« Anasayfa | Künye | Arşiv 18 Mayıs 2024, Cumartesi
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Dergi Sergeni ]

Atlılar - 12: "İslamcı Şair" Niçin Olmaz?

01.04.2000 - 16:00

2 aylık edebiyat dergisi Atlılar 12. sayısıyla yeni dönem koşusuna devam ediyor. Hakan Arslanbenzer ve Eren Safi'den sonra Atlılar'ın bu sayısında kapakta genç kuşak şairlerden Hakan Kalkan'ı görüyoruz. Dergide Kalkan'ın üç koçaklamasının yanı sıra şiirleri hakkında Atlılar okuyucu-yazar forumunda (atlilar@yahoogroups.com) yapılmış yazışmalar yer alıyor. Derginin yönetmeni Hakan Arslanbenzer'in kapaktan girilen "İslamcı şair niçin olmaz?" yazısı "islamcı şair" klişesinin hem islamcılığın hem de şiirin önünü kesmek için konmuş bir set olduğunu ironik bir üslupla göstermeye çalışıyor. Eren Safi 11. sayıdaki çıkışını "Fenerli Soneler" ile sürdürürken, Osman Konuk yeni bir şiirle karşımıza çıkarak bir anlamda şiire kesin dönüş yaptığını göstermiş oluyor. Fazıl Baş ve Esra Kocaman ise bu sayının diğer şairleri. Atlılar dergisi daha önce "Okul" adlı hikâyesini yayımladığı Donald Barthelme'den Hanife Öz'ün yaptığı "Aziz Anthony'nin İmtihanı" tercümesiyle çağdaş Amerikan hikâyesinin izini sürmeye devam ediyor. Murat Güzel'in "ironik realizme doğru" alt başlığıyla yayımlanan yazısı derginin alışılmış kuramsal ağırlığını sırtlanmış görünüyor: "İmge ve deneyim ya da anlamı savunurken". Ali Akyurt'un genelde soyut ve bağlamsız olarak algılanan İsmet Özel şiirinin dönemlerini, geçirdiği değişiklikleri ayrıntılandırmaya çalışan "Çatlayan tohumun hengamesi: Mazot" başlıklı incelemesi ve Hakan Arslanbenzer'in 11. sayıda başladığı 1971 Sözlüğü'nün devamı olan "Atatürk Anadolu" ve "Pastanedeki Kız" maddeleri derginin bu sayısındaki diğer metinler. Ayrıca 1986 doğumlu Betül Benekçi "Lizst neden bu kadar kızgın?" adlı ilk hikâyesiyle Atlılar'a katılıyor. Kısacası Atlılar dergisi yeni kuşakla kazandığı dinamizmini bu sayısıyla daha da gençleşmiş olarak sürdürüyor.


"İslamcı şair": Ne islamcı ne şair!

Hakan Arslanbenzer'in yazısı "islamcı şair" kategorisini sorgulayan, aslında durumun hiç de sanıldığı gibi olmadığını, sorgulanmadan kabul edilegelen bu klişenin ne islamcı ne şair olmaya işaret ettiğini savunan esnek, rahat okunan, hızlı bir yazı. İlk bakışta özellikle "islami camia"ya yönelik olarak algılanabilecek yazı, aslında bütün ülke çapında siyaset-edebiyat ilişkilerine ilişkin, başka çevrelere de uygulanabilecek genel bir eleştiri planı, bir siyaset ortaya koymuş oluyor.


"Üç Koçaklama"

1979'lu genç şair Hakan Kalkan okuyucuları bu sayıda üç uzun şiiriyle selamlıyor. Kalkan'ın şiiri, 1997'de başlayıp Salgın şiiriyle bulduğu yatağı, gür bir akışla genişletiyor. Daha önce tek ses üzerinden akarken, Atlılar'ın bu sayısındaki "Meryem Koçaklamaları"yla dramatik monologun imkanlarını da kullanan Kalkan kendi şiirinde yeni açılımların izini sürüyor. Kalkan'ın biyografik denebilecek bu şiirlerinde kuşağının namusu olarak konuştuğunu, kendi çağdaşları için epik bir damar yakaladığını görüyoruz.


"Fenerli Soneler"

Aylık kültür dergisi Kılavuz'un genel yayın yönetmenliğini de yürüten Eren Safi, Atlılar'ın Mayıs-Haziran sayısındaki çıkışından sonra sürpriz bir atak daha yapıp, kolay okunan ve hatırda kalan, esinleyici, özgün şiirleriyle estirdiği rüzgarı, bu sayıda da "Fenerli Soneler" başlığı altında yedi soneyle sürdürüyor.


"İronik realizme doğru"

Murat Güzel modernist şiirin tıkanıklığını, Türk şiirinin önerebileceği çıkış bağlamında ele aldığı yazısında, "imgeci imgelem"in de "realist realizm"in de tıkanık yollar olduklarını söylüyor. Bu iki ucun karşısına ironik realizmi ve bu şiirin merkezine de beşerin pratik deneyimini koyan Güzel, İkinci Yeni'den bu yana ödev duygusunu yitirmiş olan Türk şiir-kültür ortamının bugün için sağlıklı bir çıkışı ancak ironik realizm üzerinden gerçekleştirilebileceğini, çünkü kendi bilincine varmış tek yolun, "reel" realizmin ironik realizmden geçtiğini belirtiyor.

İrtibat: arslanbenzer@yahoo.com

2 aylık edebiyat dergisi Atlılar 12. sayısıyla yeni dönem koşusuna devam ediyor.  
Âlemde Ne Var?Tümü »

» Müziğin Gücü / Çeviri: Hale Sert
» İstanbul'daki Muhalif İranlıların Kısa Tarihi - 2 / Cihan Aktaş
» Tahran Kitap Fuarı'nda İlginç Bir Panel - 1 / Cihan Aktaş
» Benazir Butto'nun Son Sözleri / Çeviri: Hale Sert
» Temizlik: Nereden Nereye... / Çeviri: Hale Sert
"Kitap"lı SohbetlerTümü »

» Bir Kütüphanenin Serencamı ve "Yazma"ların Açılan Bahtı...
» İsmail Kara: "Türkiye'de sosyal bilimciler ilkokul düzeyinde ilmihal bilgisine bile sahip değiller!" / Röportaj: Önder Deligöz
» İletişim Yayınları Editörü Ali Artun: "Sanat hayata tekrar kök salmalı" / Röp: Barış Yıldırım
» "Surre-i Humayun'la yaşanan güzelliği yeniden yaşamak mümkün" / Röportaj: Yüsra Mesude
» İsmail Bilgin: "Safiye Hüseyin'leri Yeterince Anlatamadık"
40ikindi KitaplığıTümü »

» Işık Yanar'ın İkinci Romanı Çıktı: "Şemsiye Tamircisi"
» Bir İhtilalciden Dinlediklerim - Müfid Ekdal / Nuri Altun
» Tarihin Büyük Yalanları-Richard Shenkman / Nuri Altun
» Bütüncül Psikoterapi Ne Kadar Gerekli Ve Ne Kadar Mümkün? / Ali Ayten
» Kısa 20. Yüzyıl Tarihi: 1914-1991 Aşırılıklar Çağı / Seda Yaşar

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!