« Anasayfa | Künye | Arşiv 29 Mart 2024, Cuma
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Kulak Arkası
Nurullah Turan
Birkaç "Bir"

Bolâhenk
Ahmet Çalışır
Mevlevî Âyini: Türk mûsikîsinde bir form

[ Müzik -> Albüm Analizi ]

İbrahim Özgür'den Tangolar

11.05.2007 - 11:22

Loş bir salon, plaktan gelen cızırtılı sese odaklanan kulaklar ve odadakileri birleştiren tango sevgisi. 1938 yılında ilk plağını çıkartan ve dönemin ilk erkek solisti olan İbrahim Özgür'ün arşivlerde gömülü plakları yeniden günışığında.

"Mavi Kelebek", "Neden Sustun", "Sönmedi Ateşim", "Çok Ağladım", "Kirpiklerini Hançer Yaptı" ve onlarca yıldır tango severlerin dilinden düşmeyen nice parça...

***

"Benim iç hayatım meslek hayatıma uymaz. Meslek hayatım ne kadar modern ise iç hayatım da o derece muhafazakardır. Bu da herhalde aldığım terbiyeden ileri geliyor." 16 Mayıs 1950 tarihli "Akşam" gazetesindeki söyleşiye bu sözler ile başlıyordu İbrahim Özgür.

1910 yılında İstanbu Ayazpaşa'da doğmuş olan Özgür, ilk klarnet ve Saksofon öğrenimini Ankara Mızıka Okulunda yapmış, ve buradan mezun olduktan sonra, profesyonel çalışmalarım İstanbul da devam ettirmişti. 1932 yılında başlayan Türkçe tango müziğinde kadın solistlerimiz dinlenirken, İbrahim Özgür bu dalda ilk erkek solist olarak kariyer yapmış ve ilk plağını da 1938 yılında gerçekleştirmişti. Müzik yapıtlarında batı orkestrasyon tekniğini en iyi şekilde kullanıp dinleyiciye sunan Özgür'ün plakları her yerde aranır olmuştu.

1931 yılında kendi kurduğu orkestrası ile Beyrut'tan başlayarak 7 yıl süren bir Uzak Doğu turnesine çıkan Özgür, Türkiye ye döndükten sonra da İstanbul Galatasaray'da "Ateş Böcekleri" adlı gece kulübünü açmıştı. Kendisinin bestelediği tangolarının yanı sıra başka bestecilerin de eserlerini en iyi söyleyen İbrahim Özgür'ün "Mavi Kelebek" tangosu en sevilenler arasındadır.

Sizlere 6 Mart 1959 tarihli "Hayat mecmuasında çıkan yazıdan şu satırları aktaralım. Dergi, tango bestecimiz Fehmi Ege'nin de bulunduğu bu söyleşiyi şöyle yazıyor; "...İbrahim Özgür, Fehmi Ege ile göz göze geldi. Duvarda saksofonun yanında asılı duran bir banka takviminin son yaprağı 10 Şubat 1959 tarihini gösteriyordu. Fehmiciğim, diye sözüne devam etti. 49 yaşındayım, ömrümün üçte ikisi gitti sayılır. Müzik hayatımın ise otuzuncu yılını yaşıyorum. Söyle bir yurt dışına çıkmak istiyorum. Yıllar önce orkestramı almış, Güney Asya ülkelerinde konserler vermiştim. Hindistan'a bahar erken geliyor. Orada ne erken açan çiçekler, ne de vakitsiz aşık olan insanlar aldanmıyor. Oysa, ben memleketimde vakitsiz aşık oldum galiba!.. Ama yine de sevdiğim kadını, o gerçek prensesi ömrümün sonuna kadar unutmayacağım. (Hindistan'da bir prensese aşıktı ve birbirlerini çok sevmişlerdi).

Ankara radyosunda senin tangolarını okurken az aşk mektubu almadım. Sen melodileri oya gibi işliyor, ben okuyordum. Mektuplar ise bana geliyordu. "Çivi çiviyi söker" "Beyoğlu" ve "Yalan" tangolarımı, aşk mektuplarını daha çok kendime mal etmek için besteledim.

O mesut günlerden elime bir kaç hatıra kaldı:

Bir aşk hikayesi, üç dört melodi ve 10-15 yıl öncesinin tarihini taşıyan aşk mektupları". Fehmi Ege ayağa kalktı: "İbrahim bana müsaade, çocuğumun doğum günü yaklaşıyor, karanfil göndermeyi unutma". 13 Şubat 1959 günki gazeteler, İbrahim Özgür'ün 11 Şubat gecesi bekar odasında kalp sektesinden öldüğünü yazıyorlardı. Büfenin üzerinde bir demet karanfil bulunmuştu. Üzerindeki kartta "Çok sevgili dostum Fehmi'nin biricik oğlu Engin'e".

Loş bir salon, plaktan gelen cızırtılı sese odaklanan kulaklar ve odadakileri birleştiren tango sevgisi. 1938 yılında ilk plağını çıkartan ve dönemin ilk erkek solisti olan İbrahim Özgür'ün arşivlerde gömülü plakları yeniden günışığında.  
Müzikal SohbetlerTümü »

» Burhan Öçal: Sabah Ezanını Kaydedeceğim, Sıkıyönetim İlan Edin / H. Salih Zengin
» Suzan Kardeş: Balkanlar'da Sahne Almayı Çok İstiyorum / Önder Deligöz
» Daniel Barenboim: İçimdeki Çocuğu Merakımı Canlı Tutarak Yaşattım / Serhan Yedig
» Ömer Özçelik: Ney, İnsan-ı Kâmildir / A. Tuba Bakiler
» Kudsi Erguner: Gazel ve İlahiler Diskotek Müziğine Dönüştü / H. Salih Zengin
Bir EnstrümanTümü »

» Sazende ve Sazı: Kemençe / Muhammet Çiftçi
» Sazende ve Sazı: Ud / Muhammet Çiftçi
» Sazende ve Sazı: Perküsyon / Muhammet Çiftçi
» Sazende ve Sazı: Çello / Muhammet Çiftçi
» Dinle Ney'den / Timuçin Çevikoğlu
Müzik KitaplığıTümü »

» Farrachi'nin Kaleminden Bach'ın Sonsuz Öfkesi / Pakize Barışta
» Müziğin Binlerce Yıllık Yolculuğu / Arzu Haksun Güvenilir
» Nick Cave'le Birlikte Müziğe ve Kitaba Devam / Nazlı Erdol
» Indie Müzik Ansiklopedisi Türkiye'de
» Müziğe, Aşka, İnsan Ruhuna Dair / Celal Fedai

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!