« Anasayfa | Künye | Arşiv 23 Nisan 2026, Perşembe
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Kulak Arkası
Nurullah Turan
Birkaç "Bir"

Bolâhenk
Ahmet Çalışır
Mevlevî Âyini: Türk mûsikîsinde bir form

[ Geçmiş Günler -> Kavuklu Sureti ]

Gelimli Gidimli Dünya

01.04.2000 - 16:00

Ey azizler,

Bugünkü kesikimiz cerîde-i Zaman'ın 16 Ocak 2004 Cum'a günkü nüshasının 20. sahîfesinden kesilip taranmışdır.

Kemal Başol'un Kırıkale'den değil elbette Kırıkkale'den bildirdiğine göre orada günde 4 kişi ölür iken 5 çift evlenmiş. 2003 senesinde bu iş böyle olmuş.

Mezarlıklar müdürü ile Evlendirme müdüründen edindiği bilgilere istinâden bu haberi kotaran muhâbir, Nüfus müdüründen doğum bilgilerini alsa idi, işbu haberi daha renkli ve revnaklı bir hâl alır mı idi? Belki.

Lâkin bizim memleketde çocukları umûmiyetle mektebe yollayana kadar "kafa kâğıdı" çıkartmağı ihmâl eden ailelerin çokluğu nazara alınır ise, ol haberin sıhhati meşkûk olacağı âşikârdır.

Gerçi ba'zılarınız deyebilir ki, sanki memleketimizde evliliklerin hepisi "resmî nikâh" ile mi olmakdadır, "imam nikâhı" ile nice evliliğin akdedildiği besbelli değil mi? evet, ey azizler, orası öyle. Amma burası da böyle işte. Ya'nî evlenenlerin ve çocuk dünyaya getirme ihtimâlini yüklenenlerin adedi, dünyasını değişdirenlerin adedinden fazladır. Bu da iyi haberdir doğrusu.

Lâkin ey azizler, bu iyi haberin içine bir "kötü cümle" sıkışmış. Şöyle: "Vefat nedenleri arasında sağlık sorunları ön plana çıkarken, trafik kazası ve karşılıklı darp şeklinde gerçekleşen ölümlerin de çoğunlukta olduğu bildirildi."

Ben bu "karşılıklı darp şeklinde gerçekleşen ölümler" ibâresini pek anlayamadım ey azizler. Ya'ni insanlar biribirlerini döve döve öldürüyorlar mı?

Haydi bu "sağlık sorunları" ibâresini "hastalık neticesinde" şeklinde zihnimizde tercüme etmeği becerdik, diyelim, amma "ön plana çıkan" bu hususun ardından zikrolunan esbâbın, ya'nî ki trafik kazası ve darb neticesi vefatların "çoğunlukta olduğu"nu nasıl tefsîr yahud te'vîl edeceğiz?

Her ne hâl ise, ey azizler, mes'eleyi fazla kurcalamadan ve dahî işbu dünyanın "gelimli gidimli dünya, son ucu ölümlü dünya" olduğunu hatırlayıp hatırlatarak, gidenlere rahmet, evlenenlere sıhhat âfiyet ve sâlih evlâd niyâz eyleyerek hatm-i kelâm edeyim.

Sayı: 232 - 16 Ocak 2004 Cuma

Ey azizler,Bugünkü kesikimiz cerîde-i Zaman'ın 16 Ocak 2004 Cum'a günkü nüshasının 20. sahîfesinden kesilip taranmışdır.  
EkstraTümü »

» Cohen Nihayet Geliyor / Sadık Yalsızuçanlar
» 'Tom Amca Cazı' Tutmadı, Siyah Müzik Köklerine Dönüyor / Halil Turhanlı
» Neriman Hanım'ın Ölümü / Gökhan Özcan
» Zaman, Mekân ve Müzik / Rengin Soysal
» Ey Vefasız Yolcu! / Gökhan Özcan
Müzik KitaplığıTümü »

» Farrachi'nin Kaleminden Bach'ın Sonsuz Öfkesi / Pakize Barışta
» Müziğin Binlerce Yıllık Yolculuğu / Arzu Haksun Güvenilir
» Nick Cave'le Birlikte Müziğe ve Kitaba Devam / Nazlı Erdol
» Indie Müzik Ansiklopedisi Türkiye'de
» Müziğe, Aşka, İnsan Ruhuna Dair / Celal Fedai
Müzik DünyasındanTümü »

» Abbey Road'un Etkisi Sürüyor
» Cazdan Habersiz Kalmayın
» Albüm Kapaklarında Eskiye Dönüş
» Grammy Müzesi'nde Müziğe Dair Herşey
» Nintendo Wii'yle Orkestramı Kurup Yönettim / Hakan Gence

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
Dostluk Güneşi (29.10.2021 - 11:34)
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
Yorum için üye olun!