« Anasayfa | Künye | Arşiv 6 Mayıs 2024, Pazartesi
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Dergi Sergeni ]

Dergiler / Şubat

14.02.2005 - 22:03

Edebiyatın nabzının attığı edebiyat dergileri kış aylarında her zamankinden renkli içerikleriyle okurla buluşmayı sürdürüyor. Şiir yıllıkları, nitelikli söyleşiler, başarılı dosyalar derken, oldukça bol seçenekli bir tablo ortaya çıkıyor.

Dergilerdeki bu hareketlenmede başı çeken Varlık, şubat sayısıyla birlikte, Türkiye’de “yeraltı edebiyatı” dosyasını sundu okurlara. Derginin kapak söyleşisinin konuğu ise Türk şiirinin büyük ustası Fazıl Hüsnü Dağlarca. Şubatın en iyi yazılarından biri olan, Selim İleri’nin, “Oğuz Atay’ın Mektubu” başlıklı anı yazısı Varlık sayfalarında yer aldı. Son sayısıyla birlikte 2004 Şiir Yıllığı’nı okura armağan eden Kitaplık’ın kapak dosyasını, “Edebiyatın İçindeki Cinler” oluşturuyor. Yeni kitabı ‘Bulanık Defterler’ üzerine Hilmi Yavuz’la yapılan söyleşi ve Henri Michaux’nun düşlerden söz ettiği denemesi, derginin okunmaya değer öteki bölümleri. Bu ayki Hece’de ise kapak konuğu, kendi şiir serüvenini anlatan Süreyya Berfe. Cahit Koytak şiirleri ve İsmet Özel’in bir mektubu ile Sadık Yalsızuçanlar’ın ‘Şathiye’ adlı öyküsü de Hece’de okunmadan geçilmemesi gereken metinlerden. İki aylık şiir dergisi Yasakmeyve, son sayısında, epey ses getiren Divan Şiiri dosyasının ikinci bölümüne yer verdi. Dergide ayrıca, Enver Ercan’ın Dağlarca’yla yaptığı ve Varlık’ta yayınlanan söyleşinin devamı yer alıyor. Abdülkadir Budak, Ömer Erdem, Haydar Ergülen dergideki diğer imzalardan.

Türk öykücülüğü Hece’de

Türk Edebiyatı Dergisi ise şubat sayısında, ‘Hayatlarını Kültürümüze Adayanlar’ başlığı altında, Ahmet Kabaklı, Prof. Dr. Necmettin Hacıeminoğlu ve Cinuçen Tanrıkorur’u anıyor. Turan Karataş ve Yağmur Atsız, bu sayının dikkat çeken yazarları. Aylık kitap ve eleştiri dergisi Virgül’de, Ragıp Duran’ın, Emin Çölaşan’ın kitabını eleştirdiği yazısı tartışma başlatacak gibi görünüyor. Virgül’de, Tim Parks’ın Dostoyevski’yi değerlendirdiği bir metin öne çıkarken, Fatih Akın ve Zehra İprişoğlu’yla yapılan söyleşilere de yer verilmiş. İki ayda bir yayınlanan ve öykü gündemini belirleyen Hece Öykü’nün yeni sayısında, 70’li yıllardaki Türk öyküsü enine boyuna irdeleniyor. Dosyaya, Ömer Lekesiz, Necati Mert, Behçet Çelik gibi imzalar katkıda bulunmuş. Necip Tosun ve Temel Karataş ise dergide öyküleriyle yer alıyor. Bu ay yayın hayatına başlayan kent kültürü ve şiir dergisi ‘Mor Taka’ da okurlarına bir şiir yıllığı hediye etti. Biçimsel olarak ‘Ada’ dergisini andıran derginin dosya konusu ‘Metafizik ve Şiir’. ‘Mor Taka’nın özgün bir dergi olup olamayacağını zaman gösterecek. ‘Bir Ünlem’ dergisinin son sayısında, Turgut Uyar ve Ahmet Uluçay üzerine yazılar dikkat çekiyor. İki aylık ilim ve düşünce dergisi ‘Çizgi’nin yeni sayısında, Nurullah Genç, Tayyib Atmaca, Mehmet Emin Alper gibi imzalara rastlamak mümkün. Kış sayısı yayınlanan ‘Duyuş ve Düşünüş’ dergisinde ise Cafer Keklikçi ile yapılmış bir söyleşi yer alıyor.

Şiiri Özlüyorum'dan Hilmi Yavuz sayısı

İki aylık şiir dergisi 'Şiiri Özlüyorum', şubat-mart sayısında kuşatıcı bir Hilmi Yavuz dosyasına yer verdi. Bir taşra dergisinin imkanlarıyla sınırlı kalmayan bu başarılı dosyada, Hilmi Yavuz ile yapılmış bir söyleşinin yanı sıra, Sabit Kemal Bayıldıran, V.B. Bayrıl, Baki Asiltürk, Ercan Yılmaz gibi isimlerin, şairi çeşitli yönlerden ele aldıkları yazılar yer alıyor.

(Cem Kuleli / Zaman)

Edebiyatın nabzının attığı edebiyat dergileri kış aylarında her zamankinden renkli içerikleriyle okurla buluşmayı sürdürüyor. Şiir yıllıkları, nitelikli söyleşiler, başarılı dosyalar derken, oldukça bol seçenekli bir tablo ortaya çıkıyor.  
40ikindi KitaplığıTümü »

» Işık Yanar'ın İkinci Romanı Çıktı: "Şemsiye Tamircisi"
» Bir İhtilalciden Dinlediklerim - Müfid Ekdal / Nuri Altun
» Tarihin Büyük Yalanları-Richard Shenkman / Nuri Altun
» Bütüncül Psikoterapi Ne Kadar Gerekli Ve Ne Kadar Mümkün? / Ali Ayten
» Kısa 20. Yüzyıl Tarihi: 1914-1991 Aşırılıklar Çağı / Seda Yaşar
EkstraTümü »

» Uykusuzluk / Mehmet Uğurlu
» Bir Yılda Kaç Kitap Okuyoruz?
» Doğu'nun Meyvelerini Batı'nın Tepsisinden Sunmak / Ali Ayten
» Kitapçı / Mehmet Ulusel
» "Aşk Istırapsız Olmaz" / Nuri Altun
Halep&ArşınTümü »

» Hrant Dink Sonrası "Yitik Yürek" Tartışması
» "Atatürk ve Din" Tartışması
» "Tasavvuf Neşriyatı" Tartışması
» Paramparça Entelektüeller ve Fikirler: "İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri" Başlıklı Ertelenen Konferans Sonrasında Türk Entelijansiyası
» "Bir Zamanlar Bir İsmet Özel Vardı..." Tartışması

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!