« Anasayfa | Künye | Arşiv 24 Nisan 2024, Çarşamba
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Edeb Yahu
Nedret Kudret
Erdem Bayazıt Ey!

Gölgelik
Köksal Alver
Tek Söğüt

Dil Ağacı
İbrahim Demirci
Kafı Yutanlar

Kelimeler ve Şeyler
Abdullah Harmancı
Seni Ne İhtiyarlattı?

Mızrak ve İlmihal
Ahmet Murat
İmamın Hatırlanışı

Saksağan
Osman Özbahçe
Dünya Aklıma Yatmıyor

Şiir Çıkmazı
Mehmet Solak
Kimi, Nereye Götürür Şiir?

[ Edebiyat -> Edebiyat Masası ]

ABD'ye Şiir Çıkartması

21.12.2007 - 12:28

Amerika Birleşik Devletleri'nin önde gelen beş üniversitesinde şiir günlerine, atölye çalışmalarına katılan Türk şairler Güven Turan, Lale Müldür ve Seyhan Erözçelik İstanbul'a yorgun ama mutlu döndü...

Son dönem Türk şiirinin değerli isimlerinden Güven Turan, Lale Müldür ve Seyhan Erözçelik, ABD'nin önemli üniversitelerini kapsayan bir şiir turnesine katıldılar. 12-27 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen turneyi, ABD'de yaşayan ve "Eda" adlı bir çağdaş Türk şiiri çeviri antolojisi de bulunan şair Murat Nemet-Nejat ile genç şair Efe Balıkçıoğlu düzenlediler.

Seyhan Erözçelik, programın ilk başta yalnızca 5 günlük bir Princeton Üniversitesi gezisinden ibaret olduğunu, ancak Murat Nemet-Nejat'ın diğer üniversitelerden gelen talepler sonucunda turneyi 18 güne çıkardığını söyledi.

Başlangıçta ekipte yer alan Haydar Ergülen, kızı Nar'ın tam da yolculuğa çıkılacak gün doğması nedeniyle turneye katılamadı. Şairlerin ilk durağı Yale Üniversitesi oldu. Üniversitenin "21. yüzyılın en önemli Türk şairlerinden üçü" olarak tanıttığı Müldür, Turan ve Erözçelik çoğunluğu ABD'li öğrencilerden oluşan topluluk karşısında hem şiirlerini okudular, hem de soruları cevapladılar.

Şairler, ikinci durakları olan Princeton Üniversitesi'nde katıldıkları okuma seansının ardından önde gelen Afro-Amerikan şairlerinden Tracy K. Smith'in yaratıcı yazarlık sınıfında bir workshop gerçekleştirdiler. Bu çalışmaya Pulitzer ödüllü şair C.K. Williams da katıldı. Lale Müldür, Williams ile aralarında iyi bir iletişim kurulduğunu ve ABD'li şairden çok övgü aldığını belirtti.

Ben ne yapayım!
En ilginci de ABD'de Müldür'ün şiirlerinin, "Gelecekten haber veren, kehanet dolu şiirler" olarak değerlendirilmesi. Kehanet tanımlanmasından hoşlanmayan Müldür, nedenini şöyle açıkladı:

"Köşesinde şiir yazan biriyim. Söylediklerim doğru çıkıyorsa ben ne yapayım?"
Lale Müldür, Seyhan Erözçelik ve Güven Turan, buradan Stevens Institute of Technology'ye ve ardından da Duke Üniversitesi'ne gittiler. "İstanbul'dan Mektuplar: Çeviride Türk Şiiri" başlıklı etkinlikte Duke Üniversitesi, üç şairi şöyle tanıttı:
"Yeni bin yılın başında, özgürleşen Doğu Avrupa ile Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra yükselen Türkiye Cumhuriyeti'nin füzyonunda yer alan İstanbul'un heyecanı ve gerilimi ile parıldıyorlar."

Son duraktan önce verilen arada Massachusettes'e giden ekip, ünlü yazar ve şairler Herman Melville, Nathaniel Hawthorne ve Emily Dickinson'un yaşadıkları evleri de ziyaret etti. Son durak Buffalo oldu. Burada üniversitenin yanı sıra Talking Leaves adlı kitabevinde de okumalar yapıldı.

Telve ABD'lilerin ilgisini çekti
Güven Turan, Amerikalı şiirseverlerin Türk şiirine ilgi gösterdiklerini, şiirlerinin evrensel yapıya sahip olmaları nedeniyle yabancı okurla daha kolay buluşabildiğini söyledi. Turan, Seyhan Erözçelik'in "Gül ve Telve" adlı kitabında bulunan Kahve Falı şiirlerinin ne faldan ne de telveden haberdar olan Amerikalıların çok ilgisini çektiğini sözlerine ekledi.

18 günde 6 uçak değiştirip sayısız otomobil yolculuğu yapan, beş üniversitede okumalara, atölye çalışmalarına katılan Müldür, Erözçelik ve Turan İstanbul'a yorgun, ama çok mutlu döndüler. Üstelik Müldür şiirseverlere bir de müjde getirdi:
"Ben ABD'ye gittiğimde şiirle dargındım, orada tekrar barıştık. Bu kadar çok insan şiirimden zevk alıyorsa yazmak zorundayım".

(Milliyet, Miraç Zeynep Özkartal)

Amerika Birleşik Devletleri'nin önde gelen beş üniversitesinde şiir günlerine, atölye çalışmalarına katılan Türk şairler Güven Turan, Lale Müldür ve Seyhan Erözçelik İstanbul'a yorgun ama mutlu döndü...  
KırkpâreTümü »

» Suç Bende / Deniz Işık
» Sesinden İçmek Senin / İnci Okumuş
» Gittin / Ramazan Özer
» Akasya Ağacı / Atilla Akın
» Son / Senem Gezeroğlu
Edebiyat MasasıTümü »
» Geçen Ay Edebiyat: Kasım-Aralık 2009 / Elif Hafsa Katırcı
» Geçen Ay Edebiyat: Mart-Nisan 2009 / Elif Hafsa Katırcı
» Geçen Ay Edebiyat: Ocak-Şubat 2009 / Elif Hafsa Katırcı
» Geçen Ay Edebiyat: Aralık 2008 / Elif Hafsa Katırcı
» Geçen Ay Edebiyat: Ekim-Kasım 2008 / Elif Hafsa Katırcı
EkstraTümü »

» Kaypak Yorgunluk / Mehmet Uğurlu
» Ne Mürid İsterim Ne De Mürşid (Üç Kitap, Üç Figür: Mevlana, Şems ve Kimya Hatun) / Mevlüt Uyanık
» Otuz İki Kısım Tekmili Birden İlhan Berk / Sıddık Akbayır
» "Renga" Üzerine / Nurullah Turan
» Tolstoy'un Ölüme Yolculuğu / Ferhat Uludere

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!