« Anasayfa | Künye | Arşiv 30 Nisan 2026, Perşembe
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Yakın Plan
Ahmet Aksoy
Amerikan Kâbusu

İzlence
Mehmet Harmancı
"36": Kifayetsiz Muhterisin Resmidir

[ Haberler -> Sinema Haberleri ]

Bunuel, Godard, Almodovar ve Diğerleri

11.09.2004 - 17:15

Ankara Sinema Kültürü Derneği tarafından iki yıldan bu yana düzenlenen "SineTek Avrupa" gösterimleri eylül ayında da devam ediyor. Bu defa programda Luis Bunuel'in "Genç Kız", Julio Medem'in "İnekler", Jean Luc Godard'ın "Erkek ve Dişi", Pedro Almodovar'ın "Bunu Hak Etmek İçin Ne Yaptım?" ve "Kötü Alışkanlıklar" adlı filmleri yer alıyor.

Gösterimler, 2 Eylül'de, İspanyol yönetmen Luis Buñuel'in Meksika'da çektiği 1960 yapımı "Genç Kız" ile başlıyor. Temelde cinsellik ve ırk ayrımcılığı üzerine kurulu olan film, bir adadaki beş kişinin etrafında gelişen sıra dışı ilişkileri ele alıyor.

Sinemaseverlerin "Kuzey Kutbu Aşıkları" filminden tanıdığı İspanyol yönetmen Julio Medem'in, çarpıcı, görsel olarak etkileyici ve tüm dünyada büyük bir ilgi uyandıran ilk filmi 1991 yapımı "İnekler" 9 Eylül'de gösteriliyor. Yönetmen bu tüyler ürpertici filminde, kan davalı iki Bask ailesinin üç kuşak boyunca devam eden nefret hikayesini, arka planda yer alan İspanya tarihi ile birlikte anlatıyor.

Fransız Yeni Dalga'sının ustalarından Jean Luc Godard'ın 1966 tarinli "Erkek ve Dişi" adlı filmi 16 Eylül'de seyirciyle buluşuyor. Paris'teki 68 olaylarından önce çekilmiş, yönetmenin söylemini keskin bir dille ifade ettiği ve filmografisinde çok önemli bir yere sahip olan bir film. "Erkek ve Dişi", politikayla ilgilenen genç bir erkek ile pop müzikten başka bir şeyle ilgilenmeyen genç bir kadın arasındaki çekingen ilişkiyi anlatır ve her ikisi açısından da cinselliği sorguluyor.

Programda 23 ve 30 Eylül'de sinema tutkunlarının çok yakından tanıdığı İspanyol yönetmen Pedro Almadòvar'ın şöhreti yakalamadan önce çektiği iki filmi var. 1984 yapımı "Bunu Hak Etmek İçin Ne Yaptım?" ve 1983 yapımı "Kötü Alışkanlıklar".

Yönetmenin en toplumsal filmim dediği "Bunu Hak Etmek İçin Ne Yaptım?", bir ev kadını, anne, daha doğrusu tüketim toplumunun kurbanı bir kadın üzerine acımasız bir komedi. Filmin klasik bir teması var: kasabadan büyük şehre göç eden bir aile ve onların yaşam mücadelesi.

"Kötü Alışkanlıklar" ise polisten kaçan uyuşturucu bağımlısı bir gece kulubü şarkıcısının sığınmak için girdiği manastırda rahibelerin sokaktakilerden daha çılgın bir hayata sahip olduklarını gözler önüne seriyor. Yoğun bir din eğitiminden geçtikten sonra bile günah işlemeyi yaygın hale getirmiş rahibelerin suça ne kadar yatkın olduğunu anlatan matrak bir film. Yönetmenin deyişiyle biraz şöhret ve para kaygısı olan ve izleyici düşünülerek yapılmış bir film.

EYLÜL PROGRAMI ŞÖYLE:
2 Eylül Perşembe
Saat:19.30
GENÇ KIZ
Yönetmen: Luis Buñuel

9 Eylül Perşembe Saat:19.30
İNEKLER
Yönetmen: Julio Medem

16 Eylül Perşembe Saat:19.30
ERKEK VE DİŞİ
Yönetmen: Jean-Luc Godard

23 Eylül Perşembe Saat:19.30
BUNU HAK ETMEK İÇİN NE YAPTIM?
Yönetmen: Pedro Almodóvar

30 Eylül Perşembe Saat:19.30
KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR
Yönetmen: Pedro Almodóvar

Ankara Sinema Kültürü Derneği
Tel: (0312) 467 2002
Faks: (0312) 466 4824
e-mail:
info@askfest.org
www.askfest.org
Ankapol Sineması (419 39 59)

(Hürriyet)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Ankara Sinema Kültürü Derneği tarafından iki yıldan bu yana düzenlenen "SineTek Avrupa" gösterimleri eylül ayında da devam ediyor. Bu defa programda Luis Bunuel'in Genç Kız, Julio Medem'in İnekler, Jean Luc Godard'ın Erkek ve Dişi, Pedro Almodovar'ın Bunu Hak Etmek İçin Ne Yaptım ve Kötü Alışkanlıklar adlı filmleri yer alıyor.  
DVD RafıTümü »

» Elizabeth Altın Çağ
» Kirazın Tadı
» Yumurta
» Bir Rüya İçin Ağıt
» Otomatik Portakal
Sine-sohbetTümü »

» Sadık Battal: "Bazı Yönetmenleri Akıl Hastanesine Kapatmalı" / Röportaj: Nuriye Akman
» Meslek Olarak Sinema-Kurgu - Kemalettin Osmanlı ile Röportaj
» "Delisin Dediler, Asıl Film Çekmesem Delirirdim..."
» Özhan Eren: "Komplekslerimizden Sıyrılabildiğimizde İyi Filmler Yapabiliriz"
» Abdullah Sidran: "Hayata Umutla Bakmak Zorlaşıyor"
Haber-Veri-YorumTümü »

» Mithat Bey'in Biriktirdikleri / Sedat Palut
» Karanlıktan Yalnızlığa... / Sedat Palut
» Recep İvedik Sendromu / Sedat Palut
» Dünyanın Orta Yeri Sinema / Sedat Palut
» Süt ve Yalnızlık / Sedat Palut

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
Dostluk Güneşi (29.10.2021 - 11:34)
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
Yorum için üye olun!