« Anasayfa | Künye | Arşiv 18 Mayıs 2024, Cumartesi
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Dergi Sergeni ]

Atlılar "Yeniden"...

01.04.2000 - 16:00

Yayım dünyasına 1999'un sonunda dahil olup 9 sayı yayımlandıktan sonra Haziran 2001'de dinlenmeye çekilen 2 aylık edebiyat dergisi Atlılar yeniden sahne alıyor. 10. sayısını geçtiğimiz günlerde çıkaran Atlılar'ın başında yine Hakan Arslanbenzer var. Dergide Arslanbenzer'in şiir ve yazısının yanı sıra Eren Safi'nin Arslanbenzer için yazdığı dramatik monologu, Cihan Aktaş'ın kova burcu insanlarına dair bir hikâyesi, 1980 kuşağının önemli ismi Osman Konuk'un argo üzerine bir şiiri ile Esma Toksoy, Hakan Kalkan ve Melek Açıkgöz'ün şiirleri var.


Osman Konuk'un dönüşü

1961'li şair Osman Konuk, 1981-82'deki çıkışının ardından yayımladığı, o dönemin en çok dikkat çeken şiir kitaplarından Seni Yalnız Ben Anlarım kitabından sonra yayım dünyasıyla ilişkilerini önemli oranda zayıflatmıştı. Geçen uzun sürede çok seyrek şiir yayımlasa da şiir mahfilleri Osman Konuk'u unutmamıştı. Osman Konuk'un Atlılar'ın yeni sayısında yer alan "Türk Argosu" şiirindeki dinamizm dikkat çekiyor.


Kova burcu insanları: "Küp-şekerler"

Hayat algısını, insan ilişkilerini, gerçeklik duygusunu merkeze alan Cihan Aktaş hikâyesi kendisine yeni bir sayfa mı açıyor, şimdilik bunu bilmiyoruz; ama Atlılar'daki "Küp-Şekerler" hikâyesi kova burcundan üç kadının (Menekşe, Meral, Betül) kişiliklerine çözümleyen ilginç bir deney olarak çıkıyor okuyucunun karşısına. (Ayrıca, derginin "Bu Sayıya Katılanlar" bölümünde yazarlarını bildiğimiz biyografik ayrıntıların yanında burçları, içtikleri -veya içmedikleri- sigara, tuttukları takım gibi bazılarına tuhaf gelebilecek ipuçları vererek tanıttığını da ekleyelim.)


"Hakan Arslanbenzer Şiiri"

Aylık kültür dergisi Kılavuz'un yönetmeni olarak da tanıtığımız Eren Safi, Atlılar'ın kapağında bizi karşılayan Hakan Arslanbenzer Şiiri'yle hem dramatik monologun Türkçe'de yürünebilecek yollarından birini sınıyor, hem de bir şairin başka bir şair üzerine şiir yazmasının nasıl bir şey olabileceğinin bir örneğini arz ediyor okuyucuya. Bundan da hareketli, konuşan figürlerin iç içe geçtiği, günlük hayat algısını sürükleyen bir şiir çıkmış.


"Süleyman Değirmi Hepinizden Özür Diliyor"

Hakan Arslanbenzer'in yoğun tartışmalara ve kıyıcı eleştirilere yol açan "Süleyman Değirmi Monologları" derginin yeni sayısında "Özür" bölümüyle sona eriyor. Bakalım "özrü kabahatinden büyük" mü denecek, yoksa Süleyman karakterinin özrü kabul mu edilecek; herşeyi zaman gösterecek...


"İsmet Özel Şiirinde Asrı Saadate Dönüş"

Arslanbenzer bir de iddialı eleştiri yazısıyla çıkıyor okuyucu karşısına. Yazı yoğun bir dergi olarak tanıdığımız Atlılar sayfa adedini bir hayli düşürdüğü için olsa gerek, dergideki tek yazı da bu: "Zalim Şüphe yahut İsmet Özel Şiirinde Asrı Saadete Dönüş". Arslanbenzer yazısında özetle, İsmet Özel şiirinin 1970'lerden itibaren öze dönüş fikrini içselleştirdiğini söylüyor. Yazıya göre, İsmet Özel bizim millet olarak doğuş zamanımızın Asrı Saadet olduğunu kabul eden bir şairdir. İsmet Özel'in siyasi görüşlerini bilenler bunu yadırgamayacaktır. Bunun şairin şiirinde adım adım (veya Arslanbenzer'in tercih ettiği kelimeyi kullanırsak, "düğüm düğüm") nasıl geliştiğini merak edenler yazıyı mutlaka okumalı.


Yeni kuşak Atlılar

Hakan Kalkan, Esma Toksoy ve Melek Açıkgöz Atlılar'daki değişimi ve gençleşmeyi gösteren şiirleriyle okuyucu karşısında sınav veriyorlar derginin bu sayısında. Derginin önceki, 9 sayılık yürüyüşünden alışık olduğumuz daha ustalıklı isimlere yeni sayıda yer verilmemiş. Hakan Arslanbenzer kendi kuşağından ayrıldığını, bilen bilir, pek fazla da gizlemiyor zaten. Yeni sayıyla başlayan sürece yeni kuşak Atlılar demekte pek güçlük çekmeyeceğiz gibi görünüyor. Derginin eskiye oranla daha bir öne çıkardığı Esma Toksoy'un "Yalnız" şiirinde romans, Hakan Kalkan'ın "Sıkıştırılmış Gençler Arasında" şiirinde direniş, Melek Açıkgöz'ün "Sabah Türküsü" şiirinde akıl-kalp uyumsuzluğu dikkati çeken, okuyucuyu yeden belirtiler. Kısacası, Atlılar Türk şiirine yeni kişilikler önermeye tamgaz devam ediyor.

İrtibat: arslanbenzer@yahoo.com

Yayım dünyasına 1999'un sonunda dahil olup 9 sayı yayımlandıktan sonra Haziran 2001'de dinlenmeye çekilen 2 aylık edebiyat dergisi Atlılar yeniden sahne alıyor. 10.  
Bize GelenlerTümü »

» Kahraman Üzerine Dersler / Oğuz Karakaş
» Görsel Şiirin İlk Kitabı: Dada Korkut
» Makyaj Hatası / Yavuz Altınışık
» Oluş ve Bozuluş / İbn Sina
» Hiç / Merih Günay
EkstraTümü »

» Uykusuzluk / Mehmet Uğurlu
» Bir Yılda Kaç Kitap Okuyoruz?
» Doğu'nun Meyvelerini Batı'nın Tepsisinden Sunmak / Ali Ayten
» Kitapçı / Mehmet Ulusel
» "Aşk Istırapsız Olmaz" / Nuri Altun
40ikindi KitaplığıTümü »

» Işık Yanar'ın İkinci Romanı Çıktı: "Şemsiye Tamircisi"
» Bir İhtilalciden Dinlediklerim - Müfid Ekdal / Nuri Altun
» Tarihin Büyük Yalanları-Richard Shenkman / Nuri Altun
» Bütüncül Psikoterapi Ne Kadar Gerekli Ve Ne Kadar Mümkün? / Ali Ayten
» Kısa 20. Yüzyıl Tarihi: 1914-1991 Aşırılıklar Çağı / Seda Yaşar

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!