« Anasayfa | Künye | Arşiv 28 Mart 2024, Perşembe
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Dergi Sergeni ]

İkinci Yeninin Doğuşu Kökler'de

30.04.2006 - 21:38

Kökler'in Mart-Nisan-Mayıs 2006 tarihli 11. sayısı çıktı. Dergi, Türk şiirinde yenilik fikrini ele alan iki başyazıyla açılıyor. Osman Özbahçe, "Türkiye'nin Hayatı" başlıklı panoramik yazısında Türk şiirindeki yenilik fikrini tarihî yenilgimizle ilişkilendiriyor. Murat Güzel, "Günümüz Şiirinde Yenilik Fikri" başlıklı yazısında günümüz şiirinin bir yenilik fikrine sahip olmadığını, bunun temel sebebinin bir kök fikrinden yoksunlukta yattığını dile getiriyor.

Kökler'in dosya bölümündeki ilk yazı Osman Özbahçe'nin, "İkinci Yeninin Doğuşu" başlıklı yazısı. Osman Özbahçe, İkinci Yeninin merkez şairlerinin; Sezai Karakoç, Turgut Uyar, Cemal Süreya, Edip Cansever ve Ece Ayhan'ın Orhan Veli ve İkinci Yeni yorumlarını inceleyerek İkinci Yeninin doğuşunu netleştirmeye çalışıyor. Bu görüşlere İsmet Özel'in yorumlarıyla açılım kazandıran Özbahçe, İkinci Yeni meselesini olabildiğince somutlayarak belirli bir bütünlüğe kavuşturuyor.

Ali K. Metin'in Sezai Karakoç şiirini incelediği, "Sezai Karakoç: Medeniyet Davasının Şairi" başlıklı yazısı, bugüne değin Sezai Karakoç şiiri hakkında yazılmış en iyi yazılardan birisi. Karakoç şiirini, Hızırla Kırk Saat'i esas alarak iki döneme ayıran Ali K. Metin, Sezai Karakoç'un Mehmet Âkif, Yahya Kemal ve Necip Fazıl şiirini senteze kavuşturduğunu, şiirindeki medeniyet ideali sebebiyle topluma öncülük vasfı taşıdığını ileri sürüyor. Karakoç şiirini genişçe ele alan bu yazı, Karakoç şiirini kavramada vazgeçilmez bir niteliğe sahip.

Mehmet Erdoğan, Cahit Zarifoğlu'nun günlüklerini, gazete ve dergi yazılarını, Mavera'daki "Okuyucularla" köşesini tarayarak, Cahit Zarifoğlu'nun şiire dair düşüncelerini netleştirmeye çalıştığı yazısı Cahit Zarifoğlu'nun poetikasına giriş mahiyetinde. Erdoğan'ın yazısı, Zarifoğlu'nun şiire dair düşüncelerini derli toplu bir şekilde sunan ilk yazı olmasıyla ayrı bir öneme sahip.

Cahit Zarifoğlu'nun şair ve yazarlığının yanı sıra ağabeylik vasfını da gündeme getiren Erdoğan'ın, Cahit Zarifoğlu'nun kitaplarının birkaç baskı yapmasına karşılık hâlâ özensiz bir şekilde basılmalarını kabullenemeyişine katılmamak mümkün değil.

"Şiirin Eşiğinde" bölümünün bu sayıdaki konuğu Sezai Karakoç. Hayriye Ünal, Sezai Karakoç'un, "İnci Dakikaları"nı yakın okumaya tâbi tutuyor.

Kökler'in 11. sayısında Oğuz Karakaş, Ali Celep, Ali K. Metin, Murat Güzel, Serkan Işın, Suavi Kemal Yazgıç, Osman Özbahçe ve Hakan Şarkdemir'in şiirleri yer alıyor. Mehmet Harmancı'nın "Türklerin Felsefe Müktesebatı Üzerine Muhayyel Bir Konuşma" adlı hikâyesi Türkiye'de felsefenin niçin gelişmediği üzerine kurulmuş. "Öteki Yazılar" bölümünde Mehmet Erdoğan'ın rahmetli Esat Coşan Hoca ve çocuk yayıncılığımızla ilgili iki denemesi bulunuyor.

İletişim: Vadi Yayınları, Bayındır Sokak, 36/B, Kızılay/Ankara,

Tel: (0312) 435 64 89 - 405 70 20

E-mail:
koklerdergi@yahoo.com
koklerdergi@hotmail.com
osmanozbahce@ttnet.net.tr

Kökler'in Mart-Nisan-Mayıs 2006 tarihli 11. sayısı çıktı. Dergide "İkinci Yeninin Doğuşu" ve "Sezai Karakoç: Medeniyet Davasının Şairi" başlıklı yazılar dikkat çekiyor.  
Arşivlik HayatlarTümü »

» Asaf Hâlet Çelebi 100 Yaşında / Ömer Faruk Şerifoğlu
» Arşivcilerin Babası: Muallim Cevdet / Zeynep Berktaş
Dergi SergeniTümü »

» Dergi Yazarının Tadı Başka
» Anlayış Dergisi Artık Tüm İçeriğiyle İnternette
» Karagöz 7 Çıktı
» Dergâh Dergisi Yine Dopdolu
» Türk Edebiyatından "Kaşgarlı Mahmud" Özel Sayısı
Kitap MedyasıTümü »

» Edebiyatımızın Coğrafyasını Geliştiren Bir Yazar: Talip Apaydın / Seray Şahiner
» 'Yaratıcı Yazarlık' ve Buluşları / M. İlhan Atılgan
» Gazete-Dergi Okurluğu / Eser Karakaş
» Torpilli Kitap: Sokakta / Haydar Hepsev
» Bilge Karasu Okuma Kılavuzu / Gonca Özmen

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Toplam 1 yorum yapılmış. Yorumların tamamını görüntülüyorsunuz.

yangında kurtarılacak önemli evraklarda bkz. kökler dergisi

kökler dergisi başlıkta yazdıgım gıbı çok önemli ve kurtarılması gereken diğer edebi dergilerden öte bir dergi. Ali K. metin beyin yazılarıyla ve diger mümtaz kişilerin katkılarını önemsemek gerekiyor.
bir tek şu eleştiriyi yapabilir dar alanda kısa paslaşmalar yapması çok kötü , yelpaze gibi olması gerek dergide aynı kişinin 5-4-3 yazısını aynı anda görmemeliyim ; çünki önyargılarım açılır ve tekelleşmeye olan refleksim harekete gecer .
Ne olusa olsun okunması gereken bir dergi kökler dergisi..

kaptah_ahap (30.06.2006 - 13:56)

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!