« Anasayfa | Künye | Arşiv 6 Mayıs 2024, Pazartesi
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Yakın Plan
Ahmet Aksoy
Amerikan Kâbusu

İzlence
Mehmet Harmancı
"36": Kifayetsiz Muhterisin Resmidir

[ Haberler -> Sinema Haberleri ]

Bursa'nın 'Yüzyılın Projesi' Belgesel Oluyor

03.08.2007 - 20:56

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Osmangazi Belediyesi işbirliği ile Bursa'nın en eski mahallelerinden olan Doğanbey, Tayakadın, Kırcaali ve Kiremitçi mahallelerini kapsayan yaklaşık 200 bin metrekarelik alanda uygulanacak kentsel dönüşüm projesine başlandı. Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi adıyla hayata geçirilecek proje kapsamında, tapu devir işlemlerini tamamlayan vatandaşların evleri yıkılıyor. Projenin başladığı yaklaşık bir aylık süre içinde 200'ü aşkın bina yıkıldı.

Projenin uygulanacağı bölgede inceleme yapan Bursa Milletvekili Faruk Çelik, çok kısa bir sürede önemli mesafeler katedildiğini söyledi. Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi'nin, Bursa'nın geleceği açısından çok önemli bir proje olduğunu kaydeden Çelik, "'Projeyi bu yüzyılın ve bu dönemin en büyük projesi olarak değerlendiriyorum. Önümüzdeki günlerde TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile yine buraya gelip son gelişmeleri yerinde görüp, inşaatların bir an önce başlaması için çalışmalar yapacağız" dedi. Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe'den çalışmalarla ilgili bilgi alan Çelik, bu düşümün tüm ülkeye model olacağını söyledi.

DÖNÜŞÜMÜN FİLMİ ÇEKİLİYOR

Bir yandan kentsel dönüşüm kapsamında yıkımlar sürerken; diğer yandan, yaklaşık 600 yıllık geçmişi olan mahallelerde yaşanacak kentsel dönüşüm, Osmangazi Belediyesi tarafından belgesel haline getiriliyor. Konuyla ilgili bilgi veren Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe; Tayakadın, Kiremitçi, Doğanbey ve Kırcaali Mahallelerini kapsayan kentsel dönüşümün, ikisi sabit, ikisi aktüel 4 kamerayla takip edildiğini söyledi. Sabit kameraların 1,5 yıl boyunca her gün 8 saat kayıt yaparak bölgedeki dönüşümün tüm aşamalarını kayıt altına alacağını ifade eden Altepe, "Bir yandan fiziki dönüşümü kayıt altına alırken diğer yandan sosyal dönüşümü de belgelemek istiyoruz. Çünkü bu bölge sosyal açıdan oldukça yoksun bir bölge. Yolları, otoparkları, çocuk oyun alanı ve parkları yetersiz; sağlık tesisi, kamu hizmet alanı yok. Bugünün çocukları park yerine küçük caddelerin ortasında, tehlikeye maruz bir şekilde oynuyor, olası bir yangın durumunda sokaklara itfaiye aracı, ambulans giremiyor" dedi.

Bölgedeki sosyal dönüşümü yansıtacak belgesel için yaklaşık 20 ailenin yanı sıra, bölgedeki yaşlılar ve çocuklarla ropörtajlar yapıldı ve beklentileri, projeye bakışları soruldu. Ropörtaj yapılan aileler, çocuklar ve yaşlılara, proje tamamlandığında yeni evlerinde, caddelerinde, sokaklarında tekrar mikrofon uzatılarak hem yaşadıkları mekânlardaki hem de iç dünyalarındaki dönüşüm kayıt altına alınacak.

Bölgenin olası tehlike durumlarındaki yoksunluğunu yansıtmak amacıyla iki ayrı senaryo filme çekildi. İlk senaryoda, bir sokakta çatıdan düşen çocuğun ambulansa, dolayısıyla sağlık kuruluşuna yetiştirilmesi, bu konuda yaşanan sıkıntılar canlandırıldı. İkinci senaryoda ise yine bölgedeki bir evde yangın canlandırıldı ve caddelerin darlığı yüzünden yangının olduğu eve ulaşamayan itfaiye ekipleri ile mahallelinin çabaları filme çekildi.

2 BİN 529 ADET LÜKS KONUT

Doğanbey, Tayakadın, Kiremitçi ve Kırcaali Mahallerinde, çoğu harabe durumundaki yapıların yerine yükselecek olan lüks konutlar 3 tip olacak. 75, 122 ve 150 metrekare büyüklüğündeki konutlar, Bayındırlık Bakanlığı Yapı Yaklaşık Maliyetleri Tebliği'nde belirtilen en üst seviyedeki standartlara göre yapılacak. Çağdaş şehircilik normlarına göre gerçekleşecek proje, bölgedeki nüfus yoğunluğunu 2.75 olarak öngörüyor. Mevcut planlardaki yoğunluk 5 seviyelerinde.

750 MİLYON YTL'LİK PROJE...

Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) gerçekleştirdiği konut inşaatları arasında maliyeti ile ön sıralarda yer alan Doğabey Kentsel Dönüşüm Projesi 750 milyon YTL'ye mal olacak. Doğanbey'in Türkiye'de rantı en yüksek kentsel dönüşüm projesi olduğunu vurgulayan Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, çalışmaların beklendiğinden daha hızlı gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Altepe, "Projede elde edilen rantın tamamı bölge halkına dağıtılıyor. Bakın şuan o bölgede virane durumundaki müstakil bir evde oturan vatandaşımız proje tamamlandığında bugünun rakamlarıyla 300 bin YTL değerindeki bir daireye sahip olacak. İddia ediyorum Türkiye'deki hiçbir kentsel dönüşüm projesinde bölge halkı bu kadar kârlı çıkmıyor. Bizim amacımız bu projeden siyasi ya da maddi çıkar sağlamak değil. Hedefimiz, Bursamızın çöküntü durumundaki bölgelerine neşter vurup, çağdaş Avrupa kentlerindeki sosyal yaşam merkezlerini kurmaktır. 2009'da bölgede çağdaş bir kent göreceğiz" diye konuştu.

Altepe ayrıca, projenin ilk etabında yaklaşık 4 bin kişiyle sözleşme imzalayarak bölgenin yüzde 93'ünü aldıklarını hatırlatarak, "Henüz görüşemediğimiz hisse sahipleri var. Tamamıyla görüştüğümüzde bu oranın yüzde 98 civarına ulaşacağını tahmin ediyorum" dedi. Projenin ikinci etabında; sözleşme imzalayan vatandaşların tapu devir işlemlerini başlattığını hatırlatan Altepe, "Bir aydan kısa bir süre içinde 200'ü aşkın bina yıkıldı. Önümüzdeki birkaç ay içinde yıkımların tamamlanacağını düşünüyorum. Bu arada TOKİ de projenin ihalesini yapacak. Bir taraftan yıkılırken diğer taraftan yapım işlemleri başlayacak. Böylece konutların teslim edilme süreci daha da kısalacak" dedi.

(Osmangazi Belediyesi Basın Bürosu)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Osmangazi Belediyesi işbirliği ile Bursa'nın en eski mahallelerinden olan Doğanbey, Tayakadın, Kırcaali ve Kiremitçi mahallelerini kapsayan yaklaşık 200 bin metrekarelik alanda uygulanacak kentsel dönüşüm projesine başlandı.  
Haber-Veri-YorumTümü »

» Mithat Bey'in Biriktirdikleri / Sedat Palut
» Karanlıktan Yalnızlığa... / Sedat Palut
» Recep İvedik Sendromu / Sedat Palut
» Dünyanın Orta Yeri Sinema / Sedat Palut
» Süt ve Yalnızlık / Sedat Palut
Sine-sohbetTümü »

» Sadık Battal: "Bazı Yönetmenleri Akıl Hastanesine Kapatmalı" / Röportaj: Nuriye Akman
» Meslek Olarak Sinema-Kurgu - Kemalettin Osmanlı ile Röportaj
» "Delisin Dediler, Asıl Film Çekmesem Delirirdim..."
» Özhan Eren: "Komplekslerimizden Sıyrılabildiğimizde İyi Filmler Yapabiliriz"
» Abdullah Sidran: "Hayata Umutla Bakmak Zorlaşıyor"
VizyondakilerTümü »

» Zoraki Kral
» 127 Saat
» Kaçış Planı
» Ya Sonra
» İz Peşinde

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!