« Anasayfa | Künye | Arşiv 29 Mart 2024, Cuma
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Kulak Arkası
Nurullah Turan
Birkaç "Bir"

Bolâhenk
Ahmet Çalışır
Mevlevî Âyini: Türk mûsikîsinde bir form

[ Haberler -> Müzik Haberleri ]

Bu Yıl Albüm Patlaması Olacak

04.04.2009 - 20:22

Öyle anlaşılıyor ki yaza doğru tam bir albüm patlaması yaşanacak. Bunlar arasında en çok artık unutulmaya yüz tutan Erdal Çelik, Mine (Ajlan&Mine'nin Mine'si), Nalan ve Kurtuluş gibi isimler göze çarpıyor. Kimi şarkıcının tamamlanan albümü bir an önce dinleyicilerle buluşmayı beklerken, kimi büyük bir heyecan içerisinde stüdyo kayıtlarını bitirmeye çalışıyor. Tabii bunların yanında Ercan Demirel, Musa, Berksan, Atiye, Barbaros ve Yusuf Güney gibi yeni isimler de piyasada kendilerine yer edinmek için ellerinden geleni yapıyor.

Korsanla mücadeleyi beklemenin kimseye bir fayda sağlamayacağını anlayan şarkıcılar ve müzik yapımcıları kolları sıvayıp para kazanmanın başka yollarını da bulmadı değil. Albüm satışlarından kâr sağlayamayacağını anlayan yapımcılar artık sanatçıların menajerlik, sponsorluk ve konser organizasyonlarını belirlemeye başladı. Hem zaten şarkıcılar artık eski kaşeleri üzerinden fiyat talebinde bulunmuyor; hemen hepsi fiyatlarda ciddi indirim yaptı. Ama bütün bunlardan daha önemlisi, müzik yapımcıları dijital teknoloji ile barıştı. Nasıl mı? Mesela Hande Yener'in albümü pazartesi günü satışa sunuluyor; ama çoğu kişi şarkılarını ezberledi bile. Çünkü Yener'in yapım şirketi bir GSM operatörü ile anlaşarak günler öncesinden dijital albüm satışına başladı. Üstelik ilk gün satışları hiç de fena değildi, 40 bin. Hatırlarsanız İsmail YK'nın albümü de yasal platformdan 1 milyonun üzerinde alıcı bulmuştu. Darısı diğerlerinin başına olsun.

Ekonomik dalgalanmalar sektöre ikinci bir sıkıntıyı yaşatıyor olsa da ayakta durmayı başaran yapımcılar kaliteden ödün vermemeye dikkat ediyor. Bu titizlik zaten albüm kapağının tasarımına, çekilen fotoğraflara ve içindeki şarkılara bile yansıyor. Hatta bazı müzisyenler ortaya iyi bir eser çıkması için aylardır albüm üzerinde çalışıyor. Yani eskiden olduğu gibi kimse aceleye getirip 'bir an önce albümümü çıkarayım'ın hesabını yapmıyor. Bu dönemde böyle bir patlama yaşanmasının sebebi ise biriken projelerin birer ikişer bitmesi olsa gerek.

Teknolojiye Yenilmemeli, Aksi Halde Müzik Sektörü Biter
Cengiz Erdem (Avrupa Müzik'in Sahibi): "Nazan Öncel, Ebru Yaşar'ın albümleri çıktı. Önümüzdeki günlerde Hande Yener, Teoman, Göksel, Özgün, Berksan, Musa, Yalın, İsmail YK ve Tan'ın albümleri çıkacak. Teknolojinin getirdiği avantajları birer fırsat olarak kullanabilir ve sanatçılarımızın da farklı mecralarda yer almasını sağlayabiliriz. 70 milyon insanın içinde hakkıyla yasal yollardan müzik dinlemek isteyen de var. Biz internetteki bu kolaylığı sunmazsak korsan sitelere yönelecekler. Teknolojiye yenilirsek müzik biter. Alıcılara birtakım sponsorlar ve uygun fiyat politikaları sunarsak karşılığını alırız. Bizden çıkan her bir sanatçının ayrı bir satış stratejisi var. Hesaplı kitaplı ve matematiksel verilerle iş yapıyoruz. Başarılı olabileceğimiz projelere imza atarız."

Fun Club'lara Büyük İş Düşüyor
Yasemin Kağa (Sony Müzik Yerli Ürün Müdürü): "Nil Karaibrahimgil, Atiye, Sıla, Duman, Manga albümleri çıktı. Mirkelam, Emre Aydın, Murat Dalkılıç ve Barbaros'un hazırlıkları tamamlanıyor. Bu sene en çok albüm çıkaran firmalardan biriyiz. Hiçbir işimizi aceleye getirmedik, ama bu sene projelendirdiklerimiz bitmeye başladı. Yeni şarkıcıları cesaretlendirdik, 'olur mu olmaz mı, tutar mı tutmaz mı' diye düşünmedik ve arkalarında durduk. Çünkü inandığımız projelerdi. Kendi şarkısını yazan ve besteleyen sanatçılarla çalışmaktan büyük keyif alıyoruz. Albüm satışlarından gelecek gelirle firmaların dönmesi imkânsız artık. Dijital satışlar ve konserlerden de pay almak gerekiyor. Ama sanatçıların üretmesini isteyenler, bunun albümler satıldıkça mümkün olacağını bilsin. Desteklenmeyen sanatçılar yok olup gider. Onun için fun club'lara büyük iş düşüyor."

Bu Yıl Çıkan Bazı Albümler
Nazan Öncel (Hatırına Sustum), Hande Yener (Hayrola), Musa (Çek Git Bebeğim), Berksan (Zaaf), Ebru Yaşar (Seviyorum Seni), Nil Karaibrahimgil (Nil Kıyısında), Sıla (İmza), Atiye (Muamma), Manga (Şehr-i Hüzn), Duman (Duman I-Duman II), Melih Kibar&Çiğdem Talu, Funda Arar (Zamanın Eli) Kıraç (Garbiyeli), Müslüm Gürses (Sandık), Murat Boz (Şans), Aslı Güngör (Son Öpücük), Zuhal Olcay (Aşk'ın Halleri), Kibariye (İşte Kibariye), Yusuf Güney (Bir Sevda Masalı), Fuat (Kalbüm), Cenk Eren (Dönüm Noktam), İlhan İrem (Toz Pembe), Nil Burak (Yalnızım Ben), Keremcem (Dokun), Nalan (Demode), Doğuş (11'de bir), Bayhan (Kısa Veda), Bülent Ersoy (Öptüm 2009), Seda Sayan (Aşkla) Ogün Sanlısoy (Büyüdük Aniden).

Albüm Hazırlığında Olan Müzisyenler
Yalın, Teoman, Göksel, Tan, İsmail YK, Özgün, Mirkelam, Emre Aydın, Murat Dalkılıç, Barbaros, Ercan Demirel, Fatih Erkoç&Kerem Görsev (Trio), Gülben Ergen, Erdal Çelik, Mustafa Sandal, Mine (Mine'nin Günü), Serdar Ortaç (İki Gözüm), Gülşen (Işıltı), Tarkan, İbrahim Tatlıses (Kürtçe albüm), Burcu Güneş, Niran Ünsal (iki albüm), Ferhat Göçer, Emre Altuğ, İzel, Aşkın Nur Yengi, Aylin Aslım (Canını Seven Kaçsın), Gökhan Tepe, Yeşim Salkım, Candan Erçetin, Melike Demirağ, Bendeniz, Yıldız Tilbe.

(Zaman CumaErtesi)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Çok değil birkaç yıl önce 'Korsanla mücadele bitene kadar albüm yapmayacağım.' diyen pek çok sanatçı birer ikişer albüm çıkarmaya başladı. 2009 yılının ilk üç ayında 30'un üzerinde albüm müzikseverlerin beğenisine sunuldu.  
Müzik DünyasındanTümü »

» Abbey Road'un Etkisi Sürüyor
» Cazdan Habersiz Kalmayın
» Albüm Kapaklarında Eskiye Dönüş
» Grammy Müzesi'nde Müziğe Dair Herşey
» Nintendo Wii'yle Orkestramı Kurup Yönettim / Hakan Gence
Albüm AnaliziTümü »

» Kalbe Ruha Giden Şarkılar / Nazan Özcan
» İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Enya / Özlem Ertan
» Alaturka Benim Canım / Cenk Özbay
» Sezen'in Muhteşem Yalnızlığı: Deniz Yıldızı / Pakize Barışta
» Tekil Hayatlar da Bir Gün Devrim Yapar Ya... / Mert Emcan
PortreTümü »

» Hiç Yaşlanmayacak Efsane: Michael Jackson / Nazlı Erdol
» Bir Mitoloji, Bir Ses: Şivan Perwer / Bejan Matur
» Kopuz'dan Perdesiz'e Özgürlük Arayışı: Erkan Oğur / Selçuk Küpçük
» Anouar Brahem ve Müzikal Keşifler / Ömer Osmanoğlu
» Zaman Makinesiyle Gelen Adam: Mustafa Özkent / Murat Beşer

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!