş Yayınları'nın 25 yıllık öyküsünü dinlemek vardı.

Öykü, tam 25 yıl önce, takvimler 1982 yılını gösterirken Babıâli'nin ara sokaklarında tek göz bir odada başlamıştı. Gazeteci-yazar Hekimoğlu İsmail'in (Ömer Okçu) bir avuç genç yayıncıyı toplamasıyla... 25 yıla sığan sadece 200 yazarın bin 600 kitabı değildi elbette. O günleri "Sermaye yoktu, kurulduktan ancak bir yıl sonra kitap basmaya başlayabildik. O da yılda ancak 10-15 kitap." diye anlatıyor Timaş Yayınları'nın Genel Müdürü Osman Okçu. Bayrağı babası Hekimoğlu İsmail'den devralan Okçu, ayda yirmi kitap basmayı ve kitapları Anadolu'ya kendi dağıtımlarıyla ulaştırmayı yeterli görmüyor. Timaş'ın 25 yılın ardından gelen hedefleri arasında herkesin yayınevi olmak, sağ-sol ayrımını yıkmak ve uluslararası yayıncılık yapmak var. Endonezya'ya 'Popüler Bilim' serisinin telif haklarını satarak ilk uluslararası açılımı yapmışlar bile.

Hekimoğlu İsmail'in hayali gerçek oldu

Siyasî çalkantılar, ekonomik krizler, toplatılan ve yakılan kitaplardan sonra bugünlere gelmekle kalmamış; Hekimoğlu İsmail'in yıllar önce dillendirdiği bir hayali de 25. yılında gerçekleştirmiş Timaş. Bu hayal, rahat bir ortamda kitapları insanlarla buluşturmak, kitapları raflardan alıp hayatın içine salıvermekmiş. "Babam anlatır, biz de şaşkınlıkla dinlerdik. Başka başka ülkelerde, mesela Amerika'da insanlar kitapları rahatça karıştırır, sakınmadan okur, ister alıp gider, ister yerine bırakırmış. Bu iş için özel mekânlar varmış." diyen Okçu, o zamanlar böyle bir şeye ihtimal vermese de şimdi 'Kitap Kahve' ile gurur duyuyor.

Ailece kitaplardan çok çekmiş, çok yargılanmışlar. Ama tilkinin dönüp dolaşıp geleceği yer belli. Üç taşınmanın bir yangına bedel olduğu bir ülkede 8-9 mekân değiştirseler; yıllarca çay, ekmek ve zeytinle beslenseler de hiçbir meseleye takılmadan yola devam etmişler. Her türlü zorluğun, gürültü ve patırtının kapının dışında kaldığını; içeride sadece kitapların dünyasının olduğunu söyleyen Okçu, "İyi ki kitaplar var..." diyor.

Kitap Kahve'den kitaplı etkinlikler

Kahve lekeli kitapların dalga dalga yayıldığı 'Kitap Kahve', dışarıdan sadece bir kitabevi gibi görünse de, aslında tam teçhizatlı bir kafe. Eskiden yayınevinin deposu olan mekânın rafları arasında o kitapların karıştırılacağı masa ve sandalyeler duruyor. Zemindeki renkli papatyaların takibiyle varılan köşede ise türlü çocuk kitabı ve çocuk mobilyası... Edebiyat, Tarih ve Kültür, Düşünce, Aktüel-Siyaset, Aile, Gençlik, Çocuk, Başarı, İnanç ve İbadet Kitaplığı başlıkları altında 7'den 70'e her yaş grubu için kitap mevcut. Eylül ayından itibaren de bir dizi etkinlik bekliyor ziyaretçileri. Yazarların kitap okuma günleri, Haluk Dursun, Mustafa Armağan ve İlber Ortaylı'nın katılacağı tarih söyleşileri mesela. Sonra Hekimoğlu İsmail sohbetleri... Bir de henüz geliştirilmekte olan kütüphane kurma projesi. Okullardan gelen kitap taleplerine bir nebze olsun cevap vermeyi amaçlayan projeye göre eylül itibarıyla 25 köy okulunda 25 kütüphane kurulacak. Kamuya yapılan çağrıya ses verilirse 100'e yakın bir kitaplık ses veren kişi adına bir okula bağışlanacak.

(Zaman)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Kapağı kahve lekeli küçük bir kitap ile bir pişirimlik Türk kahvesi, önceki gün öğleden sonra ellere tutuşturularak Cağaloğlu'ndan İstanbul'a yayıldı.   
Bize GelenlerTümü »

» Kahraman Üzerine Dersler / Oğuz Karakaş
» Görsel Şiirin İlk Kitabı: Dada Korkut
» Makyaj Hatası / Yavuz Altınışık
» Oluş ve Bozuluş / İbn Sina
» Hiç / Merih Günay
40ikindi KitaplığıTümü »

» Işık Yanar'ın İkinci Romanı Çıktı: "Şemsiye Tamircisi"
» Bir İhtilalciden Dinlediklerim - Müfid Ekdal / Nuri Altun
» Tarihin Büyük Yalanları-Richard Shenkman / Nuri Altun
» Bütüncül Psikoterapi Ne Kadar Gerekli Ve Ne Kadar Mümkün? / Ali Ayten
» Kısa 20. Yüzyıl Tarihi: 1914-1991 Aşırılıklar Çağı / Seda Yaşar
Arşivlik HayatlarTümü »

» Asaf Hâlet Çelebi 100 Yaşında / Ömer Faruk Şerifoğlu
» Arşivcilerin Babası: Muallim Cevdet / Zeynep Berktaş

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!