« Anasayfa | Künye | Arşiv 25 Nisan 2024, Perşembe
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Kulak Arkası
Nurullah Turan
Birkaç "Bir"

Bolâhenk
Ahmet Çalışır
Mevlevî Âyini: Türk mûsikîsinde bir form

[ Müzik -> Müzik Dünyasından ]

Web Albüm Dönemi Başladı

04.05.2008 - 22:29

İnternet, son yıllarda müzik dünyasının en büyük korkulu rüyası haline geldi. Albümler yayınlamdığı günün akşamında binlerce kişi tarafından yasal olmayan yollarla dağılıyor. Ne kanunlar ne de sanatçıların eylemleri bu durumun önüne henüz geçebilmiş değil. Bu konuda müzik sektörü protokoller imzalayıp farklı yollar ararken kaliteli şarkılarıyla tanıdığımız Gökhan Kırdar, çok farklı bir projeyle çıka geldi. Adı: 'Web Albüm'. Gökhan Kırdar'ın bugüne kadar yayımlanmış ve yeni yayımlanacak projeleriyle ilgili demo çalışmalarını barındırıyor. Sanatçının yayımlamayı düşündüğü çalışmalarıyla ilgili bütün materyalleri içeren web albümün, bütün içeriği dinlenebilir ve indirilebilir nitelikte. En önemli özelliği de sürekli güncellenmesi, yaşayan ve arşivlenebilen bir albüm olması. Bu format Türkiye'de ilk kez Gökhan Kırdar tarafından hayata geçirildi. Kırdar aslında tevazu gösteriyor ve bunun sadece Türkiye'de bir ilk olduğunu söylemekle yetiniyor. Oysaki Kırdar'ın oluşturduğu formatın dünyada da şimdilik müstakil bir örneği yok. www.gokhankirdar.info adlı web albümü , sanatçının 20. yılında Loopus üyesi tüm müzikseverlere hediye ediliyor. Gökhan Kırdar, internetin müzik konusunda artık bir dezavantaj olmaktan çıkıp avantaj haline getirilmesi gerektiğini söylüyor ve web albümün 'olumsuzluklardan olumlu şeyler oluşturulmalı' düşüncesiyle ortaya çıktığını belirtiyor. Kırdar, çalışmanın biraz da mecburiyetten ortaya çıktığını ifade ediyor ve ekliyor: "İki yıldır korsanla ilgili çok hareketli dönemler yaşandığı için bekleme sürecinde kaldım. Bu süreçte yirmiye yakın yeni proje tamamladım. Sorunların çözümü konusunda bir sistem, bir model oluşsun diye bekledim ama bir şey olmadı. Sonunda böyle bir çalışma yapmaya karar verdim."

Dünya müzik piyasası için de örnek teşkil edebilecek web albüm çalışması, interaktivite ve istatistik üzerine kurulu bir anlayışla hazırlandı. Alıştığımız albüm yayıncılığını dijital 'web albüm' formatına dönüştürmeye öncülük eden sanatçı, 'interaktif ön-sipariş sistemi' adını verdiği yeni bir satış modeli de uyguluyor. Bu satış sistemi, proje aşamasında olan yapımların hayata geçirilmesi site üyelerinin kararına müzikseverler yayınlanmasını istedikleri projelerle ilgili ücretsiz ön sipariş talebinde bulunuyor. Ön sipariş limitlerini geçen projelerin hazırlıkları tamamlandıktan sonra yayın tarihleri sipariş veren üyelere ilan ediliyor ve ödeme sonrasında yapımlar posta veya e-posta adreslerine teslim ediliyor. Kırdar'ın 'çağımızın modeli' olarak nitelediği ve kullanıcılar için risk taşımayan çalışma sanatçıların emeğinin de boşa gitmesini engelliyor. Çünkü talebe dayalı bir sistem işliyor. Kırdar, önce demoları yayınlanan çalışmalara dinleyiciler talepte bulunursa albüm haline geleceğini belirtiyor: "Örneğin; bilgisayar oyunlarının önce demoları yapılır, beğenilirse tam sürümleri piyasaya sunulur. Bir albümün hazırlanması için senelerce emek veriliyor, yüz binlerce lira harcanıyor ama tüm bu çalışmalar bir anda havaya uçuyor. Web albüm modeli, hem sanatçı için hem de dinleyiciler için özel bir format." Web albüm, www.gokhankirdar.info veya www.loopusshop.com'dan edinilebilir.

(Zaman)

Korsan yayınla mücadelede yenik düşen müzisyenler bir bir yeni araşyışlara yöneliyor. Son olarak sanatçı Gökhan Kırdar, interaktif 'web albüm' projesiyle yeni bir çıkış kapısı buldu. Proje müzikseverlerin talepleriyle şekillenecek.  
Müzikal SohbetlerTümü »

» Burhan Öçal: Sabah Ezanını Kaydedeceğim, Sıkıyönetim İlan Edin / H. Salih Zengin
» Suzan Kardeş: Balkanlar'da Sahne Almayı Çok İstiyorum / Önder Deligöz
» Daniel Barenboim: İçimdeki Çocuğu Merakımı Canlı Tutarak Yaşattım / Serhan Yedig
» Ömer Özçelik: Ney, İnsan-ı Kâmildir / A. Tuba Bakiler
» Kudsi Erguner: Gazel ve İlahiler Diskotek Müziğine Dönüştü / H. Salih Zengin
Bir EnstrümanTümü »

» Sazende ve Sazı: Kemençe / Muhammet Çiftçi
» Sazende ve Sazı: Ud / Muhammet Çiftçi
» Sazende ve Sazı: Perküsyon / Muhammet Çiftçi
» Sazende ve Sazı: Çello / Muhammet Çiftçi
» Dinle Ney'den / Timuçin Çevikoğlu
PortreTümü »

» Hiç Yaşlanmayacak Efsane: Michael Jackson / Nazlı Erdol
» Bir Mitoloji, Bir Ses: Şivan Perwer / Bejan Matur
» Kopuz'dan Perdesiz'e Özgürlük Arayışı: Erkan Oğur / Selçuk Küpçük
» Anouar Brahem ve Müzikal Keşifler / Ömer Osmanoğlu
» Zaman Makinesiyle Gelen Adam: Mustafa Özkent / Murat Beşer

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!