« Anasayfa | Künye | Arşiv 16 Nisan 2024, Salı
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Dergi Sergeni ]

Yedi İklim'den Mevlâna Özel Sayısı

28.11.2007 - 09:36

Yedi İklim dergisi, Cevdet Karal'ın öncülüğündeki değişimle birlikteki özgün ve güzel tarzıyla Mevlâna Özel Sayısı ile yayınlandı. Kasım-Aralık ortak sayısı olan sayı oldukça hızlı ama kapsamlı hazırlanmış. Genel Yayın Yönetmeni A. Haydar Aksal "Meğer ki yazıcılarımız Mevlâna'ya ne kadar da hazırmış. Bu sayımızın öncesi yok, dostlarımıza bir dokunduk pir dokunduk.

Unesco tarafından Mevlâna'nın doğumunun 800. yılı olarak kabullenmesinden beri topraklarımızda ona yakışır bir sayı yapılmadı. Tek tük yazılarla geçiştirildi yıl. Allah'ın bir lütfu Yedi İklim'e nasip oldu bu özel sayı. Yakışanı da buydu." sözleriyle dergiyi anlattı.

Yedi İklim'in kapağında bir semazen yok! Mevlâna Özel Sayısı'nın kapağında Mevlâna'nın bir cümlesi çok şeyi açıklamaya yeter: "Ahmaka verilecek en iyi cevap sükûttur." Önceki sayılarından farklı bir tasarımla hazırlanan Yedi İklim'de hem çizgi hem yazı var bu sayıda. Burcu Serin ve arkadaşlarının hazırladığı Mevlâna'nın sözleriyle bütünleşen tasarımların yanı sıra usta çizer Hasan Aycın'ın bir çizgisi de yer alıyor.

Dergi, İsa Nurazar'ın Mevlâna'nın rubailerinin ve Mahmut Kanık'ın "Men bende-i Kur'anem eger can darem: Ben Kur'anın kölesiyim şu canımı taşıdığım müddetçe" çeviri seslenişiyle dergiye giriş yapıyor. Kanık, bu dörtlüğün Fransızca ve Türkçe çevirisini sunuyor bizlere. Ali Günvar içeriden, Mevlâna'ın asıl ruhuna bir sufi ve bir derviş bakışıyla bakıyor. Ulema-i rüsum ile alıp veremediği var. Mevlâna'yı hakiki olarak anlamak için böyle de bakmak gerekiyor. Prof. Süleyman Uludağ, İbrahim Emiroğlu, Yakup Şafak, Adnan Karaismailoğlu, Mehmet Demirci Hocalar Tasavvuf biliminin içeriden isimleri. Her biri birer uzman. Genç akademisyenler deneme ruhuyla yorum katınca yazılardan tat alınıyor. Halef Nas Modern Türk şiirinde Mevlâna etkisi, Hasan Almaz Peygamber sevgisi, Dr. Hasan Güneş, Emin Akaya, Hüseyin Karaca "Mevlâna'yı anlamak", Mahmut Kanık "İsmail Ankaravî'nin Mesnevî şerhi girişindeki Uyarlamasıyla önemli bir katkı sunuyor. Ali Haydar Haksal "Mevlâna'dan ve Mesnevi'den yol almak, Yakup Şafak'ın Mevlâna'dan seçmeleri, Muhsin İlyas Subaşı "Batıdaki Mevlâna"yı, genç kuşağın önemli şairleri Ahmet Murat, Said Yavuz, Zafer Acar, Alper Çeker, Mustafa Celep, M. Şamil Baş, Mücahit Koca, Murat Soyak, Cafer Keklikçi özgün bakışlı şiirleri ile dergide yer alıyorlar. Genç öykü, deneme yazarları ve araştırmacılardan: Bilal Kemikli, Hüseyin Işık, Selçuk Çıkla, Sibel Üst, Recep Şükrü Güngör, M. Said Türkoğlu, Mehmet Kurtoğlu, Duran Çetin, İsmail Güleç, Fatma Zehra, Elif Konar, İsmail Fatih Maraşbey, Zehra Kıran, Ali Sözen, Bedran Yoldaş, Cihangir Berk, Afşin Selim ve Hicret Aydoğar dergiye çalışmalarıyla katıldılar. Uzun bir aradan sonra çok yazmayan, titiz kalem sahibi Osman Bayraktar Malezya izlenimleriyle bir sema gösterisi yapıyor dergide. Hoş bir duygu.

www.yediiklimdergisi.com

Yedi İklim dergisi, Cevdet Karal'ın öncülüğündeki değişimle birlikteki özgün ve güzel tarzıyla Mevlâna Özel Sayısı ile yayınlandı. Kasım-Aralık ortak sayısı olan sayı oldukça hızlı ama kapsamlı hazırlanmış.  
Kitap MedyasıTümü »

» Edebiyatımızın Coğrafyasını Geliştiren Bir Yazar: Talip Apaydın / Seray Şahiner
» 'Yaratıcı Yazarlık' ve Buluşları / M. İlhan Atılgan
» Gazete-Dergi Okurluğu / Eser Karakaş
» Torpilli Kitap: Sokakta / Haydar Hepsev
» Bilge Karasu Okuma Kılavuzu / Gonca Özmen
Bize GelenlerTümü »

» Kahraman Üzerine Dersler / Oğuz Karakaş
» Görsel Şiirin İlk Kitabı: Dada Korkut
» Makyaj Hatası / Yavuz Altınışık
» Oluş ve Bozuluş / İbn Sina
» Hiç / Merih Günay
Halep&ArşınTümü »

» Hrant Dink Sonrası "Yitik Yürek" Tartışması
» "Atatürk ve Din" Tartışması
» "Tasavvuf Neşriyatı" Tartışması
» Paramparça Entelektüeller ve Fikirler: "İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri" Başlıklı Ertelenen Konferans Sonrasında Türk Entelijansiyası
» "Bir Zamanlar Bir İsmet Özel Vardı..." Tartışması

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!