« Anasayfa | Künye | Arşiv 19 Mayıs 2024, Pazar
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Dergi Sergeni ]

Kökler Çıktı

01.04.2000 - 16:00

Vadi Yayınları bünyesinde yayın hayatına atılan KÖKLER dergisinin ilk sayısı çıktı. Yayın yönetmenliğini yazarımız Osman Özbahçe'nin yaptığı derginin yayın kurulu Ali K. Metin, Murat Güzel ve yine Osman Özbahçe'den oluşmakta. KÖKLER'in yayın danışmanlığını da Mehmet Erdoğan üstlenmiş.

Pırıl pırıl bir kapağa, temiz bir sayfa düzenine sahip KÖKLER'in merhaba yazısında, "Başta edebiyatımız ve dilimiz olmak üzere, insanımızın, yaşadığımız zaman ve şartların bir vesikası olmaya, birikimlerine tanıklık etmeye, özellikle 'yerli bir duruş' sergilemeye gayret edeceğiz," deniliyor. KÖKLER'in, "Günümüz Şiiri" adlı başyazısında, günümüz şiirinin temel sorunlarına değinilmekte. Başyazıyı Osman Özbahçe, Ali K. Metin, Murat Güzel, İbrahim Demirci, Cafer Keklikçi, Alişan Demirci ve Vural Kaya'nın şiirleri, Rabia Gülcan, Abdullah Harmancı ve Mehmet Harmancı'nın hikâyeleri izliyor.

KÖKLER'de şiir ve hikâyelerden sonra dosya nitelikli eleştiri yazılarının yer aldığı bölüm geliyor. Bu bölümde Turgut Uyar ele alınmış. Ali K. Metin'in, "Varoluşun Uyardığı Uyumsuzluk" adlı yazısında, Turgut Uyar şiirinin varoluşçu bir yapıya sahip olduğu ileri sürülüyor. Uyar şiiri içindeki belirsizlik ve karmaşayı, Uyar'ın kendini gerçekleştirme doğrultusundaki sahiciliğinin bir yansıması olarak değerlendiren Metin, şiirin teknik yapısının da söz konusu sahiciliğe uygun şekilde ortaya çıktığını ifade ediyor.

Osman Özbahçe, "Turgut Uyar'da Yaşamak Kaygısı" adlı yazıda, Turgut Uyar şiirinde iki temel yönseme bulunduğunu ileri sürüyor. Bunların, "sağlam bir kulpa tutunmak çabası ve şiir dışında tutunacak hiçbir şey bulamamak" olduğunu belirten Özbahçe, Turgut Uyar şiirinin tarihsel gelişiminin, teknik özelliklerinin de ele alındığı yazısında bu yönsemelerin sebeplerini araştırmış. Turgut Uyar şiirindeki öznenin yaşadıklarından bir maneviyat oluşturma, bir ilahiyat kurma çabası içinde olduğunu belirten Osman Özbahçe, bu iddiayı temellendirmeye çalışıyor.

KÖKLER'in süreli bölümlerinden biri olacağı belirtilen "Dergilerde Şiir" adlı bölümünde Osman Özbahçe, 2003 yılının Ocak-Şubat-Mart ayları edebiyat dergilerinde yayımlanan şiirlerden; otuz üç şairin kırk yedi şiirini değerlendirmiş. Geçtiğimiz yıl Dergâh dergisinde yayımlanan bu yazıların KÖKLER'de sürmesi günümüz şiiri adına bir kazanç. Günümüz şiirine ilişkin önemli tespitlerin yer aldığı, şiir okurlarının kaçınamayacağı bir yazı.

KÖKLER'de, "Şiirin Eşiğinde" adlı süreli bir bölüm daha açılmış. Bu bölümde bir şairimizin bir şiirinden hareketle şiir okumaları yapılacağı açıklanıyor. Bu sayının şiiri İsmet Özel'in yayımlanmış son şiiri olan "Ölüm Kere Ölüm / Ölüm Kare". Osman Özbahçe'nin, "Ölüm İdi Kolayca Yenen Kişiyi" adlı yazısı İsmet Özel'in bu şiirini öz-biçim bütünlüğü içinde ele almış. Yer yer İsmet Özel şiirinin genel karakterine de değinilen bu yazıda, hakikatle ilişkimizin / bağımızın yeniden ele alınması gerekliliği üzerinde durularak, "modern zihni yıkmanın imkanları" araştırılıyor.

KÖKLER'in düşünce, deneme, söyleşi, kitap eleştirisi türünden yazılarının yer alacağı belirtilen son bölümünün adı "Öteki Yazılar". İlk sayıda bu sayfaları başlatan yazılar Mehmet Erdoğan ve Ali K. Metin tarafından yazılmış. Mehmet Erdoğan, geçtiğimiz yıl elim bir kazayla aramızdan ayrılan Nazir Akalın üzerine yazmış: "Rahmet Üçgeni: Aşk, Ölüm ve Hayat". Ali K. Metin'se, E. E. Cummings'ten seçilen yüz şiirin tercümesiyle oluşturulan, Seçilmiş 100 Şiir adlı kitaptan hareket ederek bir Cummings değerlendirmesi yapmış: "Cummings: Aşkı Zekayla Bileyen Şair".

Üç aylık bir yayım periyoduna sahip KÖKLER'e uzun bir ömür dileriz.


İrtibat için:

Tel: (0 312) 435 98 65 - 435 64 89
Faks: (0 312) 405 79 03
E-mail: osmanozbahce@ttnet.net.tr - koklerdergi@yahoo.com

Vadi Yayınları bünyesinde yayın hayatına atılan KÖKLER dergisinin ilk sayısı çıktı. Yayın yönetmenliğini yazarımız Osman Özbahçe'nin yaptığı derginin yayın kurulu Ali K.  
Dergi SergeniTümü »

» Dergi Yazarının Tadı Başka
» Anlayış Dergisi Artık Tüm İçeriğiyle İnternette
» Karagöz 7 Çıktı
» Dergâh Dergisi Yine Dopdolu
» Türk Edebiyatından "Kaşgarlı Mahmud" Özel Sayısı
Arşivlik HayatlarTümü »

» Asaf Hâlet Çelebi 100 Yaşında / Ömer Faruk Şerifoğlu
» Arşivcilerin Babası: Muallim Cevdet / Zeynep Berktaş
Bize GelenlerTümü »

» Kahraman Üzerine Dersler / Oğuz Karakaş
» Görsel Şiirin İlk Kitabı: Dada Korkut
» Makyaj Hatası / Yavuz Altınışık
» Oluş ve Bozuluş / İbn Sina
» Hiç / Merih Günay

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!