« Anasayfa | Künye | Arşiv 4 Mayıs 2024, Cumartesi
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Haberler -> Kitap Haberleri ]

Dergâh'ın 16 Yılı Kitap Oldu

04.12.2006 - 20:49

200. sayısını geride bırakan ve 202. sayıya ulaşan Dergâh dergisi, 16 yıllık yayın macerası iki kitapta özetliyor: Dergâh Şiirleri Güldestesi ve Dergâh Hikâyeleri Güldestesi. İbrahim Tenekeci'nin yayına hazırladığı ve 200 sayısını geride bırakmış bir edebiyat dergisinin heybesindekileri bizlere gösteren seçkilerde, istikrarlı bir şekilde hikâye ve şiir yayınlayıp öne çıkan isimlerin altı çiziliyor.

63 ŞAİR, 89 ŞİİR

Dergâh dergisinin emek verdiği ya da Dergâh dergisine emeği geçen isimlerin toplu fotoğrafının çekildiği bu seçkilerde yer alan isimlerin özgeçmişlerini de yayınlayarak, onları okuyucuya tanıtıyor.

Dergah Şiirleri Güldestesi'nde, kuşakların gelişimini ve Türk şiirinin seyrini sağlıklı olarak verebilmek için, 16 yıllık süreç üç döneme ayrılmış: Mart 1990'dan Şubat 1995'e, Mart 1995'ten Şubat 2000'e ve Mart 2000'den günümüze.

Seçkide 63 şair ve 89 şiir yer alıyor. Şiirler seçilirken, kalitenin yanı sıra, süreklilik arz eden ve sanatını her geçen gün geliştiren şairleri yansıtmak da öncelenmiş. Birinci dönem, Dergâh dergisinin kuruluş ve yerleşme dönemi. Dolayısıyla, bu dönemde çok seslilik var. İsmet Özel, Hüsrev Hatemi, Nihat Hayri Azamat, Mehmet Ocaktan, İhsan Deniz, Şaban Abak, Hüseyin Atlansoy, Ömer Erdem, Mehmet Erdoğan, Cahit Koytak, Kemal Sayar, Levent Sunal bu dönemin şairleri...

İkinci dönemde, Doksan kuşağı oluşmaya başlıyor. Bir yandan poetikasını kurmuş, üslubunu bulmuş şairlerin şiirleri yayınlanırken, bir yandan da doksan kuşağına mensup gençlere imkân tanınmaya başlanıyor. Ali Ayçil, Ali Emre, Hakan Arslanbenzer, Hakan Şarkdemir, İbrahim Tenekeci, Mehmet Can Doğan, Murat Menteş, Osman Özbahçe, Salih Zengin de burada ismi zikredilmesi gerekenler. Üçüncü dönem de ise ustalar, olgunluk dönemine girenler, doksan kuşağı ve iki bin kuşağı bir arada.

Dergah Hikâyeleri Güldestesi'nde ise istikrarı sağlamış ve insan unsuru öne çıkmış, yazılmaya değer meseleleri dile getirmiş hikayelerden oluşan bir seçki sunuluyor.


Hikâye insan tanıma sanatı

Dergâh dergisini tek başına yayına hazırlayan ve kendisi de bir hikâyeci olan Mustafa Kutlu, hikâye sanatına bakışını şöyle özetliyor: "Hikâye, bir anlamda insan tanıma sanatıdır. Önemli olan etkili ve inandırıcı olmasıdır. Yazılmaya değer meseleleri dile getiren hikâyecileri tercih ederim. Entipüften şeyleri hikâye etmeyi becerenler de var. Ama sanatı sadece bir hüner göstermeye indirgememeli."

Bu yaklaşımın, dergide yayınlanacak hikâyelerin seçimine de yansıdığını söyleyebiliriz. Bir anlamda, Dergâh dergisinde yayınlanan hikâyelerde insan unsuru öne çıkmış, yazılmaya değer meseleleri dile getiren hikâyeciler daha fazla şans bulmuştur. Dergâh'ta yayınlanan hikâyelerin başarısı, bir bakıma, etkili ve inandırıcı olmasından kaynaklanmaktadır. Bu 16 yıl bize gösteriyor ki Dergâh dergisi, şairlerin ve hikâyecilerin sadece eserlerini yayınlamakla kalmamış, onları eleştiri alanına da yönlendirmiş. Bugün, Dergâh şairi ve hikâyecisi olarak kabul gören birçok isim, aynı zamanda iyi birer eleştirmen. Sözgelimi Abdullah Harmancı, Selçuk Orhan ve Nihan Kaya, sadece hikâyeleriyle değil, hikâye ve roman üzerine yazdıkları yazılarla da hatırlanmakta. Bu oran, hiç kuşkusuz şiirde daha fazla.

(Yeni Şafak)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
200 sayıyı geride bırakan Dergâh dergisi, 16 yıllık yayın macerasının özeti niteliğindeki iki seçkiyi okuruna sundu. İbrahim Tenekeci'nin yayına hazırladığı seçkilerde, istikrarlı bir şekilde şiir ve hikaye yayınlayıp öne çıkan isimler var.   
Dergi SergeniTümü »

» Dergi Yazarının Tadı Başka
» Anlayış Dergisi Artık Tüm İçeriğiyle İnternette
» Karagöz 7 Çıktı
» Dergâh Dergisi Yine Dopdolu
» Türk Edebiyatından "Kaşgarlı Mahmud" Özel Sayısı
Kitap MedyasıTümü »

» Edebiyatımızın Coğrafyasını Geliştiren Bir Yazar: Talip Apaydın / Seray Şahiner
» 'Yaratıcı Yazarlık' ve Buluşları / M. İlhan Atılgan
» Gazete-Dergi Okurluğu / Eser Karakaş
» Torpilli Kitap: Sokakta / Haydar Hepsev
» Bilge Karasu Okuma Kılavuzu / Gonca Özmen
Halep&ArşınTümü »

» Hrant Dink Sonrası "Yitik Yürek" Tartışması
» "Atatürk ve Din" Tartışması
» "Tasavvuf Neşriyatı" Tartışması
» Paramparça Entelektüeller ve Fikirler: "İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri" Başlıklı Ertelenen Konferans Sonrasında Türk Entelijansiyası
» "Bir Zamanlar Bir İsmet Özel Vardı..." Tartışması

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!