« Anasayfa | Künye | Arşiv 25 Nisan 2024, Perşembe
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Dergi Sergeni ]

Özde Değil Sözde Mizah: Cafcaf

06.05.2007 - 15:05

Cıngar, Fit, Ustura'nın da aralarında yer aldığı mizah dergileri çıkaran dindar kesimin uzun süredir bir mizah dergisi yoktu. Asım Gültekin'in araştırmacı dedektifliği sayesinde Cafcaf mizah dergisi "Özde değil sözde mizah" anlayışıyla yayın hayatına merhaba dedi.

Cafcaf dergisi Genç dergisinin eki olarak mayıs sayısında yayın hayatına adım attı. Aşağıdaki isimlere bakıp dergiyi 50- 60 sayfa zannetmek mümkün ama dergi 24 sayfa ve küçük boy. Fakat bu dergi büyümek ve yaşamak zorunda. Derginin editörü Asım Gültekin yoğun bir araştırma dedektiflik faaliyetiyle derginin çizerlerine ulaşabildiğini söylüyor.

Cinselliğe mahkum değil!

Yaygın saplantılı teze hiç katılmıyor Asım Gültekin. Mizah yapmanın yolunun cinsellikten geçtiğini düşünmek zorunda değiliz. Buna mahkum değiliz diyor. Dergimiz asla bu saplantıya takılıp kalmışlar için çıkmıyor. Biz herkesin dergisi değiliz diyor. Ve ahlaksız olmayanlar espriden, mizahtan anlamaz, onlar zaten hayattan tad almasını da bilmezler. Onlardan cumhurbaşkanı olmaz diyenlere "pışıık" yapıyor adeta. Herkesin dergisi değiliz, belli bir seviyenin üstüne sesleniyoruz. 70 milyona seslenmiyoruz. Sığlıklara teslim olmuş insanlar muhatabımız değil diyor. Ama şunu da ekliyor. "Bizim dergimizi camianın dergisi diye de almasın insanlar." "Allah rızası için almayın, kendiniz için alın. Beğeniyorsanız alın. "Adamlar hakkaten yapmışlar be!" diyecekseniz alın diyor.. Beceremezsek kapatın bizi diyor. Okumayın, dalga geçin. Ne kötü dergi deyin. İslamcı camiada da, muhafazakar camiada da başka bir tane bile mizah dergisi olmadığı için aman mutlaka alın bizi diyecek değiliz. Bakın biz dergiyi Allah rızası için yapıyoruz demiyoruz. Demeyeceğiz. Beğenmiyorsan alma kardeşim. Mesela ilk sayımız bizim o kadar hoşumuza gitmedi. Çizerlerimiz, yazarlarımız yıllardır dergileri olmadığından biraz tam ısınamadılar ne yalan söyleyelim. Biz de teknik sorunlar yüzünden ne yapacağımızı tam belirleyemedik. Kaynaşma olmadan tadı olmuyor. Sadece Turgut Yılmaz, Muhammed Çelik, Kerem Abadi ile kaynaşabildik. Ama olacak. Bu sayıyı almayın. Merakınızı yenemiyorsanız alın, tamam; elbette derginin en az yarısı çok iyi. O kadar da kötü değiliz. Öyle herkese de seslenmiyoruz zaten. Taş çatlasa 50 bin kişiye sesleniyoruz. Diğerleri umurumuzda değil. Vallahi değil. Onlar için kendimizden taviz verecek halimiz yok.

Ekipte kimler var!

Gelelim dergide kimler var'a... Şöyle sayalım: Cıngar'dan Cemal Satgın ve Niyazi Çol, Ustura'dan Turgut Yılmaz, Ahmet Ercan. Gerçek Hayattan Hakan Albayrak, Werner Hugo, Asım Gültekin, Suavi Kemal Yazgıç ve Karton Piyer, Semerkant dergisinden Murat Yılmaz, Bülent Ata, Volkan Akmeşe, Birdirbir dergisinden Müzeyyen Yılmaz, Çağrı Cebeci, Genç dergisinden Yasir Buğra Eryılmaz, Milli Gazete'den Bünyamin Yılmaz, Hece Öykü dergisinden Ömer Faruk Dönmez, Saaf online'dan Gülsüm Kavuncu, Seher dergisinden Kerem Abadi, Muhammed Çelik, Uğur Veli, Kitap Postası ve Hece'den Yusuf Turan Günaydın, e-mizah.net'ten Ahmet Altay, Karikatürevi.net'ten Numan Kodal, Abdurrahman Doğan, Hayati Bayhan, Murat Gök, Serkan Kökmen, Halil Eser, kendi halindeki çizerlerden İsmail Bahat, Yusuf Kot ve başka isimler..

Daha da gelecekler var!

Ayrıca daha şimdiden dergiye katılması beklenen, ilk sayıya yetişemeyen isimler de var: Onlar da az değil. Önce çizerleri sayalım: Usta çizer Hasan Aycın, Fit ve Cümbür'den Ragıp Buliç, Sadık Pala, Ahmet Kesgin, Ustura'dan Yüce Yılmazoğlu, Elif Yılmaz, Adem Mermerkaya dergiye katılacak çizerlerden bazıları. Halil Kaleli müstearıyla değerli bir yazarımız, Haber 7, Gerçek Hayat ve Cemaat.com'dan İsmail Kılıçarslan, Mustafa Kalıntürk, Nuri Pakdil Ustanın Edebiyat dergisinden ve eski Yeni Şafak'tan İbrahim Demirci, şair Ahmet Murat, Yusuf Armağan, TYB Başkanı Hicabi Kırlangıç, Anlayış'tan Mücahit Küçükyılmaz, Renkli dergisinden Ferdi Amca, Fit dergisinden Tayyip Saraç, Marmara FM'den Mustafa Alcan, Seher'den Bünyamin Yıldız ve daha bir çok isim de katılacak yazarlar arasında.

Kime yetecek?!

Cafcaf'ın ilk sayısı çıktı ve dergiyi çıkaranlar şimdiden dergiye olan yoğun ilgiyle nasıl baş edeceklerini düşünüyorlar. İlk sayı 8 bin adet basıldı. Ardından 3 bin tane daha basıldı. Bu kadarcık dergi kime yetecek. Zaten Genç dergisinden 5 bin okuru var. Derginin küçük boy olması işin tadını ve alışkanlıklarımızı hafifçe bozuyor olmakla birlikte şekli sorunlara takılmayıp dergiye dalındığında farklı, kültürel zenginliği yüksek bir mizah dergisi göreceğinizi söyleyebiliriz.

Yazılar o kadar çok değil! Çizgi ağırlıklı!

Asım Gültekin efsane çevreci yazar Werner Hugo ile söyleşi yapmış. Volkan Akmeşe 80'li yılların çocuksu duyarlılığını anlatmış. Karton Piyer cumhurbaşkanlığının sözünü bile etmeden cumhurbaşkanlığı üzerine bir yazı yazmış. Ülkemizin önemli kitap kurtlarından Yusuf Turan Günaydın sahaf maceralarından birisini anlatmış. Son dönemin en iyi öykücülerinden Ömer Faruk Dönmez Figan-ı Lügatit Türk'ten Matematik maddesini yazmış. Derginin en tatlı yazılarından biri. Kerem Abadi'nin harika üslubu ile kamuoyu Cafcaf vesilesi ile tanışmış olacak. Ünal Şemsi Batur da topluma ışık tutacak makalelerini Cafcaf'ta yazıyor. Ahmet Zarifoğlu fotoğrafları hurafeci bir anlayışla konuşturuyor. Gülsüm Kavuncu farklı bir otobüs hikayesi yazmış.Ahmet Davutoğlu'nun çiçeklerle ilişkisinin tebessüm ettirici yanını da Cafcaf'ta okuyabilirsiniz ancak. Haa, bu arada Cafcaf'a sadece Genç'e ulaşanlar ulaşabilir!

Kültürlü adamların dergisi bu abi!

Dergideki entelektüel yan, entelektüel tat önemli. Bu yönü başka hiçbir dergide görebilmek mümkün değil. Kapak Murat Yılmaz'a ait bir çizgi. Kuranı Kerim ile ilgili genel yaklaşımımızı karikatürize etmiş Murat Yılmaz. Bülent Ata'nın hazırlayıp İsmail Bahat'ın çizdiği "Yazarın biri bir gün" sayfasında her sayı bir yazarımızın başından geçen ilginçlikler çizilecek. Bu sayıda Türk şiirinin küheylanı Cahit Zarifoğlu'nun Rasim Özdenören'e yaptığı bir azizlik çizilmiş. Volkan Akmeşe bir CHP'li milletvekilinin elektrik trafolarını mescit sanıp irtica paranoyası ile basını toplayıp baskın yapmaya kalkışmasını çizmiş. Espri yapmaya çalışmamış, zira olayın kendisi acıklı olduğu kadar komik de.. Cemal Satkın darbeci günlüklerinden bir yenisini yazmış, Tuncay ÖzRH'tan filan bahsetmiş. Anayasanın başına gelecekleri önceden kestirmiş. Ahmet Altay hayal dükkanı açmış, Turgut Yılmaz Huzur sokağına girmiş, Çağrı Cebeci Şehr-i Telaş'tan enstantaneleri çizmiş. Ahmet Ercan İmam Hatipli yaramazlıklarından birini çizmiş, Müzeyyen Yılmaz işsizlerden iki işsizi konuşturmuş, Murat Yılmaz çağdaş insanlarımızın da dini duyarlığı olduğuna dikkat çekmiş. Başka mizah dergilerinden apayrı olmamak lazım denilmiş, Yasir Eryılmaz da Geyik köşesini hazırlamış. Abdurrahman Doğan Rast Gele deyu çizerken İsmail Kara'nın kelimenin Said Nursi ile yaşadığı evrimi anlatışından haberdarmışcasına bir edaya bürünmüş.
Tel: 0212 671 07 00

(Milli Gazete)

Cıngar, Fit, Ustura'nın da aralarında yer aldığı mizah dergileri çıkaran dindar kesimin uzun süredir bir mizah dergisi yoktu. Asım Gültekin'in araştırmacı dedektifliği sayesinde Cafcaf mizah dergisi "Özde değil sözde mizah" anlayışıyla yayın hayatına merhaba dedi.   
Kitap MedyasıTümü »

» Edebiyatımızın Coğrafyasını Geliştiren Bir Yazar: Talip Apaydın / Seray Şahiner
» 'Yaratıcı Yazarlık' ve Buluşları / M. İlhan Atılgan
» Gazete-Dergi Okurluğu / Eser Karakaş
» Torpilli Kitap: Sokakta / Haydar Hepsev
» Bilge Karasu Okuma Kılavuzu / Gonca Özmen
"Kitap"lı SohbetlerTümü »

» Bir Kütüphanenin Serencamı ve "Yazma"ların Açılan Bahtı...
» İsmail Kara: "Türkiye'de sosyal bilimciler ilkokul düzeyinde ilmihal bilgisine bile sahip değiller!" / Röportaj: Önder Deligöz
» İletişim Yayınları Editörü Ali Artun: "Sanat hayata tekrar kök salmalı" / Röp: Barış Yıldırım
» "Surre-i Humayun'la yaşanan güzelliği yeniden yaşamak mümkün" / Röportaj: Yüsra Mesude
» İsmail Bilgin: "Safiye Hüseyin'leri Yeterince Anlatamadık"
EkstraTümü »

» Uykusuzluk / Mehmet Uğurlu
» Bir Yılda Kaç Kitap Okuyoruz?
» Doğu'nun Meyvelerini Batı'nın Tepsisinden Sunmak / Ali Ayten
» Kitapçı / Mehmet Ulusel
» "Aşk Istırapsız Olmaz" / Nuri Altun

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Toplam 1 yorum yapılmış. Yorumların tamamını görüntülüyorsunuz.

harikasınız arkadaşlar. işte bu....!

bu kesimde büyük bir açık vardı göran gözleri tebrik ediyorum.giresundan geziye çıktık istanbulda arayamadım ta bursada nt de yakaladım sanki çok özel bir şeye kavuştum.sistem kurulursa abone olabilirim.ancak ek olarak değilde kendi olarak çıkmalı ve biraz daha geliştirilmeli nasıl olsa malzeme bol. yeteri kadar saçmalıklar var çizin yazın bu saçmalıklara gülelim güldürelim. bir malzeme. fener şampiyon, ist büyükşehir şampiyon,rize düşmedi kasımpaşa da şampiyon olursa tüm maçlerın sonuçları türübünde maç oynama yeter sayısı olmadığından anayasa mahkemesi tarafından iptal(!)

muhlis (29.05.2007 - 15:41)

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!