« Anasayfa | Künye | Arşiv 29 Mart 2024, Cuma
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Yakın Plan
Ahmet Aksoy
Amerikan Kâbusu

İzlence
Mehmet Harmancı
"36": Kifayetsiz Muhterisin Resmidir

[ Sinema -> Haber-Veri-Yorum ]

G.O.R.A.: Eşcinsellik Olmadan Asla! / Vasfi Çamdibi

21.11.2004 - 21:12

Türk sinemasında daha çok kenar karakterler olarak kendini gösteren ve berber, modacı, makyajcı vb. sıfatlara bürünen eşcinsel motifler artık filmlerde başrol oyuncusu da oluyorlar. En son, G.O.R.A. filmindeki "Komutan Logar" tiplemesiyle gündeme gelen Türk sinemasındaki eşcinsel oyunculuklar, aslında ilk kez başrol koltuğuna oturmuyorlar. Daha önce Atıf Yılmaz'ın "Düş Gezginleri", Orhan Oğuz'un "Dönersen Islık Çal" ve Ferzan Özpetek'in "Hamam" filmleri, tamamıyla eşcinsel ögeler üzerine kurulu temaları izleyiciye sunmuşlardı. G.O.R.A., bu zincirin son halkası. Tek farkıysa bunu mizah adına yapmış olması.


Hem Psikopat, Hem Eşcinsel

Büyük reklam kampanyaları ve medyada yer alan cafcaflı tanıtımlarla daha gösterime girmeden büyük merak uyandıran ve şimdiden tüm zamanların gişe rekorunu kırmış görünen "bir Cem Yılmaz filmi" G.O.R.A., filmi beğenenler ve beğenmeyenler olarak iki kesim ortaya çıkarmış durumda. Beğenmeyenler, daha çok filmdeki pervasız argo sözcük kullanımından şikâyetçiler. Beğenenlerse ilk kez bir Türk filminde bu denli baskın kullanılan efekt gösterişine kendilerini kaptırmış görünüyorlar. Fakat argo ve efekt muhabbeti arasında gözden kaçırılan bir şey var: Eşcinsel ögelere boğulmuş bir film.

Psikopat ve eşcinsel komutan Logar üzerinden filmde aşırı bir eşcinsellik sunumu yapılıyor. Aşırılıktan şikâyet, "azı makbuldür" demek değil kuşkusuz. Filmde öylesine abartılı bir kullanım var ki, "bel altı olmadan da insanımız güldürülemiyor mu?" soruları insan zihnini film boyunca dürtüklemekten kurtulamıyor. Sonuçta o kadar para harcanarak ortaya konulan popüler kültür balonlarımız, içindeki vıcık vıcık esprileriyle belki gişe rekorları kırarak ticari anlamda midesini dolduruyorlar ama, sanatsal olarak ortaya çıkanların bir hiç ve hatta iğrençlik boyutunda olduğunu dikkatli gözlerden gizleyemiyorlar.


"Fasulye" de Aynı Yoldan Gitmişti

Son dönem Türk sinemasının başarılı bulunan örneklerinden, yönetmenliğini Bora Tokay'ın yaptığı "Fasulye", belki G.O.R.A. kadar hasılat elde edip adından çokça söz ettirememişti ama iyi sinema izleyicileri, özgün senaryosu ve başarılı oyunculuğuyla bu filmin sıra dışı olduğu konusunda söz birliği etmişlerdi. Fakat ne var ki "Fasulye" de G.O.R.A.'nın düştüğü açmaza düşmekten kendini kurtaramamıştı. Filmin başından sonuna dek aşırı bir eşcinsellik vurgusu yapılması ve bunun da espriymişçesine sunulması, başarılı işlerin basitçe gölgelenmesinin bir başka örneği olarak hafızalara kazınıyordu.

Türk sineması bunca sene içerisinde hep arpa boyu gidilen yollarla bugüne geldi. Bugünse dönüm noktası olarak önümüze sürülen filmler, marjinal kesimlerin hayatlarını genele "gayet olağan" olarak göstermek istercesine kurgulanmakta, üstelik bunu da gıdıklama ucuzluğuyla yapmaktalar. Gidilen bu yol bize daha yürünecek arpa boyu mesafelerimizin ne denli fazla, ticari kaygıları sanatsal kaygılara değişmenin ne kadar zor olduğunu acı bir şekilde gösteriyor. Üzücü olan da bu.

Türk sinemasında daha çok kenar karakterler olarak kendini gösteren ve berber, modacı, makyajcı vb. sıfatlara bürünen eşcinsel motifler artık filmlerde başrol oyuncusu da oluyorlar.  
VizyondakilerTümü »

» Zoraki Kral
» 127 Saat
» Kaçış Planı
» Ya Sonra
» İz Peşinde
Haber-Veri-YorumTümü »

» Mithat Bey'in Biriktirdikleri / Sedat Palut
» Karanlıktan Yalnızlığa... / Sedat Palut
» Recep İvedik Sendromu / Sedat Palut
» Dünyanın Orta Yeri Sinema / Sedat Palut
» Süt ve Yalnızlık / Sedat Palut
DVD RafıTümü »

» Elizabeth Altın Çağ
» Kirazın Tadı
» Yumurta
» Bir Rüya İçin Ağıt
» Otomatik Portakal

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!