Bazı tarihçiler gelmiş geçmiş en büyük topluluklardan biri kabul edilen İngiliz grup Beatles'ın gençlik kahramanı değil kapitalist olduğunu iddia ediyor.
John Lennon günümüzde bazı kesimlerce İsa'dan bile büyük sayılan, histeri seviyesinde bir hayran kitlesine sahip ve adı 60lı yılların gençlik kültürüyle eş anlamlı hale gelmiş bir müzik efsanesi. Ancak Cambridge Üniversitesi profesörlerinden bir tarihçi, İngiliz topluluğun aslında sanıldığı gibi bir kültür simgesi olmadığını, ticari kazançları için gençliği ve kültürü sömüren bir grup insan olduğunu ileri sürüyor. David Fowler iddialarını şu şekilde sürdürüyor: "Yaptıkları aslıda 90larda Spice Girls'ün yaptığından pek de farklı değil, o dönemin gençliğinin istediklerini ve ilgilendiklerini verdiler sadece."
Fowler'ın iddiasına göre, bazı eleştirmenler Beatles'ın gençliği nasıl etkisi altına aldığını fark etti, ancak grup inanılmaz derecede popüler -hatta John Lennon'ın 1966'daki deyimiyle İsa'dan bile büyük- olduğu için kimse durumu değiştirecek bir şey yapamadı.
1980lerde kendisi de Manchester'da öğrenci olan Fowler, bu çalışmalarını geçtiğimiz günlerde yayımlanan Youth Culture in Modern Britain / Modern İngiltere'de Gençlik Kültürü adlı kitabında topladı.
Fowler, Beatles grubunun kültürel gençlik hareketinin başında olduğu ile ilgili yazılanların gerçek olmadığını ileri sürüyor. Tarihçi, düşüncelerini şöyle açıklıyor: "O topluluk, gençlik kültürünün öncüsü olmaktan çok uzak olan kapitalistlerden ibaretti. Hayranlarının onlara tapmasından faydalandılar. Akılsız, konserlerde çığlık atmaktan başka bir şey yapmayan ergen gençleri pasif müşteriler olarak kullandılar ve promosyonlarını yaptılar."
Fowler Beatles'ın sadece Morecambe and Wise gibi programlarda ekranda göründüğüne parmak basıyor ve amaçlarının kültürü geliştirmekten çok uzak olduğunu sadece aileleri eğlendirmek için var olduklarını iddia ediyor.
Rolling Stones ve Beatles gibi grupların gençlerin sözcülüğünü yapmaktan başka bir şey yapmadığını söyleyen David Fowler, "Beatles gençlik için hiçbir şey yapmadı, onların kültürlerine katkıda bulunmadı. Sadece çoğunluğu kızlardan oluşan genç ve lüzumsuz bir hayran kitlesi üretti."
Asıl kahraman olarak nitelendirilmesi gereken kişinin Rolf Gardiner olduğunu her fırsatta belirten Fowler, kitabını gerçek bir kültürel öncü olduğuna inandığı adama adamış. Gardiner 1920lerde Cambridge Üniversitesi'ndeyken, gençlerin kendilerini rahatça ifade edebilmeleri ve düşüncelerini kendilerinden yaşça büyük olanlara dinletebilmeleri için fikirler üretmiş. Büyük kesimlerce Nazi sempatizanı olduğun düşünülen Gardiner'in ünü lekelenmiş olsa da, David Fowler buna katılmıyor ve olayın yanlış anlaşılmış olduğunu iddia ediyor.
Fowler'ın Beatles hayranlarından nasıl bir tepki alacağı ise merak konusu.
(Taraf)
Bazı tarihçiler gelmiş geçmiş en büyük topluluklardan biri kabul edilen İngiliz grup Beatles'ın gençlik kahramanı değil kapitalist olduğunu iddia ediyor.