« Anasayfa | Künye | Arşiv 7 Mayıs 2024, Salı
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Yakın Plan
Ahmet Aksoy
Amerikan Kâbusu

İzlence
Mehmet Harmancı
"36": Kifayetsiz Muhterisin Resmidir

[ Haberler -> Sinema Haberleri ]

Mevlânâ Belgeseline Hollywood Yıldızları Ses Verecek

13.10.2007 - 13:50

UNESCO 2007'yi tüm dünyada Mevlânâ yılı ilan edeliden beri, hakkında yapılmayan etkinlik neredeyse kalmadı. Sema gösterileri, uluslararası sempozyumlar, kutlama törenleri, Mesnevi okumaları...

Fakat çoğumuzun içinde, dört başı mamur bir Mevlânâ filmini izleyememenin ukdesi kaldı. Mevlânâ filminden mahrum kaldık, ama çok kapsamlı bir belgesel filmi sene bitmeden izleyebileceğiz. Genç yönetmen Kürşat Kızbaz'ın hazırladığı 'Mevlânâ, Aşkın Dansı' (Rumi, The Dance Of Love) isimli belgesel film, 21 Aralık'ta gösterime girecek. Üç dilde dublajı yapılan filmin İngilizcesini ünlü Hollywood aktörü Morgan Freeman, Fransızcasını ise Gérard Depardieu seslendirecek. Müşfik-Yıldız Kenter, Cüneyt Türel, Meltem Cumbul ve Özcan Deniz gibi isimler de Türkçesi'ne ses verecek. Altı farklı ülkede çekimleri yapılan filmde, Seyyid Hüseyin Nasr, Abdülkadir Suruş, Coleman Barks, William Chittick, Mahmut Erol Kılıç, Tuğrul İnançer ve Esin Çelebi gibi Mevlânâ ve Mevlevilik konusunda uzman yaklaşık 40 isimle yapılan röportajlar da yer alıyor.

'Mevlânâ Aşkın Dansı'nın projesine, 2005 yılında başlanmış. Fakat temelleri 2002 yılına dayanıyor. Yönetmen Kürşat Kızbaz, 2002 yılında Rumi Ahlaf isimli 30 dakikalık bir belgesel film çekmiş. Bu film 200'ün üzerinde festivalde ve uluslararası kanallarda gösterilmiş, altı ödül almış. Kızbaz tarafından 2005'te çekilen ve dünyada 60'tan fazla gösterime giren Çanakkale Destanı isimli belgesel film de genç yönetmene hem uluslararası deneyim hem de cesaret kazandırmış. Kızbaz, bunun üzerine geniş kapsamlı bir belgesel için kolları sıvamış. Şu an montaj işlemleri devam eden 'Mevlânâ, Aşkın Dansı'nın çekimleri altı ülkede gerçekleştirilmiş. Dünyadaki tanınmış Mevlevilik uzmanlarıyla röportajlar yapılmış. Kültür Bakanlığı'nın yurtdışında yaptığı etkinliklerden ve sema gösterilerinden karelerin de yer alacağı belgesel filmin, Türkçe, İngilizce ve Fransızca haricinde İspanyolca dublajının yapılması da düşünülüyor, ama seslendirecek isim henüz belli değil. Kızbaz, belgeselin daha çekim aşamasında iken önemli film festivallerinden teklif aldığını, Dicovery Channel gibi birçok uluslararası kanalda da gösterilebileceğini söylüyor.

54 dakika sürecek belgesel film üç bölümden oluşuyor. İlk bölümde Mevlânâ'nın hayatı ve Mevlevi kültürünün doğuşu anlatılıyor. İkinci bölüm ise belgesel film projesinin çıkış noktası olan 'Dünyaya yansıyan Mevlânâ' konusunu ele alıyor. Büyük mutasavvıfın farklı coğrafyaları nasıl etkilediğinin anlatıldığı bu bölümde Mevlânâ'nın Goethe, Rembrandt, Spinoza, Hegel gibi eserleriyle Batı medeniyetinin temellerini oluşturan insanlar üzerindeki etkisi de dile getirilecek. Yönetmen Kürşat Kızbaz, belgesel filmin bu noktada klasik biyografik belgesellerden ayrıldığını söylüyor: "Bir insanın hayatını kitaptan okuyup öğrenebilirsiniz. Fakat biz bu filmde bu büyük insanın fikirlerinin milyonları nasıl etkilediğini anlatmaya çalışacağız. Sanırım ilk defa bu kadar geniş bir coğrafyada, bu kadar fazla insan, böyle bir projede yer aldı."

Amerika'da şair, Avrupa'da filozof

Kürşat Kızbaz, farklı kıtalarda yapılan çekimler sırasında, önemli izlenimler edinmiş. Amerika'da insanların Mevlânâ'yı Shakespeare gibi bir şair olarak, Doğu'da ise mutasavvıf yönüyle tanıdığını dile getiren Kızbaz, "Kuzeye gittiğinizde Mesnevi ve Divanı-ı Kebir yazarlığıyla biliniyor. Avrupa'ya gittiğinizde onu felsefi yönüyle tanıyorlar. Bir şekilde insanlar Mevlânâ'yı kendi gözleriyle görüyorlar." şeklinde konuşuyor.

Belgesel filmin Türkiye galası en uzun gece olan 21 Aralık'ta İstanbul'da yapılacak. Fransa galası da Paris'teki UNESCO merkezinde gerçekleşecek film için Harvard ve Yale gibi önemli üniversitelerden de teklif geldiğini söyleyen Kızbaz, öncelikli hedeflerinin bu filmi Türkiye'deki bütün üniversitelerde gösterebilmek olduğunu vurguluyor. Filmin Konya'da da galasının yapılacağını belirten yönetmen, "Bu film Mevlânâ'nın fikirlerinin yanında bir su damlası. İnsanları bu damla ile sulamak ve Mevlânâ'nın bir parçası olmak istedik." diyor.

(Zaman)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
UNESCO 2007'yi tüm dünyada Mevlânâ yılı ilan edeliden beri, hakkında yapılmayan etkinlik neredeyse kalmadı. Sema gösterileri, uluslararası sempozyumlar, kutlama törenleri, Mesnevi okumaları...  
Haber-Veri-YorumTümü »

» Mithat Bey'in Biriktirdikleri / Sedat Palut
» Karanlıktan Yalnızlığa... / Sedat Palut
» Recep İvedik Sendromu / Sedat Palut
» Dünyanın Orta Yeri Sinema / Sedat Palut
» Süt ve Yalnızlık / Sedat Palut
İz BırakanlarTümü »

» Biraz Sakar Biraz Çirkin Fazlasıyla Komik Bir Fenomen: Kemal Sunal / Ahmet Aksoy
» Gerilime Bir Adım Daha Yakın Çekim: Brıan De Palma / Abdullah Ömer Yavuz
» Direnişçi Bir Makinistin Portresi / Zafer Işık
» Gerilime Bir Adım Daha Yakın Çekim: Brian De Palma / Abdullah Ömer Yavuz
» Sinema Literatürüne Spaghetti Western'i Kazandıran Adam: Sergio Leone / Ahmet Aksoy
Sine-sohbetTümü »

» Sadık Battal: "Bazı Yönetmenleri Akıl Hastanesine Kapatmalı" / Röportaj: Nuriye Akman
» Meslek Olarak Sinema-Kurgu - Kemalettin Osmanlı ile Röportaj
» "Delisin Dediler, Asıl Film Çekmesem Delirirdim..."
» Özhan Eren: "Komplekslerimizden Sıyrılabildiğimizde İyi Filmler Yapabiliriz"
» Abdullah Sidran: "Hayata Umutla Bakmak Zorlaşıyor"

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!