« Anasayfa | Künye | Arşiv 19 Mayıs 2024, Pazar
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Dergi Sergeni ]

Okumaya, Yazmaya ve İnada Dokuzuncu Davetiye!

01.04.2000 - 16:00

İki ayda bir yayınlanan edebiyat seçkisi Okuntu, okumaya, yazmaya ve inada yaptığı dokuzuncu davetiye ile okurun karşısında.

"Eylül de geçti, arkasında derin çığlıklar bırakarak! Yazdan kalma pastırma yazını da gördük çok şükür: Ama kıyametimizi göstermedi takvimler. Hayatın derin soluğunu karamadık toprağa. Ellerimiz yönünü bulamadı dağlardan sarkan hüznün! Sıcağı sıcağına koşturalamadan kapaklandı tutkular: Atlasını kaybeden gençliğin yüreği ışımadan daha. Hainin iğvâsına karşı: Kudüs'te üç kuş, yarasalara karşı durarak cansiperane! Üç kuş; üç taşla, cetvelle çizilen yapay sınırların siperlerini dağıttı. Üç kuş, üç taşla Rahman'ın ordularını çoşturdu Aksa'da! İntifada... Özgürlüğün halâvetini duyuran kabulleniş ve boyun eğiş zamanlarına: Topluca sunarak sevdalarımızı; umarsızlıklarımızı yontarak, incelerek vahyin ilerleyen ışıltısında gençleşelim. Korkunun ve korkaklığın gevişen yataklarına düşürmeden ellerimizi, dillerimizi ve dahi kalblerimizi yoklayalım bir daha. Yerindeler mi?" sorgusuyla okuru karşılayan dergi yine çok yoğun bir içeriğe sahip.

Alişan Demirci yönetiminde yayına hazırlanan Okuntu bu sayısında, yeni kitabı "Yazıyla Solumak" üzerine Ali K. Metin ile söyleşiyor. Ali Bayram'ın sorularını yanıtlayan Ali K. Metin "Yazı ile solumak yazının orijinalliğini fark etmek demektir" diyor. İbrahim Demirci'nin "Hayat ve yazı", M. Tarık Userin'in "Yazıyla Solumak" başlıklı yazıları söyleşiyle birlikte okunabilecek yazılar.

Dergi bu sayısında kitap eleştirilerine de önemli bir yer ayırıyor. Ümit Savaş, Cihan Aktaş'ın Bana Uzun Mektuplar Yaz; M. Ali Özdoğan, Mustafa Kutlu'nun Mavi Kuş; Emin Selek, Abdullah Harmancı'nın Muhteris; Mustafa Tuzcu, Nazan Bekiroğlu'nun İsimle Ateş Arasında; Esra Özdemir, Yusuf Tosun'un İsyan Notaları; M. Şah Erincik, Ayhan Kurt'un 28 Numaralı Oda isimli kitabı üzerine eleştirel yazılar yazan isimler.

Ulaş Başar Gezgin, iki şiirinin yanı sıra İspanyolca ve İngilizce'den yaptığı şiir çevirileriyle, şiirlerine ve çevilerine aşina olduğumuz Ayten Mutlu ise, "Şairin Coğrafyası" başlıklı yazısıyla dergideki yerini alıyor. Ali Ulvi Temel ile İbrahim Demirci'nin seneler önce birlikte çevirdikleri ve hala yayımlanmayı bekleyen Roger Garaudy'nin Mon tour du siécle en solitaire isimli kitabının prologu da dergide okuyucusunu bekleyen sürpriz bir yazı.

Okuntu, şiirleri namluya mermi sürer gibi arka arkaya sıralıyor. Alişan Demirci, M. Şah Erincik, Yeşim Topçu, Eren Tarık, Cafer Keklikçi, İbrahim Demirci, Emin Selek, M. Şamil Baş ve Mustafa Celep bu sayının şairleri. Alişan Demirci'nin "Hazır Ol" isimli şiiri "Yaşamak bu kadar yüceltilmemeliydi" dizesiyle başlarken arka kapaktaki Mustafa Celep'in "Gençliğim Bir Gölgeliktir" isimli şiiri "Ağır bir sarhoşluk veren bu hayatı reddediyorum" dizesiyle bitiyor. Bu iki dize bize, Okuntu'nun ne kadar başarılı bir kompozisyon çizdiğini göstermeye yetiyor.

Ümit Savaş'ın yedinci sayıdan bu yana süren "Üçüncü Sayfa" isimli öyküsü bu sayıda "Bunu ben istemedim" cümlesiyle son buluyor. Esra Özdemir, Bahar Yağmur ve Mustafa Oral'ın denemeleri de dergide kendine yer bulan diğer metinler.

Okuntu, okuyucularına maddi ve manevi olarak rahatlamak için Haziran ayına kadar çıkmayacağını duyururken Cahit Zarifoğlu Özel Sayısı'nın Haziran ayında yayınlanacağını müjdeliyor.

İki ayda bir yayınlanan edebiyat seçkisi Okuntu, okumaya, yazmaya ve inada yaptığı dokuzuncu davetiye ile okurun karşısında."Eylül de geçti, arkasında derin çığlıklar bırakarak!  
Halep&ArşınTümü »

» Hrant Dink Sonrası "Yitik Yürek" Tartışması
» "Atatürk ve Din" Tartışması
» "Tasavvuf Neşriyatı" Tartışması
» Paramparça Entelektüeller ve Fikirler: "İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri" Başlıklı Ertelenen Konferans Sonrasında Türk Entelijansiyası
» "Bir Zamanlar Bir İsmet Özel Vardı..." Tartışması
Dergi SergeniTümü »

» Dergi Yazarının Tadı Başka
» Anlayış Dergisi Artık Tüm İçeriğiyle İnternette
» Karagöz 7 Çıktı
» Dergâh Dergisi Yine Dopdolu
» Türk Edebiyatından "Kaşgarlı Mahmud" Özel Sayısı
"Kitap"lı SohbetlerTümü »

» Bir Kütüphanenin Serencamı ve "Yazma"ların Açılan Bahtı...
» İsmail Kara: "Türkiye'de sosyal bilimciler ilkokul düzeyinde ilmihal bilgisine bile sahip değiller!" / Röportaj: Önder Deligöz
» İletişim Yayınları Editörü Ali Artun: "Sanat hayata tekrar kök salmalı" / Röp: Barış Yıldırım
» "Surre-i Humayun'la yaşanan güzelliği yeniden yaşamak mümkün" / Röportaj: Yüsra Mesude
» İsmail Bilgin: "Safiye Hüseyin'leri Yeterince Anlatamadık"

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!