« Anasayfa | Künye | Arşiv 25 Nisan 2024, Perşembe
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Dergi Sergeni ]

Anlayış Çağrısı: Çete ile Uzlaşma!

10.04.2008 - 11:16

Anlayış, AK Parti'ye yönelik kapatma davası ve Ergenekon soruşturmasına mercek tuttuğu Nisan sayısında, muhalefet, medya ve STK'ların hükümete yönelik "uzlaşma" çağrılarına "Çete ile Uzlaşma!" çağrısıyla cevap veriyor. Mustafa Özel, "Ankara oyunları: Bizans'ın pabucu dama atıldı" başlıklı yazısında Türkiye'de zorla yaratılmaya çalışılan krizin arkasında dış güçlerin olduğunu ve bu krizle halka dayanmayan, taleplerini daha kolay kabul ettirebilecekleri rejimleri iktidara taşımayı hedeflediklerini belirtiyor. "Hiç çete ile uzlaşılır mı?" başlıklı yazısında Yücel Bulut, her fırsatta "Ülkeyi Çetelerden Temizleme" talebini dile getiren medya ve muhalefetin, Ergenekon soruşturması konusundaki ikiyüzlülüğüne ve soruşturma kapsamında gözaltına alınan cuntacı bir isimden nasıl da bir demokrasi kahramanı yaratmaya çalıştıklarına ışık tutuyor.

"Siyaset Yargı Kıskacında" başlıklı Kapak bölümünde Bekir Berat Özipek, Türkiye'de demokrasi isteyenler ile derin çeteler arasındaki mücadelenin son krizle daha görünür olduğuna dikkat çekiyor. Taha Özhan, hükümetin 14 Mart'ı 28 Şubat'a dönüştürmeden yönetebilmesi gerektiğini, aksi takdirde Ergenekon gölgeli Gladyo operasyonun süreci esir aldığı "siyasal bir Erke Dönergeci"yle karşı karşıya kalabileceğini vurguluyor. Mustafa Şentop, Türkiye'de "Müesses Nizam"ın yeniden kurulduğunu, AK Parti'ye yönelik kapatma davasının da statükonun bunu engellemek üzere gerçekleştirdiği son hamle olduğunu belirtiyor. Abdülhamit Kırmızı, "Eski Hukuk" yanlısı Türk adalet bürokrasisinin tutucu ve demokrasi özürlü tavrına işaret ederken; Murat Yılmaz da zamanında Hizbullah operasyonunun, haklarında kapatma davası açılan RP ve FP'nin savunmalarına denk getirilerek nasıl bir taşla üç kuş vurulduğunu hatırlatıyor. Hasan Kösebalaban ise davanın Batı'nın Türkiye'ye yönelik bakışını değiştirdiğine dikkat çekiyor.

Nisan ayının Söyleşiyorum konuğu kıymetli ilim adamı, İslam Hukuku Profesörü Hayrettin Karaman. "İçtihat kapısı kapanmamıştır" diyen Karaman, ayrıca Türkiye'nin müspet dönüşümünde en etkili olan camianın İmam-Hatip camiası olduğunu söylüyor.

"Kriz Üretim Makinesi: Medya" başlıklı dosyada Ragıp Duran, Naci Bostancı, Sefer Turan, Nuh Yılmaz, Susan Ross, Z. Tuba Kor ve Deniz Özyakışır, medyanın kriz üretme sanatına ve medya organlarının giderek holdingleşme aracı haline geldiği bir süreçte medya etiğinin ve yerli bir medya kuramının imkanına ışık tutuyorlar.

Türkiye Siyaset'te Ümit Aksoy, Kuzey Irak operasyonu ardından "muhalefete yönelik muhtıra"nın inşa ettiği yeni siyaset dilinin tehlikelerini anlatırken; Talip Küçükcan Danıştay'ın Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin bu içeriğiyle zorunlu tutulmasının hukuka aykırılığı yönündeki kararından hareketle, "din eğitimi ile öğretimini birbirinden ayırmak" gerektiğini vurguluyor. Türkiye Ekonomi'de İbrahim Öztürk, milli gelir revizyonu ve yargıcın buna cevabını, Melih Torlak da Tuzla tersanelerinde artan işçi ölümlerini analiz ediyor.

Dünya Siyaset'te Ebru Afat, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin Ortadoğu turundan hareketle "ABD'nin Şark Oyunları"na dikkat çekerken; Hakkı Uygur İran seçimlerini ve Ahmedinejad'ın tarihî Irak gezisini değerlendiriyor. Vügar İmanbeyli de iki post-Sovyet ülke Rusya ve Ermenistan'da gerçekleşen seçimlerin bölgeye neler getireceğini anlatıyor. Dünya Ekonomi'de Sadık Ünay, son dönemdeki finansal skandallarla, kapitalist organizasyon modelinin ciddi bir sınavdan geçtiğini vurguluyor.

Toplum bölümünde İhsan Fazlıoğlu, yorulmadan, tarihi yorumlamaya çalışanların milletin hem aklını hem de vicdanını yorduklarına dikkat çekiyor. Fatmanur Altun'un yaptığı söyleşide Nazife Şişman "Bugüne, tarihe ve hakikate atıfla bir yön vermeliyiz" diyor. Yüce Zerey ise Facebook dosyası, başlıklı yazısında tüm yönleriyle son dönemde yaşanan Facebook çılgınlığını ele alıyor.

Web: www.anlayis.net

Anlayış, AK Parti'ye yönelik kapatma davası ve Ergenekon soruşturmasına mercek tuttuğu Nisan sayısında, muhalefet, medya ve STK'ların hükümete yönelik "uzlaşma" çağrılarına "Çete ile Uzlaşma!" çağrısıyla cevap veriyor.  
40ikindi KitaplığıTümü »

» Işık Yanar'ın İkinci Romanı Çıktı: "Şemsiye Tamircisi"
» Bir İhtilalciden Dinlediklerim - Müfid Ekdal / Nuri Altun
» Tarihin Büyük Yalanları-Richard Shenkman / Nuri Altun
» Bütüncül Psikoterapi Ne Kadar Gerekli Ve Ne Kadar Mümkün? / Ali Ayten
» Kısa 20. Yüzyıl Tarihi: 1914-1991 Aşırılıklar Çağı / Seda Yaşar
Bize GelenlerTümü »

» Kahraman Üzerine Dersler / Oğuz Karakaş
» Görsel Şiirin İlk Kitabı: Dada Korkut
» Makyaj Hatası / Yavuz Altınışık
» Oluş ve Bozuluş / İbn Sina
» Hiç / Merih Günay
Arşivlik HayatlarTümü »

» Asaf Hâlet Çelebi 100 Yaşında / Ömer Faruk Şerifoğlu
» Arşivcilerin Babası: Muallim Cevdet / Zeynep Berktaş

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!