« Anasayfa | Künye | Arşiv 19 Nisan 2024, Cuma
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Dergi Sergeni ]

Türk Edebiyatı Aytmatov'u Anıtlaştırdı

08.08.2008 - 14:01

Türk Edebiyatı dergisi, eserleri 176 ayrı dile çevrilen Cengiz Aytmatov için özel sayı hazırladı ve Türk dünyasının Aytmatov ve Eserleri üzerine uzmanlaşmış en ünlü kalemlerini bu sayıda bir araya getirdi.

Renkli resimli 112 sayfadan oluşan Cengiz Aytmatov özel sayısı, 25 bin adet basıldı. Cengiz Aytmatov hakkında hazırlanmış en kapsamlı ve geniş çerçeveli bu sayı, gerçek manada bir "anıt sayı" özelliği taşıyor. Dünyanın en ünlü Türk yazarı Aytmatov hakkında bütün bilinmesi gerekenler, Türk Edebiyatı dergisinin (Ağustos 2008 - 418'inci) Cengiz Aytmatov özel sayısında özlü bir şekilde sunuluyor.

10 Haziran'da kaybettiğimiz dünyanın önde gelen yazarlarından Cengiz Aytmatov, Türk Edebiyatı dergisinin bu sayısında bütün yönleriyle ele alınıyor. Aytmatov ve eserleri üzerine en yetkili kalemler, ünlü yazarın sanatı, dünya edebiyatına katkısı, fikir dünyası, mücadelesi, fikir coğrafyası ve neden büyük yazar olduğu konularını net bir şekilde anlatıyorlar.

Beşir Ayvazoğlu yönetiminde hazırlanan Türk Edebiyatı'nın Cengiz Aytmatov özel sayısında, Türkiye'nin en tanınmış Aytmatov uzmanları Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Prof. Dr. Ahmet Buran, Doç. Dr. Orhan Söylemez ve Dr. Ali İhsan Kolcu ile birlikte birçok ünlü ilim ve fikir insanımız, Kırgızistan'ın Türk ve dünya edebiyatına hediye ettiği bu büyük yazar hakkında görüş ve kanaatlerini dile getiriyorlar.

Kırgızistan İlimler Akademisi Cengiz Aytmatov Enstitüsü Müdürü Abduldacan Akmataliyev, Türkmenistanlı Yazar ve Şair Oraz Yağmur, Azerbaycanlı büyük şair, fikir ve devlet adamı Sabir Rüstemhanlı da Aytmatov'un bilinmedik yönlerini, sanat ve fikir dünyalarının geniş ufuklarıyla inceliyorlar.

Aytmatov'un hayran olduğu ve ilham aldığı Türk dünyasının en önemli destanlarından biri olan Manas Destanı'nı ve Manasçıları anlattığı "Kadim Kırgız Ruhunun Zirvesi" başlıklı yazısı da "anıt sayı"da yer alıyor.

Vatanı Kırgızistan'la birlikte Türk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını kazandığı 90'lı yıllardan itibaren "Türk Dünyası'nı ortak bir alfabede, dilde ve değerler etrafında birleştirerek dünya insanlığına örnek olmak" idealini sık sık telaffuz eden ve bu özel sayıda yer alan en son röportajında; "Ben evrensel anlamda insanı anlatıyorum" diyen Aytmatov'un, insanlığın kendisini bulma ve anlamasında verdiği edebî mücâdele, Türk Edebiyatı dergisinde bütün yönleriyle gözler önüne seriliyor.

Kendi milletine düşmanlaşıp başka milletlerin hesabına çalışan kişi demek olan "mankurt" kavramını icat ederek dünya dillerine orijinal haliyle sokan Cengiz Aytmatov, birçok Batı üniversitesinde hem edebiyat, hem de felsefe dallarında yakından takip ediliyor ve hakkında yüzlerce tez yaptırılıyor. Bu arada, her eserinde pek çok yeniliğe imza atan Aytmatov'un, tarihî efsanelerden hareketle günümüzün meselelerine yeni bir boyut getirdiği edebiyat eleştirmenlerince kabul ve itiraf ediliyor.

Öte yandan, Aytmatov sayısından haberi olan bazı kurum ve kuruluşların öğrencilere ve kendi personeline dağıtmak üzere Türk Edebiyatı dergisini aradığı ve binlerce adet yeni siparişler verdiği bildirildi.

Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı sıfatıyla Türk Edebiyatı dergisinin sahibi olan Gazeteci Yazar Servet Kabaklı, Cengiz Aytmatov özel sayısının daha satışa sunulmadan çok geniş kesimlerin ilgisini çektiğini söyledi. Yurt içinden ve Türk Dünyası'ndan çok geniş talepler aldıklarını belirten Kabaklı, "anıt kitap" mahiyetindeki özel sayının, ilk 25 bin baskının ardından en az bir o kadar daha basılabileceğini, böylece kültür ve sanat dergiciliği bakımından rekor baskıya ulaşılabileceğini ifade etti. Kabaklı, Cengiz Aytmatov'a gösterilen bu ilginin kendisini heyecanlandırdığını, ahde vefa ve sevgi seli karşısında Türkiye ve Türk Dünyası'nın geleceği adına büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.

"Türk Dünyası'nı ortak bir alfabede, dilde ve değerler etrafında birleştirerek dünya insanlığına örnek olmak" idealini sık sık telaffuz eden ve bu özel sayıda yer alan en son röportajında; "Ben evrensel anlamda insanı anlatıyorum" diyen Aytmatov'un, insanlığın kendisini bulma ve anlamasında verdiği edebî mücâdele, Türk Edebiyatı dergisinde bütün yönleriyle gözler önüne seriliyor.  
Arşivlik HayatlarTümü »

» Asaf Hâlet Çelebi 100 Yaşında / Ömer Faruk Şerifoğlu
» Arşivcilerin Babası: Muallim Cevdet / Zeynep Berktaş
Âlemde Ne Var?Tümü »

» Müziğin Gücü / Çeviri: Hale Sert
» İstanbul'daki Muhalif İranlıların Kısa Tarihi - 2 / Cihan Aktaş
» Tahran Kitap Fuarı'nda İlginç Bir Panel - 1 / Cihan Aktaş
» Benazir Butto'nun Son Sözleri / Çeviri: Hale Sert
» Temizlik: Nereden Nereye... / Çeviri: Hale Sert
Kitap MedyasıTümü »

» Edebiyatımızın Coğrafyasını Geliştiren Bir Yazar: Talip Apaydın / Seray Şahiner
» 'Yaratıcı Yazarlık' ve Buluşları / M. İlhan Atılgan
» Gazete-Dergi Okurluğu / Eser Karakaş
» Torpilli Kitap: Sokakta / Haydar Hepsev
» Bilge Karasu Okuma Kılavuzu / Gonca Özmen

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!