« Anasayfa | Künye | Arşiv 28 Mart 2024, Perşembe
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Kulak Arkası
Nurullah Turan
Birkaç "Bir"

Bolâhenk
Ahmet Çalışır
Mevlevî Âyini: Türk mûsikîsinde bir form

[ Müzik -> Müzik Dünyasından ]

Müzisyen Babaların Varisleri

06.08.2008 - 22:35

The Wallflovers vokalisti Jakob Dylan, solo albümü Seeing Things ile kendi müziğini buldu. Johnny Cash ve Neil Diamond gibi büyük isimlerin prodüktörlüğünü yapmış Rick Rubin'in yapımcılığını üstlendiği albüm, Britanya'daki raflarda yerini almaya hazırlanırken sanatçı Amerika'dan gelen olumlu kritiklerle konserlerine devam ediyor, bir yandan da babası ünlü müzisyen Bob Dylan benzetmelerine cevap veriyordu. Albümüyle ilgili konuşan Dylan babası bu işin içinde olmasa albümünü Paul Simon ya da Bruce Springsteen'e benzetileceğini düşündüğünü açıkladı. Aslında bunda çok da haksız sayılmaz.

The Wallflovers'ın ilk albümü grupla aynı adı taşıyan 1992 tarihli The Wallflowers idi. Grup üyeleri yaptıkları müziği en çok etkileyen isimler arasında Counting Crows, Bruce Springsteen, The Replacements, Elvis Costello ve Tom Petty'yi sıraladılar. Hatta Jakob Dylan hayatının albümünün The Clash imzalı, London Calling olduğunu açıkladı. Yani herhangi bir Bob Dylan albümü değildi. Dylan ve grubu bu albümün üzerine tam dört albüm daha yaptı ve bu albümler satış rekorları kırdı. Ardından Jakob Dylan 2006 yılında bağımsız çalışmalar yapacağını açıklayarak Six Degrees ile Jericho dizilerinin müziklerine imza attı.

Geçen haziranda yayınlanan solo albümü Seeing Things olumlu eleştiriler almaya devam ediyor. Ancak hemen her eleştirinin arkasından "babasının yolundan yürüyor" yorumu ekleniyor. Bu yorumlardan sıkılan Jakob Dylan albümü Britanya'da çıkmadan önce "Babam akustik müziğin sahibi değil" açıklamasını yapmak zorunda kaldı.

Bu, müzik piyasasının alışık olduğu bir durum aslında. Ancak bu her müzisyen için böyle gelişmiyor. Kimi kartlarını doğru oynuyor, kimi yazılan çizilen hiçbir şeyi umursamadan kendi yoluna devam ediyor, kimiyse silinip gidiyor...

Jeff Buckley babasının şöhretinden hiç yararlanmamış bir sanatçı. Kendisiyle yapılan röportajlara başlamadan önce Tim Buckley ile ilgili sorulabilecek sorulara cevap veremeyeceğini, Buckley'nin müziği ve babası olduğu dışında onunla ilgili pek fazla bir şey bilmediğini açıklıyordu.

Ozzy Osbourne ise kıznın başarılı bir müzisyen olabilmesi için elinden geleni yapan bir baba. Nasıl giyineceğinden tutun, sahne gösterilerine ve şarkı seçimlerine kadar kızının kariyerinin içinde. Bu da Kelly Osbourne'a kendini ifade edeceği dar bir alan bırakıyor. Ama Kelly bundan şikâyetçi mi bilinmez.

Led Zeppelin'in davulcusu John Bonham'ın oğlu Jason Bonham da babası gibi bir davulcu ve onun izinden gitmekten rahatsızlık duymuyor. 2007'de düzenlenen Led Zeppelin Reunion konserinde 1980 yılında kaybettiği babasının yerine sahneye çıkmanın kendisini gururlandırdığını söyleyecek kadar hem de...

John Lennon'ın hem ilk evliliğinden olan oğlu Julian Lennon hem de Yoko Ono'dan oğlu Sean Lennon müzik piyasasının içinde. Babaları kadar ünlü olmasalar da ikisi de başarılı çalışmalara imza atmaya devam ediyor.

Amerikan folk müziğinin kült haline gelen ismi Johnny Cash'in çocukları Roseanne Cash ve John Carter Cash ülkelerinin en tanınan folk müzik sanatçılarından. Babaları kadar ünlü değiller belki ama eleştirmenlere göre en az onun kadar başarılılar.

Frank Zappa'nın dört çocuğunun üçü müzisyen. Zappa biraderler, Ahmet ve Dweezil, kızkardeşleri Moon'dan daha aktif bir şekilde, taşıdıkları soyadının ağırlığı altında müzik yapmaya devam ediyor.

My Blueberry Nights ile oyunculuk başarısını da ispatlayan, bol Grammy'li Norah Jones'un babası Ravi Shankar da Hint müziği konusunda dünyaca tanınmış bir isim.

Rufus Wainwright'ın babası III. Loudon Wainwright ise oyuncu, folk şarkıcısı ve komedyen. Oğul Wainwright'ın müzikal başarılarıysa boynuz kulağı geçti dedirtecek türden.

Amerikalı efsanevi caz piyanisti ve vokalisti Nat King Cole'un kızı Natalie Cole da müzik kariyeri boyunca sekiz Grammy kazanarak başarısını ispatlamış bir sanatçı.

Ne yazık ki bunu rock'n roll kralı Elvis Presley'nin kızı için tekrarlamak mümkün değil. Lisa Marie Presley'nin yalnızca üç albümü bulunuyor.

Ziggy Marley ise sansasyondan uzak hayatı ve temiz müziğiyle babası Bob Marley'in yüzünü güldürecek bir evlat.

Frank ve Nancy Sinatra, müzik dünyasının en güzel baba kız portresini çiziyor. Frank Sinatra'nın ilk evliliğinden olan Nancy, gerek oyunculuk alanında gerekse müzikal anlamda "babasının kızı" sözünün hakkını veriyor.

Iglesias'lar, yıllardır müzik piyasasının "Latin ateşi"ni körüklüyor. Enrique, babasının henüz devretmemekte kararlı olduğu meşaleyi çoktan eline aldı ve yoluna devam etmekte.

Sonuçta ünlü müzisyenlerin çocukları ebeveynlerinin şöhretiyle baş etmek ve kendilerini bulmak için akranlarından daha fazla mücadele etmek zorunda.

(Taraf)

Jakob Dylan'ın solo albümü eleştirmenlerce çok beğenilse de başarısı onu babasının gölgesinden kurtaramadı. Üstelik bu konuda yalnız da değil. Müzik piyasasının kendini kabul ettirmiş pek çok isminin çocukları onunla aynı kaderi paylaşıyor.  
YAZININ GÖRSELİ:
PortreTümü »

» Hiç Yaşlanmayacak Efsane: Michael Jackson / Nazlı Erdol
» Bir Mitoloji, Bir Ses: Şivan Perwer / Bejan Matur
» Kopuz'dan Perdesiz'e Özgürlük Arayışı: Erkan Oğur / Selçuk Küpçük
» Anouar Brahem ve Müzikal Keşifler / Ömer Osmanoğlu
» Zaman Makinesiyle Gelen Adam: Mustafa Özkent / Murat Beşer
Müzik KitaplığıTümü »

» Farrachi'nin Kaleminden Bach'ın Sonsuz Öfkesi / Pakize Barışta
» Müziğin Binlerce Yıllık Yolculuğu / Arzu Haksun Güvenilir
» Nick Cave'le Birlikte Müziğe ve Kitaba Devam / Nazlı Erdol
» Indie Müzik Ansiklopedisi Türkiye'de
» Müziğe, Aşka, İnsan Ruhuna Dair / Celal Fedai
Albüm AnaliziTümü »

» Kalbe Ruha Giden Şarkılar / Nazan Özcan
» İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Enya / Özlem Ertan
» Alaturka Benim Canım / Cenk Özbay
» Sezen'in Muhteşem Yalnızlığı: Deniz Yıldızı / Pakize Barışta
» Tekil Hayatlar da Bir Gün Devrim Yapar Ya... / Mert Emcan

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!