« Anasayfa | Künye | Arşiv 18 Mayıs 2024, Cumartesi
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Kulak Arkası
Nurullah Turan
Birkaç "Bir"

Bolâhenk
Ahmet Çalışır
Mevlevî Âyini: Türk mûsikîsinde bir form

[ Haberler -> Müzik Haberleri ]

25'inci Ankara Müzik Festivali Başladı

06.04.2008 - 21:52

Başkent baharına renk katan 25'inci Uluslararası Ankara Müzik Festivali, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katıldığı törenle resmen başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu'ndaki açılışa, Cumhurbaşkanı Gül'ün yanı sıra, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve eşi Gülten Günay, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve eşi Düriye Yılmaz, eski bakanlardan İsmet Sezgin, Türk Parlamenterler Birliği Başkanı Hasan Korkmazcan, eski MGK Genel Sekreteri Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, eski TBMM Başkanvekili Uluç Gürkan, sinema ve tiyatro sanatçısı Cihan Ünal ile sanatseverler katıldı.

Festivali düzenleyen Sevda-Cenap And Müzik Vakfı'nın Başkanı Mehmet Başman, festivalin sanatseverlerin desteğiyle bugünlere geldiğini söyledi. Festivalin 25'inci yılının kutlanmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Başman, festivale katkıda bulunan tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür etti. Başman, yıllar içinde büyüyüp gelişen festivalin Ankara'nın parmakla gösterilebilecek, sayılı ve seçkin etkinlikleri arasına girmesinin kendilerine gurur verdiğini belirtti.

Senfonik çukur

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da açılışta yaptığı konuşmada ülkelerin ekonomik gelişiminin yanında kültürel açıdan da gelişim göstermesi gerektiğini söyledi. Kültür sanatın yerelden evrensele uzanan unsurların başında geldiğine işaret eden Günay, müziğin evrensel kültüre açılan kapıların en önceliklilerinden biri olduğunu kaydetti. Sevda-Cenap And Müzik Vakfı'na bu festivali bugünlere getirdiği için teşekkür eden Ertuğrul Günay, festivale ellerinden geldiğince destek verdiklerini ve bu desteğin süreceğini ifade etti.

Festivalin yüzyıla ulaşması dileğinde bulunan Günay, "Opera ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) binasının arkasında kalan ve Ankaralılar'ın 'senfonik çukur' olarak adlandırdıkları temel seviyesinde kalmış projeyle Sayın Cumhurbaşkanımız yakından ilgilenmekte ve gerçekleşmesini sağlama konusunda ciddi bir gayret sarf etmektedir.
Huzurlarınızda kendilerine bu gayretlerinden, ilgilerinden dolayı teşekkür etmek istiyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül'den tebrik

Daha sonra, Şef Erol Erdinç yönetimindeki Hacettepe Senfoni Orkestrası konser verdi.

Çetin Işıközlü'nün festivali düzenleyen Sevda-Cenap And Müzik Vakfı'na ithaf ettiği "Yeni Bir Dünya" adlı senfoninin dünya prömiyeri yapıldı. Türkiye'de ve dünyada yaşanan karışıklıklara, olumsuzluklara ve uluslararası deyimle "kaosa" tepki göstererek "yeni bir dünya özlemini" ortaya koyan Işıközlü'nün imzasını taşıyan senfoninin üçüncü bölümünde "Allahümme Salli Ala" ilahisinin de alıntılandığı, mistik öğeler içeren bir kısım da yer aldı.

Konserin ikinci bölümünde Çaykovski'nin "5'inci Senfoni"si yorumlandı. Genç sanatçılardan oluşan orkestranın performansının ardından Cumhurbaşkanı Gül, Şef Erol Erdinç ile tokalaştı ve sanatçıları tebrik etti.

Festival programı

Çeyrek asrı geride bırakarak gümüş yılını kutlamaya hazırlanan 25'inci Uluslararası Ankara Müzik Festivali'nin bilet satışları 22 Mart Cumartesi günü başladı. 4-26 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek olan 25'inci Uluslararası Ankara Müzik Festivali'nde, Türkiye dahil 18 ülkenin sanatçıları toplam 23 etkinlikte başkentlilerle buluşacak.

Festival, 26 Nisan'da Bilkent Senfoni Orkestrası'nın "Gümüş Yıl Özel Konseri" ile sona erecek. Festival biletleri, "www.biletix.com" adresiyle internet üzerinden ve Tunalı Hilmi'de Vakıf İşletmesi Diapason ile Bilkent, Çayyolu, Kavaklıdere, Kızılay Dost Kitapevleri ve Ankamall Sanatolia Sahnesi'ndeki biletix noktalarında satılacak.

Festivalin 25'inci yıla özgü bilet fiyatları indirimsiz olarak etkinliğe göre 25 ve 50 YTL olarak değişecek. Festival programında yer alan etkinlikler ise şöyle:

- 4 Nisan Cuma: Şef Erol Erdinç yönetimindeki Hacettepe Senfoni Orkestrası tarafından Çetin Işıközlü'nün yeni eseri "Yeni Bir Dünya Senfonisi"nin dünyada ilk seslendirilişi yapılacak.

- 5 Nisan Cumartesi: Kübalı vokal topluluğu Cuban Vocal Sampling, vurmalılardan bas gitara, klavyeden üflemelilere kadar bir çok enstrümanı, insan sesi ile herhangi teknik yardım olmaksızın canlandıracak.

- 6 Nisan Pazar: "Sihirli flüt" Şefika Kutluer, İsveçli piyanist Georg Oquist eşliğinde "Kutsal Ruhların Buluşması" temalı özel bir resital verecek.

- 7 Nisan Pazartesi: İspanya'nın yeni parlayan yıldızı genç gitarist Pedro Navarro'ya, saksafonda Ramiro Navarro León ve piyanoda David Almerich eşlik edecek.

- 9 Nisan Çarşamba: Belçika'da yaşayan usta piyanist Muhiddin Dürrüoğlu, festivale kuşağının en iyi klarnet sanatçıları arasında anılan Ronald Van Spaendonck ile katılacak.

- 10 Nisan Perşembe: Kamil Erdem, Anadolu, Balkanlar ve Orta Doğu'ya özgü tınıları caz müziği ile birleştirdiği müziğini, Hollandalı ve Türk müzisyenlerden oluşan grubuyla icra edecek. Vurmalıda Alan Purves, kemanda Fatih Ahıskalı, bas gitarda Kamil Erdem ve yan flütte Mark Ablan Lotz ilk kez Ankara seyircisi ile buluşacak.

- 11 Nisan Cuma: Sivil toplum hareketlerine katkısı nedeniyle Long Walk To Freedom Ödülü'ne layık görülen Blues'un büyüleyici sesi Bettie Mae Fikes ve Ankaralı müzisyenler, Ahmet Ertegün anısına festivalde sahne alacak.

- 12 Nisan Cumartesi: 15'inci sanat yılını kutlayan Bilkent Senfoni Orkestrası'nı 25'inci festivaldeki ilk konserinde orkestranın genel müzik direktörü şef Emil Tabakov yönetecek. Konserin solisti ise Yunanlı piyanist Dimitris Sgouros olacak.

- 13 Nisan Pazar: Kemanda Andreas Seidel ve Tilman Büning, viyolada Ivo Bauer ve viyolonselde Matthias Moosdorf'dan oluşan Leipzig Quartet grubu seyirciyle buluşacak.

- 14 Nisan Pazartesi: Köklü bir geleneğin temsilcisi TSK Armoni Mızıkası, Şef Halil Aşık yönetiminde piyanist Gülsin Onay ile birlikte konser verecek. Klasik eserleri bando düzenlemeleriyle sunulacak.

- 15 Nisan Salı: İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu'ndaki asli görevinin yanı sıra müzik çalışmalarını İstanbul Fasıl Topluluğu ve İstanbul Tasavvuf Musikisi Topluluğu'nda da sürdürmekte olan kanun sanatçısı Göksel Baktagir ve usta müzisyenlerden kurulu İstanbul Sazendeleri Ankara'da olacak.

- 16 Nisan Çarşamba: Dünyanın en önemli klasik gitar sanatçılarından Manuel Baruecco, 1982 yılında kurulmuş, yaylı çalgılar dörtlüleri içinde Latin Amerika'da lider olan Grammy ve Latin Grammy ödüllü Cuarteto Latinoamericano ile konser verecek.

- 17 Nisan Perşembe: Ankara'nın en genç topluluğu Akademik Başkent Orkestrası, Şef Ertuğ Korkmaz yönetiminde keman sanatçısı Eren Kuştan ile birlikte Ankaralılarla buluşacak.

- 17 Nisan Perşembe: 1988 yılında Avusturyalı ünlü keman sanatçısı Alfred Pfleger liderliğinde kurulan 8 kişilik Strauss Octette grubu sahne alacak.

- 18 Nisan Cuma: Mim, dans, müzik, kağıt ve kartondan yapılmış kostümleriyle kendi teatral dilini karıştıran dünyaca ünlü ve ödüllü bir komedyen olan Ennio Marchetto seyirciyle buluşacak. Kraliçe II. Elizabeth, Freddie Mercury, Tina Turner, Prince, George Michael, Björk, Lily Allen, Boy George ve Vincent Van Gogh gibi birçok ünlü simayı repertuvarına eklemiş olan Marchetto Ankaralılar'ı kahkahaya boğacak.

- 19 Nisan Cumartesi: Bilkent Senfoni Orkestrası'nın ikinci konseri, Şef Jose Miguel Rodilla yönetiminde keman sanatçısı Tedi Papavrami ile gerçekleştirilecek.

- 20 Nisan Pazar: Fonda siyah beyaz "Uyuyan Paris" filmi gösterilirken, sahnede Poulain Trio'nun piyano, viyolonsel ve flütten oluşan müziği izleyenleri geçmişte bir yolculuğa çıkaracak.

- 20 Nisan Pazar: Oda müziği alanındaki yeni bestelerin ilk seslendirilişini yaparak bu alanda repertuvar oluşturmayı amaçlayan Orkestra modern, İlhan Usmanbaş özel konseri verecek.Türkiye'nin ilk kadın orkestra şefi İnci Özdil yönetimindeki orkestraya piyanist Türev Berki eşlik edecek.

- 21 Nisan Pazartesi: Klasik gitar duayeni Ahmet Kanneci, klarinet sanatçısı Ekrem Öztan ve genç gitarist Eren Süalp'ten oluşan Kanneci Trio seyirciyle buluşacak.

- 24 Nisan Perşembe: 1919'dan günümüze kadar süren bir geleneğin temsilcileri Zagreb Quartet sahne alacak.

- 25 Nisan Cuma-26 Nisan Cumartesi: Cansız objelere, çeşitli özel efektler, yaratıcı mekanizmalar ve akrobatik dansla beraber enerji, duygu ve hayat veren "The Aluminum Show", 20 kişilik bir ekiple Başkentli seyirciyi selamlayacak.

(Cnnturk.com)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Başkent baharına renk katan 25'inci Uluslararası Ankara Müzik Festivali, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katıldığı törenle resmen başladı.  
Müzik DünyasındanTümü »

» Abbey Road'un Etkisi Sürüyor
» Cazdan Habersiz Kalmayın
» Albüm Kapaklarında Eskiye Dönüş
» Grammy Müzesi'nde Müziğe Dair Herşey
» Nintendo Wii'yle Orkestramı Kurup Yönettim / Hakan Gence
Müzikal SohbetlerTümü »

» Burhan Öçal: Sabah Ezanını Kaydedeceğim, Sıkıyönetim İlan Edin / H. Salih Zengin
» Suzan Kardeş: Balkanlar'da Sahne Almayı Çok İstiyorum / Önder Deligöz
» Daniel Barenboim: İçimdeki Çocuğu Merakımı Canlı Tutarak Yaşattım / Serhan Yedig
» Ömer Özçelik: Ney, İnsan-ı Kâmildir / A. Tuba Bakiler
» Kudsi Erguner: Gazel ve İlahiler Diskotek Müziğine Dönüştü / H. Salih Zengin

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!