« Anasayfa | Künye | Arşiv 20 Nisan 2024, Cumartesi
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Kulak Arkası
Nurullah Turan
Birkaç "Bir"

Bolâhenk
Ahmet Çalışır
Mevlevî Âyini: Türk mûsikîsinde bir form

[ Müzik -> Albüm Analizi ]

İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Enya

Özlem Ertan

03.12.2008 - 13:46

Kelt müziğinin en önemli temsilcilerinden İrlandalı şarkıcı Enya'nın yedinci stüdyo albümü And Winter Came, 7 kasım tarihinde İngiltere'de Warner Bros etiketiyle yayınlandı. Sırada Türkiye var

Enya şarkı söylerken soğuk ve uzak ülkelere ait kadim efsaneleri müzik eşliğinde anlatıyormuş gibi gelir bana. Onu dinlerken Avrupa kültürünün ayrılmaz bir parçası olan Keltler'in yaşadığı ülkelere gitme isteği belirir içimde. Bir anda devreye giren hayal gücümün etkisiyle İngiltere'de, Stonehenge'in yanı başında bulurum kendimi. Şiddetli rüzgârın etkisiyle sersemletici bir büyünün etkisi altındaymış gibi salınan uzun çimenler ile intikam almak istercesine yosunlu kayalara çarpan köpüklü sular tamamlar zihnimde yarattığım sahneyi. Bazen de Galler'de, İskoçya'da ya da İrlanda'da olduğumu hayal ederim Enya'yı dinlerken. Ancak Kelt dünyasının hangi köşesinde bulunursam bulunayım düşlerimde, hep deniz vardır hayal gücümün yarattığı film karelerinin bir köşesinde.

Kelt müziğinin günümüzdeki en önemli temsilcilerinden Enya'nın yedinci stüdyo albümü And Winter Came, 7 kasım günü İngiltere'de ve dünyanın bir çok ülkesinde Warner Bros etiketiyle yayınlandı. Kısa süre sonra Türkiye'de de yayınlanması beklenen albümde Noel ve kış temalı şarkılar yer alıyor.

Albümde yer alan 12 şarkının 10 tanesi İngilizce, biri Keltçe, diğeri ise İngilizce ve Latince sözlere sahip. Albümdeki İngilizce şarkıların hepsi de yeni besteler. Keltçe olan şarkının ismi Oíche Chiúin. İngilizce ve Latince sözleri olan şarkı ise Oh Come, Oh Come Emmanuel adını taşıyor. And Winter Came'deki şarkılardan iki tanesi sanatçının daha önce yayınlanan albümlerinde yer alan şarkıların yeniden düzenlenmiş versiyonları. Bunlardan Oíche Chiúi, Enya'nın 1988'de yayınlanan Watermark isimli albümünün B bölümünde yer alan Evening Falls şarkısının yeni bir versiyonu. Enya'nın son albümüne adını veren And Winter Came ise sanatçının 2001 yılında yayınlanan albümünün B bölümünde bulunan Midnight Blue isimli şarkının yeniden düzenlenmiş hali.

Albümün yayınlanmasından sonra kutlama amacıyla Londra'nın en prestijli gece klüplerinden Temple Place'de bir parti düzenlendi. Albümün temasına uygun olarak uçuşan karlar ve büyük beyaz atlarla dekore edilen mekân, 19. yüzyıl Rusya'sını betimleyen bir film karesi gibi görünüyordu.

Enya son albümü And Winter Came'de dinleyicilerini Kelt müziğinin gizemli ve etkileyici melodileriyle buluşturmaya devam ediyor. Enya'nın rehberliğinde çıkılan müzikli "kış yolculuğu", viyolonsellerden yayılan kasvetli tını ve sentetik seslerin fısıltılarıyla başlıyor. Ardından güzel ve etkili sesiyle hayal âleminden çıkıp gelmiş bir Kelt prensesini anımsatan Enya; melekler, kilise çanları ve kilise korolarının katkısıyla yaratılan işitsel dünyanın kapısından çıkıveriyor.

Kelt Dünyasının Kraliçesi
And Winter Came'de yer alan şarkıların isimleri ise şöyle: And Winter Came, Journey Of The Angels, White Is In The Winter Night, O Come, O Come, Emmanuel, Trains and Winter Rains, Dreams Are More Precious, Last Time By Moonlight, One Toy Soldier, Stars and Midnight Blue, The Spirit Of Christmas Past, My! My! Time Flies!, Oiche Chiuin.

Efsaneler, kızıl saçlı tanrı ve tanrıçalarla dolu Kelt dünyasının kapılarını açan sesiyle tüm dünyada geniş bir hayran kitlesine sahip olan Enya'nın asıl adı Eithne Ní Bhraonáin. 17 Mayıs 1961 tarihinde, müzikle uğraşan bir ailenin dokuz çocuğundan biri olarak İrlanda'da dünyaya gelen sanatçı, 1980'de Clannad adlı müzik grubuna dâhil oldu. Grubun çıkardığı Crann Ull ve Fuaim adlı albümlerde piyanist ve arka vokal olarak yer aldı. 1982'de müzik kariyerine solo devam edebilmek için gruptan ayrılan sanatçı, 1984'te Kurbağa Prens filmine sesiyle katkıda bulundu ve Enya adını ilk kez burada kullandı. 1987'de Sinead O'Connor'un The Lion And The Cobra / Aslan ve Kobra adlı albümünde vokalist olarak karşımıza çıktı.

Enya, 1987'de BBC tarafından hazırlanan Keltler / The Celts belgeselindeki bazı şarkıları seslendirmek için BBC ile kontrat imzaladı. Enya'nın bu belgeselde seslendirdiği şarkıların da dâhil olduğu ilk albümü çok ilgi görmedi. 1988'de Watermark, 1991'de Shepherd Moons, 1992'de The Celts isimli albümleri yayınlanan sanatçı, 1995 tarihli The Memory of Trees isimli albümüyle Grammy ödülünü kazandı. En iyi New Age albümü dalında Grammy aldıktan sonra dünya çapında tanınırlığı artan Enya, 1997'de Paint the Sky With Stars, 2000'de A Day Without Rain, 2005'te Amarantine ve son olarak 2008'de Winter Came isimli albümleriyle dinleyicilerinin karşısına çıktı.

Yılın büyük bir bölümünü ülkesi İrlanda'da geçiren ve son albümünün kayıtlarını da Dublin'de yapan sanatçı, Yüzüklerin Efendisi / The Lord of the Rings filmine sesi ve şarkılarıyla katkıda bulunmuştu.

Enya, And Winter Came, Warner Bros.

(Taraf)

Kelt müziğinin en önemli temsilcilerinden İrlandalı şarkıcı Enya'nın yedinci stüdyo albümü And Winter Came, 7 kasım tarihinde İngiltere'de Warner Bros etiketiyle yayınlandı. Sırada Türkiye var.  
Müzikal SohbetlerTümü »

» Burhan Öçal: Sabah Ezanını Kaydedeceğim, Sıkıyönetim İlan Edin / H. Salih Zengin
» Suzan Kardeş: Balkanlar'da Sahne Almayı Çok İstiyorum / Önder Deligöz
» Daniel Barenboim: İçimdeki Çocuğu Merakımı Canlı Tutarak Yaşattım / Serhan Yedig
» Ömer Özçelik: Ney, İnsan-ı Kâmildir / A. Tuba Bakiler
» Kudsi Erguner: Gazel ve İlahiler Diskotek Müziğine Dönüştü / H. Salih Zengin
Albüm TanıtımlarıTümü »

» İstanbul'a Senfonik Üçleme
» Yıllar Sonra Yeniden
» Dostlar Onu Hatırladı
» İncesaz, Kalbimizdeki Denize Yelken Açtı
» Oralara, Buralara, Uzaklara

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!