« Anasayfa | Künye | Arşiv 28 Mart 2024, Perşembe
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Kulak Arkası
Nurullah Turan
Birkaç "Bir"

Bolâhenk
Ahmet Çalışır
Mevlevî Âyini: Türk mûsikîsinde bir form

[ Haberler -> Müzik Haberleri ]

Afrika Annesini Kaybetti

12.11.2008 - 10:52

Tüm şarkılarını Güney Afrika'daki ırkçılıkla mücadele için söyleyen "Afrika Anne" lakaplı Miriam Makeba, 76 yaşında bir konser için gittiği İtalya'da hayatını kaybetti

Geçen hafta Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan başkanlık seçimlerinden Barack Obama'nın galip ayrılması, milyonlarca insanı gözyaşlarına boğmuştu. Yüzlerce yıl boyunca renkleri yüzünden ikinci sınıf insan muamelesi gören bir halkın ruh halini çok iyi yansıtıyordu bu gözyaşları. Anayurtlarından, çözülmesi yüzlerce yıl alacak kölelik zincirlerine bağlanarak sürülen ve uzak diyarlarda yaşamları beyaz adamın verdiği keyfî kararlarla biçimlenen bir halkın çocuğu dünyanın en güçlü ülkesinin lideri olmuştu nihayet. Obama'nın sembolik anlamı büyük bu zaferinden kısa bir süre sonra, yaşamı boyunca ülkesi Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki ırk ayrımcılığıyla mücadele eden Afrika'nın sesi Miriam Makeba'nın ölüm haberini aldık.

Bir konser vermek için İtalya'ya giden Miriam Makeba, dün sabah erken saatlerde İtalya'nın kuzeyindeki bir hastanede yaşama veda etti. 76 yaşındaki sanatçı, sevenleri tarafından "Afrika Anne" ve "Afrika Şarkılarının İmparatoriçesi" olarak adlandırılıyordu. Pazar akşamı verdiği konserden sonra kalp krizi geçiren ve İtalya'nın Castel Volturno kentindeki özel Pineta Grande Kliniği'ne kaldırılan Miriam Makeba'nın yaşam ipliği, doktorların tüm müdahalelerine rağmen kopuvermişti, ülkesinden binlerce kilometre uzaktaki bir kentte. Makeba'nın ırk ayrımcılığının getirdiği trajediler ve müzik dolu yaşamının sonlanmasının ardından İtalyan ANSA Ajansı'nın geçtiği haberde, Makeba'nın İtalyan bir gazetecinin bir mafya üyesi tarafından tehdit edildiğine şahit olması yüzünden kalp krizi geçirmiş olabileceği bilgisi yer alıyordu.

1932 yılında, Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde dünyaya gelen ve ırkçılığa karşı yürüttüğü mücadelerlerden dolayı 1959 tarihinde ülkesinden ayrılmak zorunda kalan sanatçı, 1960 yılında annesinin cenaze törenine katılmak için Güney Afrika Cumhuriyeti'ne giriş yapmak istemiş fakat dönemin ayrımcı yönetimi bu isteği geri çevirmişti.

Miriam Makeba sadece ayrımcılığa karşı verdiği mücadele ile değil müziğiyle de silinmez bir iz bıraktı ardında. Afrika müziğini uluslararası alanda icra eden ilk şarkıcı olan ve 1960'lı yıllardan itibaren Afrika'nın sesini dünyaya duyurma misyonunu üstlenen Makeba, yaşamı boyunca bu doğrultudaki çalışmalarını sürdürdü.

Makeba profesyonel kariyerine 1950'li yıllarda Cuban Brothers grubuyla birlikte sahne alarak başladı. Ardından jazz grubu Manhattan Brothers ile birlikte Güney Afrika, Rhodesia ve Kongo'yu da kapsayan bir turneye çıktı. Kadın vokal grubu Skylarks'a katılan ve sonrasında ilk solo albümünü kaydeden sanatçı, 1959 yılında jazz opera tarzındaki King Kong müzikalinde başrol aldı.

Sanatçı, ülkesinden ayrıldıktan sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne yerleşti ve 1960'lı yıllarda burada aralarında Pata Pata, The Clinique Song ve Tanzanian Malaika'nın da yer aldığı klasikleşmiş şarkılarını seslendirdi. Ülkesindeki ayrımcı rejime karşı mücadele etmeyi sürgündeyken de sürdürdü.

31 yıl boyunca Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Gine ve Belçika'da sürgün hayatı yaşamak zorunda kalan Miriam Makeba, 1990 yılında dönemin Güney Afrika Cumhurbaşkanı F. W de Klerk'in yaptığı reformlardan sonra ülkesine giriş yapabildi. 31 yılın ardından kavuşulan anavatana duyulan özlem ve kavuşma sevinci, sanatçının duygusal anlar yaşamasına neden oldu. Makeba, "Evime 31 yıl boyunca neden gidemediğimi hiçbir zaman anlayamadım. Ben suç işlemedim" sözleriyle ifade etmişti mağduriyetini.

Henüz ortada "world music" diye bir kavramın bile olmadığı dönemlerde değişik tarzları harmanlayarak kendine özgü bir müzik dili yaratan Makeba'nın albümleri dünyanın her tarafındaki önemli plak şirketlerince yayınlandı.

Makeba, 1976 yılında yaptığı bir konuşmada Güney Afrika Cumhuriyeti'ni açıkça ırk ayrımcılığı yapmakla suçlamış ve bu yüzden Güney Afrika hükümeti Makeba'nın şarkılarının radyo ve televizyonlarda yayınlanmasını yasaklamıştı. Bu yasak 1989 yılına kadar devam etti.

(Taraf)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Tüm şarkılarını Güney Afrika'daki ırkçılıkla mücadele için söyleyen "Afrika Anne" lakaplı Miriam Makeba, 76 yaşında bir konser için gittiği İtalya'da hayatını kaybetti.  
Müzik KitaplığıTümü »

» Farrachi'nin Kaleminden Bach'ın Sonsuz Öfkesi / Pakize Barışta
» Müziğin Binlerce Yıllık Yolculuğu / Arzu Haksun Güvenilir
» Nick Cave'le Birlikte Müziğe ve Kitaba Devam / Nazlı Erdol
» Indie Müzik Ansiklopedisi Türkiye'de
» Müziğe, Aşka, İnsan Ruhuna Dair / Celal Fedai
EkstraTümü »

» Cohen Nihayet Geliyor / Sadık Yalsızuçanlar
» 'Tom Amca Cazı' Tutmadı, Siyah Müzik Köklerine Dönüyor / Halil Turhanlı
» Neriman Hanım'ın Ölümü / Gökhan Özcan
» Zaman, Mekân ve Müzik / Rengin Soysal
» Ey Vefasız Yolcu! / Gökhan Özcan

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!