« Anasayfa | Künye | Arşiv 6 Mayıs 2024, Pazartesi
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Dergi Sergeni ]

Dergilerde Yeni Yıl Yenilikleri

15.01.2005 - 19:52

Yeni yılla birlikte, edebiyat dergilerinde bir hareketlilik ve değişim göze çarpıyor. Dergilerden bazıları, tasarımlarındaki yeniliklerle dikkat çekerken bazı dergiler de güncel kapak dosyalarıyla öne çıkıyor bu ay.

Edebiyatımızın köklü dergisi Varlık, ocak sayısının kapağına, YTL'yi taşımış. Hilmi Yavuz, Füsun Akatlı, Enis Batur gibi edebiyatçıların paradan altı sıfır atılması ile ilgili görüşlerine yer veren dosya, ayın en başarılı dosyalarından biri. Varlık, Sedat Simavi Ödülü sahibi Demir Özlü'yle yapılan kapsamlı bir söyleşiye de yer ayırmış. Dergâh dergisinde bu ay, İbrahim Tenekeci ve Süleyman Çobanoğlu'nun şiirleri yer alıyor. Derginin orta sayfa konuğu, çocuk kitapları yazarı H. Salih Zengin. Yağmur dergisinin son sayısında ise, münacat ve duayla ilgili yazılar öne çıkıyor. Yağmur'un son başyazısı, "Bizim Dünyamıza Has Altın Sesler ve Sözler" başlığını taşıyor. İki aylık dergilerden Yom Sanat, yayınlanan son sayısında Veysel Çolak'ın hazırladığı "2004 Şiir Yıllığı"nı armağan ediyor okurlarına. Kuşatıcı bir "Göstergebilim" dosyasının yer aldığı dergide, Abdülkadir Budak, Hüseyin Ferhad gibi imzalara rastlamak mümkün. Dört ayda bir yayınlanmasına rağmen nitelikli ürünleriyle dikkat çeken Geceyazısı dergisinde yeni yapıtlarıyla İlhan Berk, Ferit Edgü, Ahmet Güntan ve Lale Müldür yer alıyor. İki aylık öykü dergisi Adam Öykü, Katherine Mansfield, August Strindberg gibi ustaların yanı sıra genç öykücülere de sayfalarında yer vermiş. Dergide, Erdal Öz, Cemil Kavukçu, İnan Çetin, Ayşe Sarısayın ve Faruk Duman'ın katıldıkları bir öykü oturumu var. Derkenar dergisi bu ay, Alev Alatlı ile yapılan bir 'yazışma'ya yer ayırırken, Kubbealtı Akademi Mecmuası'nda, Prof. Dr. Orhan Okay'ın, "Vefatının 30. Yılında Nihad Sâmi Banarlı" başlıklı yazısı okunabilir. Edebiyat dünyasının önde gelen iki dergisi Kitaplık ve Türk Edebiyatı, yeni yıla yeni yüzleriyle girdi. Aylık formatını bozmayan Kitaplık, bundan böyle "Babil Kulesi" bölümünü de içinde barındıran yeni tasarımıyla ulaşacak okura. Derginin bu sayısının kapak dosyasını "Edebiyatta Kara Mizah" konusu oluşturuyor. Hulki Aktunç'un günlüklerinden ilk kez yayınlanan bir bölüm de bu ay Kitaplık'ta. Türk Edebiyatı dergisi de artık daha yalın bir tasarımla yayınlanacak. Derginin ocak sayısında "çok satan kitaplar" dosyası enine boyuna ele alınmış. Türk Edebiyatı'nda, Sadık Yalsızuçanlar ile yapılmış bir söyleşi ve Mustafa Armağan ile Yağmur Atsız'ın yazıları dikkat çekiyor.

Şiire yeni bir soluk: Merdiven Şiir

Edebiyat dünyamız yeni bir şiir dergisi daha kazandı. "Merdiven Şiir" dergisi, bu aydan itibaren yayın hayatına başladı. Dergiyle birlikte yeniden edebiyat ve sanat dünyasına girdiklerini söyleyen Ali Ural, fazla beklenti içinde olmadıklarını belirtiyor. Ürünlerden çok kuramsal yazıların öne çıktığı iki aylık derginin bu sayısında, Ezra Pound, Gadamer ve Cenap Şahabettin'in şiir üzerine zihin açıcı yazıları yer alıyor. Ali Ural ve Celal Fedai'nin yönettiği derginin ilk sayısının şairleri arasında; Cafer Keklikçi, Ayşe Sevim ve Mehtap Bilek var. Dergide ayrıca, Henri Michaux'nun bir şiiri, İsmet Özel çevirisiyle yer alıyor. (0212 5203441)

(Cem Kuleli, Zaman, 15.01.2005)

Yeni yılla birlikte, edebiyat dergilerinde bir hareketlilik ve değişim göze çarpıyor. Dergilerden bazıları, tasarımlarındaki yeniliklerle dikkat çekerken bazı dergiler de güncel kapak dosyalarıyla öne çıkıyor bu ay.  
EkstraTümü »

» Uykusuzluk / Mehmet Uğurlu
» Bir Yılda Kaç Kitap Okuyoruz?
» Doğu'nun Meyvelerini Batı'nın Tepsisinden Sunmak / Ali Ayten
» Kitapçı / Mehmet Ulusel
» "Aşk Istırapsız Olmaz" / Nuri Altun
Dergi SergeniTümü »

» Dergi Yazarının Tadı Başka
» Anlayış Dergisi Artık Tüm İçeriğiyle İnternette
» Karagöz 7 Çıktı
» Dergâh Dergisi Yine Dopdolu
» Türk Edebiyatından "Kaşgarlı Mahmud" Özel Sayısı
Kitap MedyasıTümü »

» Edebiyatımızın Coğrafyasını Geliştiren Bir Yazar: Talip Apaydın / Seray Şahiner
» 'Yaratıcı Yazarlık' ve Buluşları / M. İlhan Atılgan
» Gazete-Dergi Okurluğu / Eser Karakaş
» Torpilli Kitap: Sokakta / Haydar Hepsev
» Bilge Karasu Okuma Kılavuzu / Gonca Özmen

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!