« Anasayfa | Künye | Arşiv 18 Mayıs 2024, Cumartesi
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Haberler -> Kitap Haberleri ]

Bilgi Yayınevi'ne Korsan Suçlaması

07.01.2006 - 13:42

Yayın piyasası Türkiye'nin en eski kitabevlerinden Bilgi Yayınevi'nin korsan yayıncılık yaptığı iddiasıyla çalkalanıyor. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2001'den bu yana kitaplarını yayımladığı yazar Attila İlhan'ın eserlerinin Bilgi Yayınevi tarafından basıldığını iddia etti. Yayınevinin Ankara'daki deposuna mahkeme kararıyla baskın yapan İş Bankası Kültür Yayınları, Bilgi Yayınevi'nin deposunda İlhan'a ait 16 bine yakın bandrolsüz kitap ele geçirdi. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Ahmet Salcan, "Attila İlhan, 2001 yılında yayınevimize geçti. Bu sırada Bilgi Yayınları'ndan stoklarındaki Attila İlhan kitaplarının sayısını istedik. 68 bin adet olarak bildirdiler. Ancak 5 yıldır, biz 310 bin adet kitap satmamıza rağmen onların stokları bir türlü tükenmiyordu. Bu durumdan şüphelendik. En son Ekim 2005'te Tüyap Kitap Fuarı'nda aynı yayınevinin standından İlhan kitaplarından birkaç tane satın aldık. Kitapların yeni ve hiç yıpranmamış olması dikkat çekiciydi. Yapılan incelemede bu kitapların üzerindeki bandrollerin aynı yayınevi tarafından basılan 'Osmanlıca-Türkçe' sözlüğe ait olduğunu tespit ettik ve hemen savcılığa başvurduk. Geçtiğimiz günlerde mahkeme kararıyla bu yayınevinin deposuna baskın düzenledik ve acı gerçekle karşılaştık." dedi.

İş Bankası Kültür Yayınları, 2001 ile Ekim 2005 tarihleri arasında 185 bin adet Attila İlhan kitabı satmış. Yazarın ölümünden sonra kitapları yoğun bir taleple karşılaşmış ve Ekim 2005'ten 31 Aralık 2005 tarihine kadar da 125 bin Attila İlhan kitabı okura ulaşmış. Bilgi Yayınevi'nin korsan olarak bastığı ve sattığı iddia edilen kitapların sayısının da buna yakın olduğu iddia ediliyor. Bilgi Yayınları'na çok yüklü bir tazminat davası açtıklarını belirten Salcan, aldıkları bu tazminatı kurulmakta olan Attila İlhan Vakfı'na bağışlayacaklarını belirtti. Salcan, yine Cem Yayınları'nın da telifi kendilerine ait olan Sabahattin Ali'nin çevirdiği Montaigne'nin denemelerini korsan bastığını iddia etti.

Ahmet Salcan, 'Attila İlhan sağlığında eski yayınevinin korsan kitaplarını bastığını biliyor muydu?' şeklindeki sorumuza, 'Kendisi hayatta olmadığı için bu konuda konuşmak istemiyorum.' diyerek cevap verdi. Salcan, ısrarlı sorular üzerine de ne 'evet' ne de 'hayır' dedi. İlhan'ın varislerinin de önümüzdeki günlerde Bilgi Yayınevi hakkında suç duyurusunda bulunacağı belirtiliyor.

Yayıncılar arasında hep kulislerde konuşulan bazı yayınevlerinin korsan kitap bastığı iddiaları, son olayla gün yüzüne çıktı. Adının yazılmasını istemeyen bir kaynak da Bilgi Yayınevi'nin deposunda, telifi şimdi başka yayınevlerine ait olan birçok ünlü yazarın kitaplarının olduğunu iddia etti. 1965'te kurulan Bilgi Yayınevi, bugüne kadar 3 binden fazla çeşit kitap bastı. Yayınevinin kataloğunda şu anda 1038 çeşit kitap bulunuyor.

'Depodakiler telifi ödenmiş eski kitaplar'

Olay üzerine Bilgi Yayınevi dün özetle şu açıklamayı yaptı: "Attila İlhan'ın kitaplarını yazar ile sözleşmemizin sona erdiği 2001 yılına kadar basmış bulunuyoruz. 5 Ocak 2006 tarihinde hem yayınevimizde hem anlaşmalı matbaamızda yapılan aramalarda İş Bankası Kültür Yayınları'nın iddialarını kanıtlayacak en ufak bir delile rastlanmamış, sözleşmemizin bitiminden sonra basılan bir tek kitap bulunmamıştır. Depomuzdaki aramada tespit edilen kitaplarının tamamı 2001 yılından önce basılmış, telifi ödenmiş ve depoda bekleyen orijinal kitaplardır. Bu kitaplar Attila Bey'in ve kanuni vârislerinin yazılı bilgisi dahilinde olup merhum yazara ve vârislere bir ay öncesine kadar düzenli olarak stok bilgileri verilmiştir."

(Abdullah Kılıç - Zaman)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Bilgi Yayınevi'ni korsan kitap basmakla suçladı. Yayınevinin Ankara'daki deposuna mahkeme kararıyla baskın yapan İş-Kültür Yayınları, burada kendi yazarları olan Attila İlhan'a ait 16 bine yakın bandrolsüz kitap ele geçirdi.   
"Kitap"lı SohbetlerTümü »

» Bir Kütüphanenin Serencamı ve "Yazma"ların Açılan Bahtı...
» İsmail Kara: "Türkiye'de sosyal bilimciler ilkokul düzeyinde ilmihal bilgisine bile sahip değiller!" / Röportaj: Önder Deligöz
» İletişim Yayınları Editörü Ali Artun: "Sanat hayata tekrar kök salmalı" / Röp: Barış Yıldırım
» "Surre-i Humayun'la yaşanan güzelliği yeniden yaşamak mümkün" / Röportaj: Yüsra Mesude
» İsmail Bilgin: "Safiye Hüseyin'leri Yeterince Anlatamadık"
Kitap MedyasıTümü »

» Edebiyatımızın Coğrafyasını Geliştiren Bir Yazar: Talip Apaydın / Seray Şahiner
» 'Yaratıcı Yazarlık' ve Buluşları / M. İlhan Atılgan
» Gazete-Dergi Okurluğu / Eser Karakaş
» Torpilli Kitap: Sokakta / Haydar Hepsev
» Bilge Karasu Okuma Kılavuzu / Gonca Özmen
EkstraTümü »

» Uykusuzluk / Mehmet Uğurlu
» Bir Yılda Kaç Kitap Okuyoruz?
» Doğu'nun Meyvelerini Batı'nın Tepsisinden Sunmak / Ali Ayten
» Kitapçı / Mehmet Ulusel
» "Aşk Istırapsız Olmaz" / Nuri Altun

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Toplam 1 yorum yapılmış. Yorumların tamamını görüntülüyorsunuz.

En çabuk çalınan şey bilgi değil midir zaten?

Bu konuya şaırdım desem yalan olur.Ülkemizde binlerce hırsızlık olayları olurken bilgi hırsızlarının oturup hiç birşey yapmamalarını bekleyemeyiz ki.Korsan kitapları basanlar sadece cahil kesim değil.Hadi onlar maddi gücü olmayan yoksul insanlar diyelim.Peki ya yılların ünlü yayın evi?Pes doğrusu ve yazıklar olsun ne diyebilirim ki demeyeceğim.Sadece insanların emeğini sömürmeyi kendinde hak gören bu kişilerin kanunen cezalarını çekmeleri gerekliliğine inanıyorum.Üstelik vicdanen de... _Çalıntısız günler diliyorum.

romankiz (28.04.2006 - 10:59)

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!