« Anasayfa | Künye | Arşiv 23 Nisan 2024, Salı
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Yakın Plan
Ahmet Aksoy
Amerikan Kâbusu

İzlence
Mehmet Harmancı
"36": Kifayetsiz Muhterisin Resmidir

[ Haberler -> Sinema Haberleri ]

Türkiyeli Sinemaseverlerden "Akkad'a Vefa" Gecesi

24.11.2007 - 15:51

Kasım 2005 tarihinde Ürdün'ün başkenti Amman'da uğradığı bombalı bir saldırı sonucunda hayatını kaybeden dünyaca ünlü Suriyeli Müslüman yönetmen Mustafa Akkad, 25 Kasım Pazar akşamı şehadetinin ikinci yıldönümü vesilesiyle, kendisinin destansı yapıtlarını izleyerek büyümüş Türk sinemaseverlerinin düzenlediği bir "vefa organizasyonu" kapsamında törenle anılacak. Sinema yazarları, kısa film yönetmenleri ve sinemaseverlerden oluşan bir grubun ortak çabalarıyla düzenlenen "Anma Gecesi"nde, Akkad'ın sanatçı kişiliği ve geride bıraktığı kültürel miras üzerine yapılacak konuşmaların yanısıra, ünlü yönetmenin hayatını anlatan bir de belgesel film sunulacak.

Öte yandan, 25 Kasım 2007 Pazar akşamı 18.00-22.00 saatleri arasında Bakırköy-Yenimahalle Cem Karaca Kültür Merkezi'nde düzenlenecek olan "Anma Gecesi"ne iki ulusal televizyon kanalı da tam destek vererek, töreni başından sonuna dek naklen yayınlayacaklarını açıkladılar.

Törenin, Akkad'ın, hayatın her alanında "yüksek kalite"ye inanan titiz kişiliğine uygun bir biçimde, olabildiğince yüksek standartlarda gerçekleştirilmesi için son iki aydır ellerinden gelen her türlü çabayı gösterdiklerini ve ulaşabildikleri her kapıyı sabırla aşındırdıklarını anlatan Organizasyon Komitesi Başkanı Ali Murat Güven, "Hiç bir ticarî amacı bulunmayan bu anma toplantısı, sinemanın küresel propagandadaki stratejik öneminin farkında olan, Mustafa Akkad'ın 'Çağrı'sıyla, 'Ömer Muhtar'ıyla büyümüş bir sinemasever topluluğunun ülkemizdeki genç-yaşlı bütün Akkad hayranlarına içten bir armağanıdır. O yüzden de organizasyonu ta en başından beri herhangi bir kişi, kurum ya da topluluk adına sahiplenmedik; 'düzenleyen' sözcüğünün geçtiği pek çok yere 'Türkiyeli sinemaseverler' ibaresini koyduk" şeklinde konuştu.

Taliban örgütü eylemcilerinin düzenlediği bombalı bir saldırıda vefat eden Akkad için düzenledikleri bu toplantının -Akkad'ın filmlerini son 30 yıldır döndüre döndüre gösteren- İslâm ülkelerinde bir "ilk" olduğunu da hatırlatan Güven, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Mütedeyyin câmianın genç kuşakları, inancımızda son derece özel bir anlamı olan 'vefa' sözcüğünü nicedir unuttular. Oysa, vefa olmayan bir yerde sağlıklı bir inanç da olmaz. 'Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum' sözünü kendimize yeniden kılavuz edinip, bizleri biçimlendiren bütün özel insanları sevgiyle, rahmetle ve saygıyla anmayı bileceğiz. İnanmış insanlar olarak hepimiz, yeni-liberalist dalganın topluma hoyratça pompaladığı bu hastalıklı bakış açısından tez zamanda kurtulup, vefa sözcüğünün aslî anlamını yeniden hatırlamak, çevremizdekilere sık sık hatırlatmak ve insanı insan yapan bu ulvi değeri ulusal kültürümüz içinde en üst düzeyde yaşatmakla yükümlüyüz.

Mustafa Akkad da pek çok dönemi çilelerle dolu olan yarım asırlık Hollywood serüveninde, Müslümanların gitgide bozulan küresel imajını düzeltmek, İslâm'ı yeryüzündeki diğer insan topluluklarına dosdoğru bir biçimde aktarabilmek için bütün samimiyetiyle çırpınmış bir dâvâ adamıydı. Yalnızca iki filmle, kitleler üzerinde yüzlerce, binlerce sıradan filmin ya da kitabın yapabileceğinden çok daha güçlü bir etki bırakmayı başardı. Hem saygı uyandıran kişiliği, hem de bizlere yâdigar kalan o destansı filmleri ve tamamlayamadığı projeleri nedeniyle, hepimizin ona tartışılmaz bir vefa borcu var. İşte, biz de bu anma töreni vesilesiyle ona olan borcumuzun en azından bir dirhemini geri ödemeye çalışacağız.

Siyonistler ve Marksistler, dünyanın her köşesinde sempati duydukları yazarlar, şairler, yönetmenler ya da siyasal eylemciler için nasıl ki hiç bıkmadan usanmadan son derece tantanalı kültürel etkinlikler düzenliyorlar, bunlara gözlerini bile kırpmadan milyonlarca dolar akıtıyorlarsa, İslam dünyasının yetiştirdiği gelmiş geçmiş en büyük yönetmen olan rahmetli Akkad da kendisi için ellerimizi açıp hep birlikte okuyacağımız bir Fatiha'ya elbette ki fazlasıyla lâyıktır."

Sinema sayfalarının sevilen yazarları Akkad için birarada

Suriye Arap Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Dr. Halid Raad'ın da önceki gün yaptığı yazılı bir açıklamayla, "İki komşu millet arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarını daha da pekiştirecek olan bu anlamlı jestten çok büyük bir mutluluk duyduğunu" belirttiği "Anma Gecesi"ne bu ülkenin Ankara ve İstanbul'daki diplomatik misyonundan çok sayıda konuk katılacak. Törenin açış konuşmasının, etkinliğe Büyükelçi Raad adına tam yetkili olarak geleceği açıklanan olan Suriye Kültür Ataşesi ve yazar Velid Hasan Rıdvan tarafından yapılması bekleniyor. Rıdvan'ın konuşmasının ardından ise beyazperdede "Biz, onu ve filmlerini çok sevmiştik" adlı bir belgesel film gösterilecek. Yeni Şafak gazetesi sinema yazarı Ali Murat Güven tarafından hazırlanan ve dublaj sanatçısı Cahit Şaher tarafından seslendirilen bu belgeselde, Akkad'ın hayatının pek çok sinemasever tarafından hiç bilinmeyen, son derece ilginç ayrıntılarına yer veriliyor.

Bu arada, Organizasyon Komitesi, "Anma Töreni"ne konuşmacı olarak katılması kesinleşen bazı gazeteci, sinemacı ve yazarların isimlerini de açıkladı. Verilen bilgiye göre, törende Nihal Bengisu Karaca (Zaman Gazetesi Yazarı), Hakan Albayrak (Yeni Şafak Gazetesi Yazarı), Hüsnü Mahli (Bugün Gazetesi Yazarı), Sefer Turan (Kanal 7 Dış Haberler Müdürü, Gazeteci-Yazar) Mahmut Nedim Hazar (Zaman Gazetesi Yazarı-Senarist), İhsan Kabil (Sinema Yazarı, İBB Kültür A.Ş. Sinema Birimi Sorumlusu), Prof. Dr. Sami Şekeroğlu (Mimar Sinan Üniversitesi Sinema-TV Merkezi Direktörü) ve Muhammed Erkam Bülbül (Kısa Film Yönetmeni) sırayla söz alarak, Akkad'ın mücadeleci kişiliği ve sineması üzerine görüşlerini konuklarla paylaşacaklar. Konuşmacılardan yazar Hakan Albayrak'ın tören tarihinde bir konferans için Viyana'da, Prof. Dr. Sami Şekeroğlu'nun da bir ödül töreni vesilesiyle Erzurum'da bulunması nedeniyle, her iki konuşmacının etkinliğe "video konferans" yöntemiyle katılacağı açıklandı.

İki ulusal kanaldan dostane işbirliği

İstanbul'un en yeni toplantı salonlarından biri olan Cem Karaca Kültür Merkezi'nde düzenlenecek "Mustafa Akkad'ı Anma Gecesi", salonda bulunan konukların yanısıra, Türkiye içinde ve dışında yaşayan Akkad hayranlarının da bu vefa gösterisine katılımlarını sağlamak için Hilâl TV ve TV Net kanallarının ortak yayınıyla canlı olarak ekrana gelecek.

Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Hilâl TV Genel Yayın Yönetmeni Hakan Sarıhan ve TV Net Genel Yayın Yönetmeni Şenol Kazancı, ismi Türkiye'deki milyonlarca sinemasever için gelmiş geçmiş diğer pek çok yönetmenden daha farklı anlamlar ifade eden Mustafa Akkad'ın aziz hatırasına, iki yayın kuruluşunun tam bir dostluk ortamı içinde tarihî bir işbirliğine gittiklerini vurguladılar. Sarıhan ve Kazancı, her iki kanalın ekip ve ekipmanlarından oluşan ortak bir teknik kadro eliyle gerçekleştirilecek canlı yayının, aynı anda hem Hilâl TV hem de TV Net'de izleyicilerle buluşacağını belirtti.

Girişin serbest olduğu "Anma Gecesi"ne, toplam 500 koltuk kapasiteli salonun elverdiği ölçüde konuk kabul edilecek. Gecenin sunuculuğunu da üstlenen Ali Murat Güven, Cem Karaca Kültür Merkezi'nin koltuk kapasitesini ancak belli ölçüde aşabileceklerini, izdihama yol açmamak için makûl bir sayıdan sonraki konukları televizyon yayınlarına yönlendireceklerini belirtti.

"Şehadetinin İkinci Yıldönümünde Akkad'ı Anma Gecesi" etkinliği, Albayrak Holding, Yeni Şafak Gazetesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Asyanur Copy Center, Ajans Media Class, Nükte Ajans, Aztek Film Yapım ve Reklâmcılık, Merhaba Pastaneleri, Mehmet Emin Öztürk Grafik Tasarım Atelyesi ile diğer bazı Akkad hayranı kişi ve kuruluşların maddî ve manevî destekleri sayesinde gerçekleştiriliyor. Organizasyon Komitesi Başkanı Güven, toplam maliyeti 60.000 YTL dolayında olan bu etkinliğin 1.000 ilâ 5.000 YTL tutarındaki kimi tâlî masraflarını karşılamaları için başvurduğu İstanbul'daki beş büyük ilçe belediyesinin, kendilerine iletilen destek taleplerini "Hiç bütçemiz yok" diyerek reddettiklerini açıkladı.

(Yeni Şafak)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Dünyaca ünlü Suriyeli Müslüman yönetmen Mustafa Akkad, 25 Kasım Pazar akşamı şehadetinin ikinci yıldönümü vesilesiyle, kendisinin destansı yapıtlarını izleyerek büyümüş Türk sinemaseverlerinin düzenlediği bir "vefa organizasyonu" kapsamında törenle anılacak.  
Haber-Veri-YorumTümü »

» Mithat Bey'in Biriktirdikleri / Sedat Palut
» Karanlıktan Yalnızlığa... / Sedat Palut
» Recep İvedik Sendromu / Sedat Palut
» Dünyanın Orta Yeri Sinema / Sedat Palut
» Süt ve Yalnızlık / Sedat Palut
EkstraTümü »

» Küçük Arap'ın Fendi Önyargıları Yendi / Hale Sert
» Edebî Eserlerin "Filim Diline" Tercümesi / Erol Güney
» Sinema Sanatıyla İlgili Kitaplar
» Çürüyen Sinema / Susan Sontag (Çeviren: Ahmet Yurtkul)
İz BırakanlarTümü »

» Biraz Sakar Biraz Çirkin Fazlasıyla Komik Bir Fenomen: Kemal Sunal / Ahmet Aksoy
» Gerilime Bir Adım Daha Yakın Çekim: Brıan De Palma / Abdullah Ömer Yavuz
» Direnişçi Bir Makinistin Portresi / Zafer Işık
» Gerilime Bir Adım Daha Yakın Çekim: Brian De Palma / Abdullah Ömer Yavuz
» Sinema Literatürüne Spaghetti Western'i Kazandıran Adam: Sergio Leone / Ahmet Aksoy

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!