« Anasayfa | Künye | Arşiv 28 Mart 2024, Perşembe
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Yakın Plan
Ahmet Aksoy
Amerikan Kâbusu

İzlence
Mehmet Harmancı
"36": Kifayetsiz Muhterisin Resmidir

[ Haberler -> Kültür-Sanat Haberleri ]

Kuklalar 10. Yılını Kutluyor

09.05.2007 - 10:04

İstanbul Uluslararası Ülker Kukla Festivali, 10. yılında, 9 - 16 Mayıs tarihleri arasında dünyanın en seçkin kukla tiyatrolarını sanatseverlerle buluşturuyor.

Seyirlik oyunların en eskilerinden ve geleneksel Türk tiyatrosunun önemli öğelerinden biri olan kukla sanatı, 10. İstanbul Uluslararası Ülker Kukla Festivali ile bir kez daha sanatseverlerin gündeminde yerini aldı. Festival, 9-16 Mayıs tarihleri arasında 10'uncu kez izleyicilerle buluşuyor.

8 Mayıs gecesi Yeni Melek Gösteri Merkezi'nde düzenlenen festival açılış gösterisi, Japon kukla sanatının en önemli ustalarından olan Hoichi Okamoto'nun Dondoro Tiyatrosu ile gerçekleştirildi. Dondoro Tiyatrosu 2000 yılında 3. İstanbul Uluslararası Kukla Festivali'nde sergilediği Kiyohime Mandara oyununu festivalin 10. yılı için bir kez daha kukla severlerin beğenisine sundu. Uzakdoğu'ya özgü minimalist yaklaşımın ön planda olduğu ve sessizliğin dinamizmiyle izleyiciyi etkileyen sıra dışı bir gösteri olan Kiyohime Mandara, festivalin odak noktalarından birini oluşturuyor.

Açılış gösterisi onuruna düzenlenen gala gecesinde bir konuşma yapan Ülker İstişare Konseyi Üyesi ve Grup Sözcüsü Metin Yurdagül "63 yıllık geçmişi boyunca, Ülker Şirketler Topluluğu, toplumla olan ilişkisini hiçbir zaman salt üretim ve satış ile sınırlamadı. Eğitim, spor, sağlık, çevre, sanat konularındaki sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirirken, kaynaklarını toplumun hizmetine sundu. Bu doğrultuda, kuklanın bir sanat olarak hak ettiği yere gelmesi ve Türk tiyatrosunda kuklanın öneminin benimsenmesinde önemli bir yere sahip olan Kukla Festivali'ne adımızı vermekten gurur duyuyoruz" dedi.

Ülker, kuklanın bir sanat olarak hak ettiği yere gelmesi ve Türk tiyatrosunda kuklanın öneminin benimsenmesi amacıyla Kukla Festivali'nin 10. yılında da organizasyona desteğini sürdürüyor. Cengiz Özek'in sanat yönetmenliğinde 10 yıldır aralıksız devam eden festival, dünyadan ve Türkiye'den en iyi kuklacıları bir araya getiriyor. 9 ülkenin katılımıyla düzenlenen 10. İstanbul Uluslararası Ülker Kukla Festivali, bu sene, 11 yabancı ve 5 yerli gruba ev sahipliği yapıyor. 8 gün sürecek festivalde Bulgaristan, Fransa, İspanya, İtalya, Japonya, Kanada, Rusya, Tayvan ve Türkiye'den katılan kukla tiyatroları sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

10 Yılın En İyileri Bir Kez Daha Festivalde

Festival Sanat Yönetmeni Cengiz Özek gala gecesinde yaptığı konuşmada festivale katılan oyunlarla ilgili bilgi verdi. Özek "10. yıla özel olarak, festival iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümdeki gösteriler festivalin başlangıcından bu yana sükse yapmış, yoğun ilgi ve beğeni görmüş gruplar arasından seçildi. Tüm dünyanın hayranlık duyduğu, Penza Theater (Rusya), Dondoro Theater (Japonya), Toni Runbau (İspanya), Paolo Papporotto (İtalya) ve State Puppet Thatre Bourgas (Bulgaristan) kukla severlerle yeniden birlikte olacaklar. Festivalin ikinci bölümünde ise, yine dünyanın seçkin grupları arasından seçilmiş, Fransa, İspanya, İtalya, Rusya, Tayvan, Kanada ve Türkiye'den yeni ve özel gösteriler yer alıyor" dedi.

Festival Onur Ödülü Metin And'ın

Festival kapsamında verilen geleneksel "Onur Ödülü"nün bu yılki sahibi Metin And oldu. Türk geleneksel tiyatrosunun en önemli araştırmacılarından biri olan Metin And özellikle Karagöz üzerine yaptığı incelemelerle gölge tiyatromuza ve kukla sanatımıza büyük katkılarda bulundu. Gala gecesinde düzenlenen ödül töreninde Metin And'a ödülü takdim edildi.

10. İstanbul Uluslararası Ülker Kukla Festivali'nin biletleri 20 YTL (tam) ve 15 YTL'den (öğrenci); Ticketturk, Atatürk Kültür Merkezi Gişeleri ve oyunlardan bir saat önce salon girişlerinde açılacak gişelerden temin edilebiliyor.



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
İstanbul Uluslararası Ülker Kukla Festivali, 10. yılında, 9 - 16 Mayıs tarihleri arasında dünyanın en seçkin kukla tiyatrolarını sanatseverlerle buluşturuyor.  
VizyondakilerTümü »

» Zoraki Kral
» 127 Saat
» Kaçış Planı
» Ya Sonra
» İz Peşinde
Sine-sohbetTümü »

» Sadık Battal: "Bazı Yönetmenleri Akıl Hastanesine Kapatmalı" / Röportaj: Nuriye Akman
» Meslek Olarak Sinema-Kurgu - Kemalettin Osmanlı ile Röportaj
» "Delisin Dediler, Asıl Film Çekmesem Delirirdim..."
» Özhan Eren: "Komplekslerimizden Sıyrılabildiğimizde İyi Filmler Yapabiliriz"
» Abdullah Sidran: "Hayata Umutla Bakmak Zorlaşıyor"
EkstraTümü »

» Küçük Arap'ın Fendi Önyargıları Yendi / Hale Sert
» Edebî Eserlerin "Filim Diline" Tercümesi / Erol Güney
» Sinema Sanatıyla İlgili Kitaplar
» Çürüyen Sinema / Susan Sontag (Çeviren: Ahmet Yurtkul)

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!