« Anasayfa | Künye | Arşiv 29 Mart 2024, Cuma
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Haberler -> Kitap Haberleri ]

Osmanlı Kadını Ödül Peşinde

12.05.2008 - 20:46

Aslı Sancar'ın ingilizce olarak yazdığı, Ottoman Women: Myth and Reality (Osmanlı Kadını: Efsane ve Gerçekler) isimli kitabı, iki dalda Benjamin Franklin ödülüne aday oldu.

Amerikan Bağımsız Yayıncılar Birliği, PMA, Amerikan asıllı, Türkiye'de ikamet eden Osmanlı tarihi üzerine eser ve araştırmaları bulunan Aslı Sancar'ın ingilizce olarak yazdığı ve Türkçeye de tercüme edilecek olan, Ottoman Women: Myth and Reality (Osmanlı Kadını: Efsane ve Gerçekler) isimli kitabını, iki dalda ; hem içerik, hem de kapak tasarımı dalında Benjamin Franklin ödülüne aday gösterdi.

Osmanlı Kadını kitabının ingilizcesi, merkezi New Jersey'de bulunan Kaynak Kültür Yayın Grubuna ait The Light, Inc. (bu seneden itibaren Tughra Books) isimli yayınevi tarafından yayınlandı.

Yayıncılık konusunda üstün başarı sergileyen yayınevlerine her yıl verilen Benjamin Franklin ödüllerini, 4000'den fazla bağımsız yayınevinin üye olduğu bir birlik olan PMA tertipliyor. Yayınlar türlere göre gruplandıktan sonra, muhteva ve kapak tasarımı özellikleri açısından sahasında söz sahibi uzmanlarca değerlendirmeye tabi tutuluyor. Farklı kategorilerde dereceye giren kitaplara layık görülen ödüller, her yıl Book Expo America fuarı açılırken ilgili yayıncılara takdim ediliyor.

Osmanlı Kadını: Efsane ve Gerçekler isimli eser Türkiye'de Osmanlı'nın son dönemlerinde, bilhassa 19. yüzyılda Osmanlı kadınlarının hayat tarzını; sosyal, kültürel ve kanuni hakları açısından inceliyor. Seçme resimlerle bezeli, estetik açıdan da takdire şayan bu güzel eserin ortaya koyduğu o döneme ait kadın portreleri, haremdeki Müslüman kadınlar hakkındaki peşin hükümleri kırıcı mahiyette. Yazara göre batılıların Müslüman kadınlar hakkındaki fikirlerinin kaynağı çoğunlukla, hareme girebilmesine zerre kadar ihtimal olmayan kişilerin uydurduğu 1001 gece masalları gibi fantazi hikayelerden ibaret. Halbuki, Türkiye topraklarına yolu düşen, burada bir süre kalan ve hareme de gerçekten girebilen bazı bayan seyyahlar olmuş. Julia Pardoe, Lady Montague, ve Lucy Garnett gibi Aslı Sancar'ın kendilerinden alıntı yaptığı kişiler bunlardan bazıları. Sancar, bu gibi seyyahların eserlerinde verdikleri bilgilerin teşkil ettiği delillere dayanarak, Osmanlı kadınlarının kocalarına karşı mahkemede hak arayabilen, belki de dünyada eşi bulunmayan derecede bir hürriyete sahip kadınlar olduklarını ifade ediyor.

Daha önce The Sacred Trusts (Mukaddes Emanetler) isimli kitap ile yine Avrupa'da binlerce aday arasından Sappi ödülünü kazanan The Light Yayınevi çalışanları , Amerika gibi büyük bir pazarda sadece bir kaç bin eser arasında finale kalmanın bile küçümsenemeyecek bir şeref olduğunun idrakinde olmakla beraber, nihai olarak en azından iki kategoriden birinde ödül almayı ümit ediyor.

Bu seneki ödül töreninin 29 Mayıs 2008'de Los Angeles şehrinde Wilshire Grand Hotel'de yapılması planlanıyor. Washington D.C., New York, Atlanta ve Los Angeles gibi şehirlerde düzenlenen bir dizi konuşma ve imza gününe katılacak olan yazar Aslı Sancar, 31 Mayıstan sonra Book Expo USA fuarında kitaplarını imzalayacak.

(Haber 7)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Aslı Sancar'ın ingilizce olarak yazdığı, Ottoman Women: Myth and Reality (Osmanlı Kadını: Efsane ve Gerçekler) isimli kitabı, iki dalda Benjamin Franklin ödülüne aday oldu.  
YAZININ GÖRSELİ:
Halep&ArşınTümü »

» Hrant Dink Sonrası "Yitik Yürek" Tartışması
» "Atatürk ve Din" Tartışması
» "Tasavvuf Neşriyatı" Tartışması
» Paramparça Entelektüeller ve Fikirler: "İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri" Başlıklı Ertelenen Konferans Sonrasında Türk Entelijansiyası
» "Bir Zamanlar Bir İsmet Özel Vardı..." Tartışması
"Kitap"lı SohbetlerTümü »

» Bir Kütüphanenin Serencamı ve "Yazma"ların Açılan Bahtı...
» İsmail Kara: "Türkiye'de sosyal bilimciler ilkokul düzeyinde ilmihal bilgisine bile sahip değiller!" / Röportaj: Önder Deligöz
» İletişim Yayınları Editörü Ali Artun: "Sanat hayata tekrar kök salmalı" / Röp: Barış Yıldırım
» "Surre-i Humayun'la yaşanan güzelliği yeniden yaşamak mümkün" / Röportaj: Yüsra Mesude
» İsmail Bilgin: "Safiye Hüseyin'leri Yeterince Anlatamadık"
EkstraTümü »

» Uykusuzluk / Mehmet Uğurlu
» Bir Yılda Kaç Kitap Okuyoruz?
» Doğu'nun Meyvelerini Batı'nın Tepsisinden Sunmak / Ali Ayten
» Kitapçı / Mehmet Ulusel
» "Aşk Istırapsız Olmaz" / Nuri Altun

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!