« Anasayfa | Künye | Arşiv 19 Mayıs 2024, Pazar
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Yakın Plan
Ahmet Aksoy
Amerikan Kâbusu

İzlence
Mehmet Harmancı
"36": Kifayetsiz Muhterisin Resmidir

[ Haberler -> Sinema Haberleri ]

İngilizler 'Peşmerge' İçin Motor Dedi

06.06.2007 - 22:34

Kürt asıllı Mısırlı yönetmen Ali Bedirhan, Molla Mustafa Barzani'nin hayatını çekecek. "Peşmerge" isimli filmin senaryosu, bölgeyi iyi bildikleri gerekçesiyle İngiliz Scottish Mark Babel tarafından kaleme alındı. Barzani rolü ise ünlü aktör Ömer Şerif'e teklif edildi.

Kuzey Iraklı Kürtler beyazperdede tarih yazmaya hazırlanıyor. Yönetmen Ali Bedirhan, Kürt lider Molla Mustafa Barzani'nin hayatının anlatılacağı "Peşmerge" adlı filmi için kamera arkasına geçiyor. Senaryosunu Scottish Mark Babel'in yazdığı filmin çekimleri Mısır'daki stüdyolarla Kuzey Irak'ta yapılacak.

El Hayat gazetesinin haberine göre, film; sömürgeye karşı mücadele veren ve 1899-1970 yıllarında yaşayan Kürt liderin 1943-47 arası mücadelesini ele alıyor. Yönetmen Bedirhan, Kürt lider Mustafa Barzani'yi oynaması için ünlü aktör Ömer Şerif'e teklif götürdü. Politik filmin çekimlerine başlamak için Şerif'in cevabı bekleniyor. Bedirhan, bu film için Kürt asıllı bir yönetmenin seçilmesi konusunda ise, "Ben Kürt asıllı Mısırlı Arap bir yönetmenim. Seçilmem rastgele değildir. Aynı şekilde senaristin de Batılı olması anlamlıdır..." diyor. Bedirhan, İngiliz senarist konusunda şunları söylüyor: "Bölgeyi en iyi bilenlerin başında İngilizler gelir, ayrıca o olayları yorumlamada kendisi bir taraf olmadığı için adil ve tarafsız olacaktır. Bu çalışma ile birlikte bir tarafın diğerine saldırması gerekmez; çünkü burada herkesin hukukuna riayet edilerek ayrım yapılmadan gerçekler ortaya konulmaktadır. Umarım ki Kürtlerle Araplar arasındaki ilişkileri açıklama konusunda filme müsamaha gösterilir. Ve yine dış müdahaleler karşısında Arap ve Kürtlerin birbirlerine karşı ne kadar saygı ve kardeşlik göstermeleri gerektiği konusundaki yaklaşım da anlayışla karşılanır. Biz bu filmde Mustafa Barzani'nin şahsında zor zamanlarda bölge halklarının dayanışmasının önemini ortaya koyuyoruz. Tarih bize şimdiki yaşayışımıza yönelik uyarı ve açıklamaları ile hizmet ediyor."

Bazı Kürt grupların Irak'ın küçük devletlere bölünmesi konusundaki talepleriyle ilgili soruya hasta şeyhin oğullarına birlik olmalarını tavsiye ettiği hikayeyle karşılık veren Bedirhan, sözlerine şöyle devam ediyor: "eski Mısır Devlet Başkanı Cemal Abdunnasır'ın Kürt bölgelerini ilk savunma hattı olarak gördüğü söylenir... Kürtlerin varlığını, kimliklerini ve eşit şartlarda birlikte yaşamalarını kabul etmeleri gerekir. Çeşitli azınlıkları ezmek ve yok saymak sağlıklı bir toplum yapısı değildir. Kürtleri zorla Araplaştırmak mümkün değildir. Zaten onlar gelenek, âdet ve yaşayışları ile İslam medeniyetinin fiili bir parçasıdırlar. Mescid-i Aksa'yı düşmanlardan kurtaran Selahaddin Eyyubi de Kürt asıllıdır. Bunun gibi Arap kültür ve medeniyet tarihinde iz bırakan birçok Kürt vardır. Son yüzyıldan örnek olarak Ahmet Bedirhan, Mahmud al Malici, Necip Reyhani, şairlerin emiri olarak anılan Ahmet Şevki vb. sayılabilir. Bunların hepsi Araplarla birlikte yaşıyorlardı, Arap değillerdi; fakat oralar vatanları idi."

Bugün Kürtlerin taleplerinin ayrılıkçı olmadığını savunan Bedirhan, Kürtlerin tarihsel geçmişiyle ilgili şu değerlendirmede bulunuyor: "Rejim tarafından devamlı baskı ve zulüm altında tutulan ve nüfus olarak 40 milyonu bulan bir halka ayrılıkçı diyerek Kürtlerin hukukundan bahsetmemek olası değildir. Kürtler doğal kaynakları zengin olan bir bölgede yaşamalarına rağmen gelirlerden yeterince pay alamamakta, bilakis gelirler diğer bölgelerin yararına kullanılmaktadır. Özellikle Saddam Hüseyin döneminde onlarca, yüzlerce köy; insanları yanmış odun kütüklerine dönüştüren kimyasal maddeler atılarak yakılıp yıkılmıştır.

İnanıyorum ki; bu halkın katlandığı bunca baskı ve zulmün sürmesi ne Irak'ın birliğine ne de Arapların yararınadır. Bugün Kürtlerin talepleri aslında ayrılıkçı değildir. Şöyle ki; bu 'bulanık suda avlanmaksızın yararlı dostlar edinmek istiyorum' demektir.

Irak'ta, Kürtlerin kendi dillerini konuşmalarının yasaklanmasının Irak rejimine ne yararı vardır? Niçin diğer kültür ve medeniyetleri reddediyoruz? Kürtlerin de binlerce yıl öncesine dayanan bir medeniyeti olup bunun da Arap medeniyetine önemli bir tesiri vardır."

Mısır'da, Ahmet Bedirhan tarafından çekilen ve sömürgeciliğe karşı öğeler içeren "Mustafa Kamil" filminin gösteriminin 1952 Temmuz devrimine kadar yasaklandığını anlatan Bedirhan, Peşmerge'den oldukça ümitli görünüyor.

(Zaman)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Kürt asıllı Mısırlı yönetmen Ali Bedirhan, Molla Mustafa Barzani'nin hayatını çekecek. "Peşmerge" isimli filmin senaryosu, bölgeyi iyi bildikleri gerekçesiyle İngiliz Scottish Mark Babel tarafından kaleme alındı.  
EkstraTümü »

» Küçük Arap'ın Fendi Önyargıları Yendi / Hale Sert
» Edebî Eserlerin "Filim Diline" Tercümesi / Erol Güney
» Sinema Sanatıyla İlgili Kitaplar
» Çürüyen Sinema / Susan Sontag (Çeviren: Ahmet Yurtkul)
İz BırakanlarTümü »

» Biraz Sakar Biraz Çirkin Fazlasıyla Komik Bir Fenomen: Kemal Sunal / Ahmet Aksoy
» Gerilime Bir Adım Daha Yakın Çekim: Brıan De Palma / Abdullah Ömer Yavuz
» Direnişçi Bir Makinistin Portresi / Zafer Işık
» Gerilime Bir Adım Daha Yakın Çekim: Brian De Palma / Abdullah Ömer Yavuz
» Sinema Literatürüne Spaghetti Western'i Kazandıran Adam: Sergio Leone / Ahmet Aksoy
VizyondakilerTümü »

» Zoraki Kral
» 127 Saat
» Kaçış Planı
» Ya Sonra
» İz Peşinde

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!