Bugünkü kesikimiz bir mecmû'adan olup nâmı Kılavuz'dur.
Kendisini "Aylık Kültür Dergisi" deyû takdîm eden işbu mecmû'a Ankara'da neşrolunmakdadır. Sûretini gördüğünüz kesik, Kılavuz'un 11 nümerolu Şubat 2004 nüshasının 18. sahîfesinin orta kısmından kesilip taranmışdır.
İşbu imzâsız "tanıtım yazısı" Ayın Kitapları cümlesinden bir pâre olup hikemî şi'rin mümtâz temsilcisi Nâbî merhûmun İskender Pala birâderimiz tarafından yenice neşrolunan Hayriye nâm mesnevîsini tanıtmak kasdıyla kaleme alınmışdır.
Topu topu beş altı cümleden ibâret bu yazıyı kaleme alan zâtın üslûbuna, tarz-ı beyânına dikkat olunur ise, Divan şiiri hakkında pek derin ma'lûmât ve vukuf sâhibi olduğu intibâ'ı verdiği hissolunur. Öyle yüksek perdeden bir emniyet hissiyle sarf-ı kelâm eylemekdedir. Lâkin ey azizler, daha ilk cümlede zikrolunan beytin ne ma'nâsı, ne elfâzı şâ'ir Nâbî'ye yakışmakdadır. Çün ki ey azizler, işbu beyit Nâbî'ye değil, Nedîm'e âiddir.
Tanıtım muharririnin herhâlde çala kalem ve dikkatsizce işbu beyti hem de lise edebiyat kitablarını da töhmet altında bırakacak tarzda Nâbî'ye isnâd etmesi, fevkalâde kötü bir zühûl eseri olsa gerekdir. Şimdi ey azizler, deyebilirsiniz ki, "zühûl" istenmeden yapılmış bir hata olup "kötü" hem de "fevkalâde kötü" olması nasıl mümkin olur? İşte böyle mümkin olur ve olmuşdur ey azizler; bu imkân, etrâfındaki cümlelerin edâsından neş'et etmekdedir. Böyle bir edâ ile konuşan kimesnenin böylesi bir zühûle düşmesi kötü, hem de fevkalâde kötü durmakdadır. "Mazmunlara getirilen yeni anlayış"dan filân bahsetmek cesâretini gösteren kişi, böyle bir zühûle düşmemek iktizâ eder.
Haddeden geçmiş nezâket yâl ü bâl olmuş sana Mey süzülmüş şîşeden ruhsâr-ı al olmuş sana
matla'ıyle başladığı gazelini Nedîm şu makta' ile nihâyete erdirir:
Yok bu şehr içre senin vasfetdiğin dilber Nedîm Bir perî-sûret görünmüş bir hayâl olmuş sana
Ki bu beyit dahî matla'ı kadar meşhûrdur.
Kılavuz muharririne neler olduğunu bendeniz takdîrden âcizim ey azizler.
Sayı: 237 - 20 Şubat 2004 Cuma
Ey azizler,Bugünkü kesikimiz bir mecmû'adan olup nâmı Kılavuz'dur.Kendisini "Aylık Kültür Dergisi" deyû takdîm eden işbu mecmû'a Ankara'da neşrolunmakdadır.