« Anasayfa | Künye | Arşiv 28 Mart 2024, Perşembe
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Kulak Arkası
Nurullah Turan
Birkaç "Bir"

Bolâhenk
Ahmet Çalışır
Mevlevî Âyini: Türk mûsikîsinde bir form

[ Haberler -> Müzik Haberleri ]

Haziran Müzik Festivali ile Dopdolu Geçecek

04.05.2009 - 13:31

37 yıldır Türkiyenin ve dünyanın en önemli sanatçı ve topluluklarını İstanbulda ağırlayan ve müzikseverlerle buluşturarak dünya çapında saygınlık kazanmış bir etkinlik olan Uluslararası İstanbul Müzik Festivali yine seçkin ve dopdolu bir programla yaza merhaba diyor.

Kentin ve ülkenin kültür ve sanat yaşamının en önemli simgelerinden biri olan festivalin mekânları, İstanbulun tarihi dokusunu yansıtan ve kent yaşamında her zaman ayrıcalıklı bir konumda bulunan Aya İrini Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Topkapı Sarayı, geçtiğimiz yıl festival mekânlarına katılan Süreyya Operası ve Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı.

Seçkin sanatçıları ve nitelikli yapıtları sanatseverlerle buluşturmayı amaç edinen festival klasik müzik sevgisi ve beğenisinin ülkemize yerleşmesinde de son derece önemli bir rol oynuyor.

Müzikseverler tarafından heyecanla beklenen festivalin programında, klasik müzik dünyasının en nitelikli yıldızları, bol ödüllü genç solistler ve yerli ve yabancı pek çok orkestranın yanı sıra geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da konserlerle paralel olarak gerçekleştirilecek olan konser öncesi sanatçılarla söyleşiler var.

Açılış Konseri

37. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, 5 Haziran Cuma akşamı Aya İrini Müzesi'nde şef Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nın konseriyle başlayacak. Sascha Goetzel, 2008 Eylül ayında Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası sanat yönetmenliği ve sürekli şefliğine atandı. İstanbul Müzik Festivali'nin sürekli orkestrası olan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nın konser programı Stravinsky'nin Ateş Kuşu Suiti'nden seçmelerden oluşuyor.

Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nın İstanbul Müzik Festivali açılış konseri Viyana Devlet Balesi'nden iki dansçı gösterileriyle renklenecek. İstanbul Müzik Festivali Açılış Töreni için sınırlı sayıda bilet satışı da olacak.

Festivalin Yaşamboyu Başarı ve Onur Ödülleri

İstanbul Müzik Festivali 2003 yılından bu yana klasik müzik dünyasına büyük katkılarda bulunmuş Türkiye ve yurtdışından seçkin sanatçılara bu başarılarına bir teşekkür niteliğinde Yaşam Boyu Başarı ve Onur Ödülleri sunuyor.

Bu yıl 5-30 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek olan 37. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nin 2009 yılı Onur Ödülü, yurtiçi ve yurtdışında opera alanında gerçekleştirdiği üstün nitelikli çalışmalarla hem klasik müziğe hem de ülkemizin sanat alanında saygın bir varlık göstermesi için yaptığı katkılardan dolayı opera sanatçımız Ayhan Baran'a veriliyor. Ayhan Baran'a ödülü 5 Haziran'daki Festival'in açılış gecesinde takdim edilecek.

37. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nin Yaşamboyu Başarı Ödülü ise Daniel Barenboim'e sunuluyor. Hem şef hem solist olarak yalnızca klasik müzik alanındaki olağanüstü çalışmaları ve başarılarıyla değil; müziğin iyileştirici ve birleştirici gücünü kültürlerarası barış için de kullanmayı bilmiş ender insani vasıfları ile de tartışmasız yaşayan bir efsane olan Daniel Barenboim'ın ödülü sanatçının 30 Haziran'da La Scala Filarmoni Orkestrası'yla vereceği konser öncesinde takdim edilecek. Daniel Barenboim en son 2006 yılında kendi kurduğu Doğu-Batı Divânı Orkestrası'yla beraber bir konser vermek üzere yine IKSV'nin konuğu olarak İstanbul'a gelmişti.

Festivalden Seçmeler

İstanbul'un kültür ve sanat yaşamının en önemli simgelerinden biri olan Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nde müzikseverleri klasik müzik dünyasının yıldızlarından ödüllü genç solistlere; seçkin orkestralardan heyecan verici müzik buluşmalarına uzanan yoğun bir konser maratonu bekliyor. Festivalde konserlerin yanı sıra; geçtiğimiz yıl başlanan ve müzikseverlerden büyük ilgi gören "Konsere Doğru" söyleşileri de devam edecek.

Kusursuz yorumları, aldıkları sayısız ödül ve olağanüstü sahne performanslarıyla klasik müzik dünyasının rüya üçlüsü olarak adlandırılan Anne-Sophie Mutter, Sir André Previn ve Lynn Harrell'in birlikte vereceği konser Festivalin kuşkusuz heyecanla beklenen gecelerinden... Şef, besteci ve piyanist Prévin'in 80. yaşı kutlamaları çerçevesinde gerçekleşecek konser kapsamında üçlü ilk defa İstanbul seyircisini karşısına çıkacak. Prévin'in son eseri Piyano Üçlüsü'nün Türkiye'deki ilk seslendirilişi de bu konserde olacak.

İstanbul Müzik Festivali'nin Borusan Holding sponsorluğundaki Festival Galası'nda; olağanüstü sesiyle çağımızın en muhteşem tenorlarından Rolando Villazón ilk kez İstanbullu müzikseverlerin karşısına çıkacak. Tutku dolu yorumlarıyla opera dünyasının "süper starı" olarak adlandırılan Rolando Villazón'un Marco Zambelli yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'yla vereceği konser bu yılın kesinlikle kaçırılmayacak etkinlikleri arasında...

İstanbul Müzik Festivali programında yer alan bir diğer özel konser ise ünlü soprano Anne Hallenberg ile birlikte Şef Christophe Rousset'nin yönetimindeki Les Talens Lyriques'in sunacağı "Kraliçeler".. Konserde ünlü soprano Anne Hallenberg iki büyük müzik dehasının, doğumunun 350. yılında İngiliz müziğinin babası Purcell ve ölümünün 250. yılında barok müziğin ustası Händel'in eserlerindeki gururlu, gizemli ve aşık "Kraliçeler"i yorumlayacak.

Dünya çapında tanınmış virtüözümüz Suna Kan, Türkiye'nin dünya opera sahnelerine kazandırdığı en önemli seslerden Yelda Kodallı, klasik müziğin hızla yükselen genç yıldızları Chloé Hanslip ve Sol Gabetta, yeni kuşak sanatçılar arasında parlayan isimler Han-Na Chang ve Elizabeth Watts, klasiği cazla buluşturarak Festivale farklı bir tat katacak olan Jacques Loussier Trio da bu yılın programında öne çıkan isimler arasında.

Festivalin son gecesinde dünyaca ünlü piyanist ve orkestra şefi Daniel Barenboim ve İtalya'nın en önemli topluluğu La Scala Filarmoni Orkestrası unutulmayacak bir konsere imza atacaklar. Dünya çapında barış elçisi olarak da tanınan Daniel Barenboim'in hem şef hem de solist olarak yer alacağı gecede La Scala Filarmoni Orkestrası Beethoven ve Berlioz'un yapıtlarını seslendirecek.

Festivalde Eğitim ve Sosyal Projeler

37. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nde geçtiğimiz yıl ilk kez yapılmaya başlanan "Konsere Doğru" söyleşileri ile festival sanatçılarını gençlerle okullarında buluşturan "İstanbul Müzik Festivali Okullarda" eğitim projeleri bu sene de devam ediyor.

"Konsere Doğru" Söyleşileri

İzleyicileri bazı konserlerden önce festival sanatçıları ve müzik yazarlarıyla buluşturan "Konsere Doğru" Söyleşileri bu yıl da devam ediyor. Geçtiğimiz yıl büyük ilgi gören bu söyleşilerde gecenin solistiyle sanat yaşamı üzerine keyifli sohbetler, konunun uzmanlarından konser programı ve besteciler üzerine kısa bilgilendirmeler ve döneme dair çarpıcı gözlemler yer alacak. "Konsere Doğru" söyleşileri, klasik müzik ile ilgili merak edip de sormak istedikleriniz için kaçırılmayacak bir fırsat olacak.

"Konsere Doğru" söyleşilerine katılacak isimler arasında Cem Mansur, Sol Gabetta, Han-Na-Chang, Toros Can gibi sanatçıların yanı sıra Türkiye'nin tek klasik müzik dergisi olan Andante yazarları Serhan Bali ile Aydın Büke ve Evin İlyasoğlu gibi müzik eleştirmenleri de yer alıyor.

İstanbul Müzik Festivali Okullarda

Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, geçen yıl pilot okullarda başlattığı "İstanbul Müzik Festivali Okullarda" sloganıyla festival sanatçılarını öğrencilerle buluşturan eğitim amaçlı sosyal projelerine devam ediyor. Bu yıl Mayıs ayında başlayacak projelere Gülsin Onay ve Atilla Aldemir gibi festivalde daha önce yer alan sanatçılar da gönüllü olarak destek verecekler.

Program kapsamında: solist kimliğinin yanı sıra besteci olarak da öne çıkan en önemli trompet solistlerimizden Erden Bilgen, 4 Haziran Perşembe günü Nişantaşı Anadolu Lisesi ve Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi'ni ziyaret ederek trompetin tanımı ve tarih boyunca serüveni ve Türk Trompeti hakkında kısa bilgiler verdikten sonra farklı enstrüman çalan öğrencilerle ortak bir atölye çalışması yapacak. Erden Bilgen, 5 Haziran Cuma günü ise klasik müzik kariyerinin ötesinde pop ve caz gibi farklı müzik dallarında da önemli başarılara imza atmış bir başka bakır üflemeli ustası Lars Ranch ile Beşiktaş Anadolu Lisesi'nde açıklamalı kısa bir dinleti ve ardından bir atölye çalışması düzenleyecekler.

Repertuarı Bach'tan Beatles'a kadar uzanan ünlü İsveç gitarist Göran Söllscher ise 8 Haziran Salı günü Vefa Lisesi'nde öğrencilerle buluşacak. Aynı gün ünlü şef Seiji Ozawa'nın "bir dünya starı" olarak tanımladığı viyolonsel sanatçısı Jian Wang, Pertevniyal Lisesi'nde öğrencilere anlatılı bir dinleti sunacak. (Eğitim Amaçlı Sosyal Projeler Programı halen oluşturulma aşamasında olup, Mayıs ayının ilk haftasında kesinleştirilecektir.)

Biletler Ne Zaman ve Nerede?

37. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'ndeki konserlerin biletleri 18 Nisan Cumartesi günü satışa çıktı. Sanatseverler biletlerini saat 10.00'dan itibaren :

Biletix Satış Noktaları,
Biletix Çağrı Merkezi (0216 556 98 00)
www.biletix.com ve
IKSV merkezinden (İstiklal Cad. No:64 Beyoğlu) (Ana Gişe) satışa sunulacak.
Tüm bilet alımlarında kredi kartı geçerli olacak.

Fiyatlar ve İndirimler

37. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali bilet fiyatları 15 TL ile 350 TL arasında değişiyor. Bu yıl yine sınırlı sayıda öğrenci bileti de satışa sunulacak.

Lale Kart sahipleri Festival biletlerinde %20 - 25 oranındaki "Lale üyelerine özel indirim"lerden yararlanabilecekler. Lale üyeleri ayrıca, biletlerini öncelikli olarak da alabilecek. Lale Kartı sahipleri için ön satış Siyah ve Beyaz Laleler için 13 -14 Nisan, Kırmızı ve Sarı Lale Üyeleri için 15 -17 Nisan.

Sanatseverler, İstanbul Müzik Festivali'ndeki programlara bilet alırken İKSV ve ÇYDD'nin yeni yetişen gençleri kültür ve sanatla buluşturmayı amaçlayan yeni projesi "BitamBiöğrenci" kapsamında, 15 veya 50 TL'lik bir katkıyla İstanbul Müzik Festivali ve diğer etkinliklere 3 ila 10 öğrencinin katılmasını sağlayabilecekler.

Festival Açılışını İzlemek İsteyenler İçin...

37. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nin 5 Haziran akşamı Aya İrini Müzesi'ndeki Açılış Töreni ve Konser ile öncesinde Aya İrini Müzesi bahçesinde verilecek kokteyl için 18 Nisan Cumartesi gününden itibaren Biletix satış sistemiyle ve IKSV merkezinden sınırlı sayıda bilet satılacak.

37. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali program kitapçığı İKSV binasından (İstiklal Caddesi No: 64, Beyoğlu) ve Biletix satış noktalarından temin edilebilir.

Ayrıntılı bilgi için: www.iksv.org/muzik

(NTVMSNBC)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
37 yıldır Türkiye'nin ve dünyanın en önemli sanatçı ve topluluklarını İstanbul'da ağırlayan ve müzikseverlerle buluşturan Uluslararası İstanbul Müzik Festivali yine seçkin ve dopdolu bir programla yaza merhaba diyor.  
YAZININ GÖRSELİ:
Albüm AnaliziTümü »

» Kalbe Ruha Giden Şarkılar / Nazan Özcan
» İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Enya / Özlem Ertan
» Alaturka Benim Canım / Cenk Özbay
» Sezen'in Muhteşem Yalnızlığı: Deniz Yıldızı / Pakize Barışta
» Tekil Hayatlar da Bir Gün Devrim Yapar Ya... / Mert Emcan
Müzikal SohbetlerTümü »

» Burhan Öçal: Sabah Ezanını Kaydedeceğim, Sıkıyönetim İlan Edin / H. Salih Zengin
» Suzan Kardeş: Balkanlar'da Sahne Almayı Çok İstiyorum / Önder Deligöz
» Daniel Barenboim: İçimdeki Çocuğu Merakımı Canlı Tutarak Yaşattım / Serhan Yedig
» Ömer Özçelik: Ney, İnsan-ı Kâmildir / A. Tuba Bakiler
» Kudsi Erguner: Gazel ve İlahiler Diskotek Müziğine Dönüştü / H. Salih Zengin

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!