« Anasayfa | Künye | Arşiv 19 Nisan 2024, Cuma
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Kulak Arkası
Nurullah Turan
Birkaç "Bir"

Bolâhenk
Ahmet Çalışır
Mevlevî Âyini: Türk mûsikîsinde bir form

[ Müzik -> Albüm Tanıtımları ]

Şarkılarla Geçti Aramızdan..

26.02.2008 - 11:35

Türk rock müziğinin kendine has yorumcusu Kazım Koyuncu, ölümünün 3. yılında usta işi bir belgeselle tekrar gündeme geliyor. Haziran 2005'te elim bir hastalık neticesi yitirdiğimiz sanatçının anısına gazeteci yazar Ümit Kıvanç "Şarkılarla Geçtim Aranızdan" adını taşıyan uzun bir belgesel çekti.

3 DVD halinde Kalan Müzik etiketiyle yayınlanan belgesel, ünlü sanatçının yaşamında gizli kalmış pek çok ayrıntıyı aktarıyor meraklıları için. Az da olsa çekilebilmiş konser kayıtları, sanatçının hayatından kesitler, eşsiz güzellikte Karadeniz görüntüleri eşliğinde izleyicilere sunulmuş.

Kazım Koyuncu'nun müzik serüveni babasının ısrarıyla mandolin kursuna gitmesiyle başlar. Ardından özgün rock gruplarından Dinmeyen ve Zuğeşi Berepe ile müzik alemine profesyonel anlamda giren sanatçı, asıl sonradan yaptığı solo çalışmalarla ünlendi. Dilden dile gezen çok başarılı şarkılar yaptı, üstelik bu şarkılar rock müzik ile Karadeniz havasının özgün bir harmonisini ifade ediyordu.

Belgeselin yönetmeni Ümit Kıvanç, Roll'un Şubat sayısında yer alan söyleşisinde "niçin Kazım Koyuncu belgeseli?" sorusunu şöyle cevaplıyor: "Biri ölünce çok çaresiz hissediyorsunuz kendinizi. Ben de ya bir kitap yazabilirdim ya da bu işi yapabilirdim. Bu adamı unutturmamak için bir şey yapmak lazımdı. İki sene sonra, arkasından ağlayanların önemli bir bölümü dahil, Türkiye'de bu adamı kimse hatırlamayabilirdi."

Koyuncu siyasi kimliğiyle de dikkat çekti ve tartışıldı. Ama sosyalist oluşu, milliyetçiliğiyle ünlenen Trabzon'da bile müziğinin dinlenmesini ve sevilmesini engelleyemedi. Müziğin evrenselliğine inanmış biriydi üstelik. Belki sosyalist bir zihniyete sahip olmasından kaynaklanan bir şey bu. Sanatı, iyi müziği fazla yüceltmiyor. "Müzik yapmak zor değil" diyor, "gitar bir şekilde çalınıyor, iyi çalınıyorsa ekstradır." Kıvanç'ın tabiriyle "müzikal olarak devrimci bir dille paylaşmak gerektiğinden söz eden, hem de müziği bir yerlere götürmeye çalışan" bir adam Kazım Koyuncu. "Müziğe özgün bir yaklaşımı olduğundan söz etmeliyiz öncelikle. Müziği, sanatı, birilerinin icra ettiği, birilerinin de sadece pasifçe izlediği bir şey olarak görmüyor. Bu yüzden esas olarak konserleri önemsiyor. Konserlerinde çok ciddi ve kapsamlı bir alışveriş var izleyiciyle aralarında. Daha çok, herkesin katıldığı bir hareket haline getirmeye çalışıyor sahne performansını. Müzikal olarak, az önce de dediğim gibi, esas şimdi yapacaktı özgün olanı. Rock'tan geçmiş, Karadeniz müziklerinin kökenlerine, yapısına ilişkin birikim ve tecrübe kazanmıştı, tulum için melodi falan yazmaya sıçramıştı, ama kafasında hala rock vurguları vardı, grubu da buna müsaitti daha çok. Müzikal açıdan da çok yazık oldu yani."

Kazım Koyuncu'nun bir insan teki olarak öneminden ziyade sanatçı olarak da farklı bir değeri, sahih bir duruşu mevcut. "Şöyle bir şeyi yapmış biri var mı Türkiye'de: Newroz'da Diyarbakır'a gidiyorsun, Megrelce Didou Nana" söylüyorsun, 500 bin kişilik bir miktar kürt ahalisinin çoğu seninle birlikte söylüyor. Biraz sonra Türkçe "Cilveloy nanayda"yı yine hep beraber söylüyorlar. "Kazım'da ne vardı" diye sorana, bunu göstermek lazım..."

Elimizdeki belgesel çalışması bir buçuk yıl gibi kısa olmayan bir sürede adeta bir seferberlik içerisinde yapılmış. Sanatçının tüm tanıdıkları işe yarar bir materyal bulabilmek için gayret gösterip yardımcı olmuşlar. Ayrıca DVD'den elde edilen tüm gelirin Umut Çocukları Derneği'ne bırakılması kararlaştırılmış. Bunu da şöyle açıklıyor Kıvanç: "Kazım'ın iki temel derdi var; yoksullar ve çocuklar, gençler. İkisini bir araya getiren en uygun kesim sokak çocukları. Filmin geliri sokak çocuklarına uygun birilerine giderse Kazım'ın da çok isteyeceği bir şey yapmış oluruz diye düşündüm. Ayrıca, herkesin aklının fitneye fesada çalıştığı Türkiye gibi bir yerde, benim bu işi herhangi bir şahsi çıkar için yapmadığımı herkesin kafasına kakmak da önemliydi."

Şarkılarla Geçtim Aranızdan -Kazım İçin Bir Film-, Yönetmen Ümit Kıvanç, Kalan Müzik.

Türk rock müziğinin kendine has yorumcusu Kazım Koyuncu, ölümünün 3. yılında usta işi bir belgeselle tekrar gündeme geliyor. Haziran 2005'te elim bir hastalık neticesi yitirdiğimiz sanatçının anısına gazeteci yazar Ümit Kıvanç "Şarkılarla Geçtim Aranızdan" adını taşıyan uzun bir belgesel çekti.  
Müzikal SohbetlerTümü »

» Burhan Öçal: Sabah Ezanını Kaydedeceğim, Sıkıyönetim İlan Edin / H. Salih Zengin
» Suzan Kardeş: Balkanlar'da Sahne Almayı Çok İstiyorum / Önder Deligöz
» Daniel Barenboim: İçimdeki Çocuğu Merakımı Canlı Tutarak Yaşattım / Serhan Yedig
» Ömer Özçelik: Ney, İnsan-ı Kâmildir / A. Tuba Bakiler
» Kudsi Erguner: Gazel ve İlahiler Diskotek Müziğine Dönüştü / H. Salih Zengin
Albüm AnaliziTümü »

» Kalbe Ruha Giden Şarkılar / Nazan Özcan
» İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Enya / Özlem Ertan
» Alaturka Benim Canım / Cenk Özbay
» Sezen'in Muhteşem Yalnızlığı: Deniz Yıldızı / Pakize Barışta
» Tekil Hayatlar da Bir Gün Devrim Yapar Ya... / Mert Emcan
Albüm TanıtımlarıTümü »

» İstanbul'a Senfonik Üçleme
» Yıllar Sonra Yeniden
» Dostlar Onu Hatırladı
» İncesaz, Kalbimizdeki Denize Yelken Açtı
» Oralara, Buralara, Uzaklara

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!