« Anasayfa | Künye | Arşiv 21 Nisan 2026, Salı
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Siluet
M. Feyza Yarar
Genetik Miras: Vandalizm

Meşkler
Fatih Özkafa
Hat Sanatının Modern Yorumlara İhtiyacı

[ Haberler -> Tasarım Haberleri ]

Sanal Alemde İslam Sanatını Keşfedin

30.11.2005 - 22:48

Türk ve İslam Eserleri Müzesi, 9 Aralık'tan itibaren kapılarını tüm dünyadan ziyaretçilere açıyor.

Museum With No Frontiers'a (MWNF) dahil olan müze, 1200'ün üzerindeki eseri www.museumwnf.org adlı internet sitesi üzerinden sanatseverlerin ilgisine sunulacak. Türkiye'de kısaca SÖM (Sınırlar Ötesi Müze) olarak bilinen proje, interneti kullanarak, sanat eserlerini yerinden oynatmadan uluslararası ziyaretçinin ayağına götürüyor. Ziyaretçiler, projeye dahil olan müzede eserlerin tamamını görme imkanı bulacak. MWNF çatısı altında 50'ye yakın ülkeden pek çok prestijli müze yer alıyor.

Sınırlar Ötesi Müze, ziyaretçiye Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca ve Arapça dillerinde keyifli bir gezi imkanı sunuyor. Gezinin başlangıç noktası; sanal ortamda oluşturulan sergi güzergâhları. Bir sergi kataloğu ya da müze rehberi görevini üstlenen bu nokta, özgün eserlerin yer aldığı panolarla ziyaretçiyi yönlendiriyor. Türk ve İslâm Eserleri Müzesi'nin 15 güzergahı var. Bu güzergahlar, yerel bilim adamlarının anlatımı ve binlerce fotoğrafla ziyaretçinin keşfine hazırlanıyor. Ayrıca bu müzedeki eserler, başka ülke müzelerindeki benzer eserlerle de karşılaştırılabiliyor. Site örenyerleri ve anıt fotoğraflarıyla da zenginleştirilmiş. İnternet üzerindeki müzede, İslâm sanatıyla ilgili bilgiler, güncel haberler, basın için salon, metin ve özel fotoğraflarla desteklenecek. 'Daimi Koleksiyon, Veri Tabanı, Ortak Müzeler' üst başlığında oluşturulacak sitede; ziyaretçinin tüm ihtiyaçları göz önünde bulundurulmuş.

MWNF, Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nin projeye dahil olması onuruna 14 ülkeden 17 müzenin katıldığı 'İslam Sanatını Keşfedin' adlı bir projeyi sanal ortama taşıyor. Almanya, Cezayir, Fas, Filistin, İngiltere, İspanya, İsveç, İtalya, Mısır, Portekiz, Suriye, Tunus, Ürdün ve Türkiye'den binin üzerindeki eser bu başlık altında sergilenmeye başlanacak. Sitenin tanıtımı dolayısıyla dün Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısına katılan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, Türkiye'de ilk kez Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nin dahil olduğu bu projeye, diğer müzeleri de katmak için çalışma yaptıklarını söyledi. Düzgün, yakın bir zamanda Topkapı Sarayı ve Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin de bu kapsamda sanal ortama taşınacağını söyledi.

(Zaman)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Türk ve İslam Eserleri Müzesi, 9 Aralık'tan itibaren kapılarını tüm dünyadan ziyaretçilere açıyor.   
eni-konu: HaberTümü »

» "Hayallere Sığmayan Minyatür Odalar"
» Kehaneti Bile Yetiyor
» Mukaddes Emanetler'e Modern Düzenleme
» Talih Kuşu Değil 'Tarih Kuşu'
» Yıkılırsa Zobu ve Muhsin Bey'in Kemikleri Sızlar
Tasarım SohbetleriTümü »

» Hakan Gürsu ve IDA 2007 Ödüllü Projesi: Volitan
» Emre Arolat: "Mimarlık benim için bir dünya görüşü üzerinden şekillenen ve o denli tutarlı olan bir iş üretmektir."
» Turgut Cansever: "Kuleler, insanlığın içine düştüğü gurur ve yanılgıların eseri"
» Rem Koolhas ile Mimarlık, Kent ve İstanbul Üzerine
Tasarım KitaplığıTümü »

» Şehrin Mimarisi / Aldo Rossi
» Osmanlı Mimarisi / Doğan Kuban
» Cumhuriyet Döneminde Resim-Edebiyat İlişkisi / Hatice Bilen Buğra

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
Dostluk Güneşi (29.10.2021 - 11:34)
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
Yorum için üye olun!