« Anasayfa | Künye | Arşiv 29 Mart 2024, Cuma
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Stratejik Perspektif
Faruk Yazar
Medya Nasıl Gündem Oluşturuyor?

İletişim Ekseni
Emre Ş. Aslan
Güneşin Doğuşu ve AKP

Aklıma Düşenler
Ali Cem İlhan
Reklam PR ve Samimiyet

[ Haberler -> İletişim Haberleri ]

Turgut Cansever'in TTK Binası

31.05.2009 - 15:24

Turgut Cansever'in vefatı üzerine birçok dergide bilge mimar hakkında yazılar yazılıp çizildi. Genel olarak fikirlerinden bahsediliyordu. Sadece Serbest Mimarlar Dergisinin sayfalarında üstadın mimari düşüncelerinden ve eserlerinden bizzat mimarlar tarafından bahsediliyordu. Elbette bunları okuyan körpe mimarların etkilenmemesi mümkün değildi. Bir anlık organizasyonla okul çıkışında bilge mimarın Ankara'daki başyapıtı olan Türk Tarih Kurumu binasını gezmeye gittik.

Sadece Tarih bölümü öğrencilerinin gelip gittiği binaya Mimarlık öğrencilerinin paldır küldür gelmesi güvenliği ve yönetimi elbette şaşırttı. Çünkü ellerindeki kurallar Tarih öğrencilerine yönelikti ve 3. sınıf 4. sınıf ve master öğrencileri dışında hiçbir öğrenci kuruma alınamazdı. Birkaç bürokrasi hamlesi, birkaç telefon bağlantısı olayı halletti. Bizim binaya olan ilgimiz, güvenlik görevlisinden profesörlere kadar herkesin binayla ilgili anılarını koşa koşa gelip bize anlatmasına vesile oldu.

Türk Tarih Kurumu Türkiye'nin Kalesi

Hemen hemen her ilimizin bir kalesi vardır, Türk Tarih Kurumu için Türkiye'nin kalesi desek yanlış olmaz. Fiziki olarak dış cephesindeki olukların mazgal şeklinde yapılmasından tutun da kaplamalarda kullanılan taşların Ankara Kalesinin taşlarıyla aynı olmasına kadar her şey bu bina da bir kale izlenimi veriyor. Zaten Cumhuriyetin ilk dönem yapıları arasında içe dönüklüğüyle biricikliğini elinde tutan bu yapı malzemelerinin yalınlığının yanında güçlü duruşuyla da tam bir kale.

Tarih Burada Yazılır

Çatıdan süzülüp gelen ışığın katlara adeta imbiklerden süzülerek dağıtılması ve her katın her bölümünde ışığın ayrı keyfiyette ayrı figürlerdeki raksı gerçekten çok farklı bir haz veriyor seyredene. İşte diyorsun tarih burada yazılır! Merdiven basamaklarındaki ve sahanlıklardaki mermerlerden şimdi yok maalesef, çünkü bunlar bütün halindeki mermerler ve şuan bu mermerler üretilse binanın tamamına bedel bir ücreti olacak cinsten.Güvenlik görevlisinin rivayetine göre binadaki fayanslar hıltıyla(beton matkabı) bile zor delinen cinstenmiş.

Binanın bahçesine çıkınca nedense bir an ölüm hissi kapladı beni. Bizim evlerimizde bahçeyle evin birleştiği yere hayat derler. Burası da hayat gibi ama ustanın ürünü banklar bana teneşir izlenimi verdi biranda. Susuz havuz hayatın olmadığını mı anlatıyor acaba belki de mimarının yasını tutuyor. Telifi Cansever ailesinde olduğu için onlardan habersiz tek bir çivi dahi çakılamayan binaya sanırım bu yaz yeni bir düzenleme gerekecek. Özellikle dış cephelerde çatlaklar gözle görülüyor.

Hocanın her zaman savunduğu Osmanlı'nın o sürdürülebilir yani eklenebilir mimarlık anlayışı burada da hâkim, kendi sağlığında zaten birçok eklemeler yapılmış olan bu bina ilerleyen dönemlerde yeni bir görünüme de sahip olabilir.

Maalesef binadaki en çok merak ettiğim yeri göremiyoruz gezimiz sırasında. Orası yasak bölge. Türk Tarih Kurumu ile Bruno Taut'un yaptığı Dil Tarih Coğrafya binasının arasındaki yolun altında kalan Osmanlı Arşivi kısmı çok özel insanlar dışında herkese yasak bir mekân.

(dunyabizim.com)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
22 Şubatta vefat eden bilge mimarımız Turgut Cansever'in ortaya koyduğu, 1967'de inşaatı tamamlanan Türk Tarih Kurumu binasını mimarlık öğrencileri tarafından gezildi.  
YAZININ GÖRSELLERİ:
AnalizTümü »

» Değerlerin Tüketim Aracı Olarak Reklamlar
» KOBİ'ler ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Yaklaşımı
» Halkla İlişkilerin Yeni Yüzleri - 1: İtibar Yönetimi
» OMO: Kirlenmek Güzel mi?
» Media Markt Reklam ve Kriz İletişimi Analizi / Faruk Yazar
İletişim AraştırmalarıTümü »

» TV Reklam Verileri

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!