« Anasayfa | Künye | Arşiv 28 Mart 2024, Perşembe
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Bize Gelenler ]

Aşk/ınlık Dersleri / Mustafa Yıldız

21.06.2005 - 10:26

Kitap, öğrencilerine hayatın özünü, yani Aşk'ı öğretmeye çalışan, öğrencilerinin gözlerinde derenin şırıltısından, toprağın kokusundan, rüzgarın uğultusundan, oyalı bir yazmanın altında mahçup bir gözün pırıltısından, gökkuşağının renginden, papatyaların kokusundan bir iz arayan Hoca'nın öyküsü.

"Ayağını suya sokmakla yürekteki ateş sönmez"

Aşk'a dair çok şey yazıldı elbet; ya, Aşk'ın aşkın (müteal) yanına dair... Mustafa Yıldız'ın Liberty Yayınevi'nin çıkardığı "Aşk/ınlık Dersleri", aşkın olanla ilişkisini koparmış olan modern insanı Aşk'ın aşkın yanıyla yüz yüze getiriyor. Kitap, bize, sadece aşkın olanı yitirdiğimizi değil, aynı zamanda Aşk'ı da yitirdiğimizi hatırlatıyor.

Kitap, öğrencilerine hayatın özünü, yani Aşk'ı öğretmeye çalışan, öğrencilerinin gözlerinde derenin şırıltısından, toprağın kokusundan, rüzgarın uğultusundan, oyalı bir yazmanın altında mahçup bir gözün pırıltısından, gökkuşağının renginden, papatyaların kokusundan bir iz arayan Hoca'nın öyküsü.

Kitabı okurken, "hayatın özüne dair" gerçeklerin nasıl farkına varamadığınızı fark edip şaşırıyorsunuz. Derste öğrencilerine Aşk'ın aşkın yanını öğreten Üstad'ın her dersini büyük bir şaşkınlıkla izleyen, bir sonraki dersi büyük bir özlemle bekleyen öğrencinin yerine kendinizin geçtiğini fark ediyorsunuz. Üstad'ın her bir cümlesi sizi en hassas yanınızdan, yüreğinizden vuruyor. Bir dersin şokunu atlatamadan öbür ders başlıyor. Her başlayan derste susuzluğunuzun gideceğini, içinizdeki yangının bir nebze de olsa söneceğini düşünürken, o dersin sonunda daha çok susadığınızı fark ediyorsunuz. Ve bir kez daha anlıyorsunuz ki: Aşkın menziline kolay erilmiyor...

Üstad bizi Aşk'ın engin denizlerine açılmaya çağırıyor. Çünkü, Üstad'a göre, "Yüreğine ateş düşen adam kıyılarda gezinmez". Üstad, modern insanın, Aşk denizinin sahillerinde gönül eğlendirdiğini, halbuki, "ayağını suya sokmakla yürekteki ateşin sönmeyeceğini" söyleyerek, bizleri Aşk denizine dalmaya çağırıyor.

Üstad çok az konuşuyor; ama çok şey anlatıyor. Çünkü, onun da belirttiği gibi Aşığın anlatma problemi yoktur. "Onların sözleri anlatamasa gözleri anlatır, cümlesi anlatamasa kelimesi anlatır; kelimesi anlatamasa noktası anlatır." Biz, sessizliğin bile ne kadar öğretici olduğunu Ondan öğreniyoruz.

Aşk/ınlık Dersleri, Mustafa Yıldız, Liberty Yayınları, 94 sayfa

Kitap, öğrencilerine hayatın özünü, yani Aşk'ı öğretmeye çalışan, öğrencilerinin gözlerinde derenin şırıltısından, toprağın kokusundan, rüzgarın uğultusundan, oyalı bir yazmanın altında mahçup bir gözün pırıltısından, gökkuşağının renginden, papatyaların kokusundan bir iz arayan Hoca'nın öyküsü. "Ayağını suya sokmakla yürekteki ateş sönmez" Aşk'a dair çok şey yazıldı elbet; ya, Aşk'ın aşkın (müteal) yanına dair...  
Halep&ArşınTümü »

» Hrant Dink Sonrası "Yitik Yürek" Tartışması
» "Atatürk ve Din" Tartışması
» "Tasavvuf Neşriyatı" Tartışması
» Paramparça Entelektüeller ve Fikirler: "İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri" Başlıklı Ertelenen Konferans Sonrasında Türk Entelijansiyası
» "Bir Zamanlar Bir İsmet Özel Vardı..." Tartışması
Bize GelenlerTümü »

» Kahraman Üzerine Dersler / Oğuz Karakaş
» Görsel Şiirin İlk Kitabı: Dada Korkut
» Makyaj Hatası / Yavuz Altınışık
» Oluş ve Bozuluş / İbn Sina
» Hiç / Merih Günay
Dergi SergeniTümü »

» Dergi Yazarının Tadı Başka
» Anlayış Dergisi Artık Tüm İçeriğiyle İnternette
» Karagöz 7 Çıktı
» Dergâh Dergisi Yine Dopdolu
» Türk Edebiyatından "Kaşgarlı Mahmud" Özel Sayısı

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!