« Anasayfa | Künye | Arşiv 6 Mayıs 2024, Pazartesi
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Dergi Sergeni ]

Mor Taka'dan "İktidar Etiği" Soruşturması

29.09.2005 - 12:25

3. sayıda tam 54 şiirle edebiyata katılan Mor Taka Dergisinde Ahmet Oktay, Güven Turan, Hüseyin Haydar, Nurettin Durman ve Mustafa Özçelik gibi önemli şairlerin şiirleri yer almakta.

Mor Taka dosya konusuyla Kent Kültürü'ne katkı sağlayacağının işaretlerini veriyor. 'Kent kültürü' bağlamında ilk dosya konusu olarak Mor Taka'nın harmanlandığı, çıktığı şehir olan Trabzon seçilmiş. "Yetmişli yıllardan beri bütün rezervlerini futbola ihale ederek sosyal ve kültürel hedeflerini saptırmış" gibi görünen Trabzon şehrinin, sosyal ve kültürel platformda Anadolu'nun bir çok ilklerine ev sahipliği yapmasından yola çıkılarak kapsamlı bir bütün gözler önüne serilmiş. Trabzon dosyasında H.Hüsrev Hâtemi'nin "Efkârlı Günler ve Trabzon", Hüseyin Atabaş'ın "Şiirlerde Karadeniz / Trabzon Duyarlığı", Türker Çalık - Harun Öncü'nün "Trabzon Limanı Ve Deniz Taşımacılığının Tarihsel Süreci", Kemal Bulut'un "Antik Sözcüklerde Trabzon", Hakan Sümer'in "Trabzon'da Karikatür" Murat Ergin'in "Trabzon'da Resim Ve Fotoğraf", Raif Özben'in "Gündoğdu Sanımer'in Trabzon Destanı", Mehmet Öncel Koç'un "Kentin Belleği", M.Reşit Tarakçıoğlu'nun "Muhâcirlik Yıllarında Trabzon" yazıları öne çıkanlar. Dosyaya şehrin ticaret ve sanayi odası, tiyatroya bakış, halkevi tiyatro faaliyetleri, dergileri ile Trabzon manileri ve bir Trabzon kronolojisinin yer aldığı yazılar da eklenmiş.

Mor Taka'nın önemli bir diğer çalışması ise İktidar Etiği Dosyası ve dosya kapsamında yapılmış geniş soruşturması. Editörün "Edebiyatımızda kilometre taşları olan yazar ve şairler bin-iki bin adet baskıyı zor denkleştirirken; yüz binlerle basıldığı ifade edilen kitapların bir mevsim sonra esamesi bile okunmaması, bu egemen kültürlerin bilinçli okurlar üzerinde etkili olamayacağının göstergesidir" diyerek belirttiği İktidar Etiği tartışmasında Y.Bedri'nin sorularını Doğan Hızlan, Hilmi Yavuz, Rasim Özdenören, Asuman Büke Kafaoğlu, Tuncer Uçarol, Hüseyin Atabaş, Oktay Taftalı, Metin Cengiz, Celal Soycan, Mehmet Kâzım Kumpasoğlu , Ahmet Ada, Osman Hakan A., Sadık Yalsızuçanlar, Nihat Ateş, Nuri Demirci, Altay Öktem, Necmi Selamet, Mehmet Can Doğan, İhsan Deniz, Ahmet Tüzün, Mustafa Karaosmanoğlu yanıtlamış. "Küratör Ve İktidar", "Erk Çok Berk Mi", "Devlet Sanatçılığı", "Kültürel Platformda İktidar İlişkileri", "İktidar, Şair, Ödül Ve..", "Şiirimizin Canon'ları", "Sevgi Bağı, Etik, Siyaset, Şiir" dosyanın diğer yazıları.

Konuşma, yazışma, seyirlik için 0462-229 06 34 telefondan ve görüşlerinizi yazılı iletmek için www.mortaka.com.tr.tc sitesinden ve mortaka@gmail.com'dan bağlantı kurabilirsiniz.

Mevsimlik dergi Mor Taka'nın 3. sayısı çıktı.Kaptanlığını Yaşar Bedri'nin yaptığı dergi 140 sayfadan oluşan dolu dolu içeriği ile "oku(n)madan, araştır(ıl)madan dar alanda süren paslaşmaların komediye dönüştüğünü" bir kez daha hatırlatıyor...  
Arşivlik HayatlarTümü »

» Asaf Hâlet Çelebi 100 Yaşında / Ömer Faruk Şerifoğlu
» Arşivcilerin Babası: Muallim Cevdet / Zeynep Berktaş
Bize GelenlerTümü »

» Kahraman Üzerine Dersler / Oğuz Karakaş
» Görsel Şiirin İlk Kitabı: Dada Korkut
» Makyaj Hatası / Yavuz Altınışık
» Oluş ve Bozuluş / İbn Sina
» Hiç / Merih Günay
EkstraTümü »

» Uykusuzluk / Mehmet Uğurlu
» Bir Yılda Kaç Kitap Okuyoruz?
» Doğu'nun Meyvelerini Batı'nın Tepsisinden Sunmak / Ali Ayten
» Kitapçı / Mehmet Ulusel
» "Aşk Istırapsız Olmaz" / Nuri Altun

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Toplam 1 yorum yapılmış. Yorumların tamamını görüntülüyorsunuz.

bilgi

mor taka sitesi web adresini değişti. yeni web: www.mortaka.com

hurdeban (14.11.2005 - 17:46)

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!