« Anasayfa | Künye | Arşiv 23 Nisan 2026, Perşembe
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Edeb Yahu
Nedret Kudret
Erdem Bayazıt Ey!

Gölgelik
Köksal Alver
Tek Söğüt

Dil Ağacı
İbrahim Demirci
Kafı Yutanlar

Kelimeler ve Şeyler
Abdullah Harmancı
Seni Ne İhtiyarlattı?

Mızrak ve İlmihal
Ahmet Murat
İmamın Hatırlanışı

Saksağan
Osman Özbahçe
Dünya Aklıma Yatmıyor

Şiir Çıkmazı
Mehmet Solak
Kimi, Nereye Götürür Şiir?

[ Geçmiş Günler -> Kavuklu Sureti ]

Eziyet Meziyet

01.04.2000 - 16:00

Ey azizler,

Bugünkü kesikimiz 3 Temmuz 2003 târihli cerîde-i Zaman'ın Yorum serlevhalı sahîfesinin iki yorumundan biri olan "Akademisyenlere yabancı dil eziyeti" başlıklı yazının âhırinden ahzolunmuşdur. Yazının müellifi Hüseyin Toros ÜDS nâmı verilen Üniversite Dil Sınavları'nın hem şekline, hem muhtevâsına gaayet yerinde tenkidler tevcîh ediyor; acıklı imtihân hikâyeleri naklediyor.

Lâkin, ey azizler, sûretini görmekde olduğunuz kısımlarda işin endâzesini kaçırdığı gibi, müdâfii bulunduğu Türkçenin güzelliğini de haleldâr eyleyor.

İlk cümlede "geçerken", ile "gezdirirken"in böyle üst üste gelişi hiç de hoş olmamış, değil mi?

Vak'anın tahkiye tarzında da bir tuhaflık var sanki. Doktor beyin "bir arkadaş" dediği zâtın 3 yaşındaki çocuğu pazıl'ı (puzzle) bilsin de "baba arkadaş" bilmesin ve "Kızım pazıl ne?" deyû sü'âl eylesin! Vak'anın nakledilişinden bu zâtın çocuğuna "pazıl" yerine "yapboz" demeyi öğretmek niyetinde olduğunu çıkarabilse idik şâyed, burada bir "tuhaflık" görmeyecek idik.

"Ülkemizde yabancı dil ile yapılan eğitim vatana ihanet değil de nedir?" cümlesi de zannım odur ki, "Ülkemizde yabancı dil ile eğitim yapmak vatana ihanet değil de nedir?" şeklinde düşünülmüş, lâkin, dikkatsizlikden nâşî, düşünüldüğü gibi ifâde olunamamışdır. Ayrıca, ey azizler, bu "vatana ihanet" lâfının öyle her mevzû'da ulu orta isti'mâlinin can sıkıcı bir şey olduğu âşikârdır. Ve bir de ey azizler, memleketimizde eğitim hususunda "ihanet" torbasına sokulabilecek hususları Türkçe tedris olunan müfredât içinde ziyâdesiyle bulmak mümkindir.

Doktor Hüseyin Toros bey, bunlar kadar ağır olmasa da, bir dikkatsizlik daha etmiş, "2050'lerde" yerine "2050'lilerde" yazabilmiş.

Ne mutlu güzel Türkçemizi güzel kullananlara!

Sayı: 195 - 4 Temmuz 2003 Cuma

Ey azizler,Bugünkü kesikimiz 3 Temmuz 2003 târihli cerîde-i Zaman'ın Yorum serlevhalı sahîfesinin iki yorumundan biri olan "Akademisyenlere yabancı dil eziyeti" başlıklı yazının âhırinden ahzolunmuşdur. Yazının müellifi Hüseyin Toros ÜDS nâmı verilen Üniversite Dil Sınavları'nın hem şekline, hem muhtevâsına gaayet yerinde tenkidler tevcîh ediyor; acıklı imtihân hikâyeleri naklediyor.  
EkstraTümü »

» Kaypak Yorgunluk / Mehmet Uğurlu
» Ne Mürid İsterim Ne De Mürşid (Üç Kitap, Üç Figür: Mevlana, Şems ve Kimya Hatun) / Mevlüt Uyanık
» Otuz İki Kısım Tekmili Birden İlhan Berk / Sıddık Akbayır
» "Renga" Üzerine / Nurullah Turan
» Tolstoy'un Ölüme Yolculuğu / Ferhat Uludere
MetinlerTümü »
» İkiz Yörünge Üstü Bir Cambazın Tek Seferlik Dansı / Mehmet Uğraş
» Durak / Suat Alan
» Meydan ve Kahvehane / Necip Mahfuz'dan Çeviren: Yusuf Sami Samancı
» Mutluluk Hastalığı / Necip Mahfuz'dan Çeviren: Murat Göçer
» Fazilet Mükâfâtı / Reşat Nuri Güntekin (Çevrimyazı: Elif Hafsa)
Türk Şiir AnıtlarıTümü »
» Şeyh Galib
» Taşlıcalı Yahya
» Ahmet Haşim
» Namık Kemal
» Mehmet Akif Ersoy

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
Dostluk Güneşi (29.10.2021 - 11:34)
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
Yorum için üye olun!