« Anasayfa | Künye | Arşiv 19 Mart 2024, Salı
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Ekstra ]

Yazı, Müzik ve İllüstrasyon - Netame

Elif Tanrıyar

07.10.2007 - 23:47

FARKLI LEZZETLERİN BURUK KARIŞIMINDAN OLUŞAN TEKİNSİZ BİR TAT...

Her şeyden önce şunu söylemeliyim ki size alışılagelmişin dışında bir kitabı anlatacağım birazdan. Dikkat ederseniz tanıtmak yerine anlatmak sözcüğünü kullandım. Bu bilinçli bir seçim, çünkü "Netame" anlatılmayı gerektiren özel bir kitap.
Bir kere, dahil olduğu türle farklı. Dünyada ve Türkiye'de çok az denenmiş bir türde, grafik roman olarak kotarılmış. Sırf bu yönüyle bile cesur bir deneme olarak adlandırılacak olan "Netame", içinde bir başka sürprizi daha barındırıyor; bölüm başlıklarıyla parça adlarının aynı olduğu, toplam 10 parçalık bir CD... Kitapta yer alan illüstrasyonlar Sadi Güran'a, müzik Deniz Cuylan'a ve öykü de Senem Akçay'a ait.

Her ne kadar türünü grafik roman olarak tanımlasak da, "Netame" için bildik roman da diyemeyiz, keza hikaye de. Zamansız, mekansız bir öykünün anlatıldığı kitap, biraz içerdiği bu belirsizlik durumundan, biraz da tuhaf konusundan yoğun bir tekinsizlik hissiyle adeta için için tütüyor.

Öykünün kahramanı kim?

Şimdi bu tütmek konusunda kısa bir an duralım. Kitabın konusunu anlatmayı sürdüreceğim ama öncelikle değinmek istediğim başka bir şey var. Bildik kitapların dışında, içerdiği görsellik ve müzikle, dokunmanın yanı sıra duyma ve görme duyularımıza da hitap eden "Netame"ye yoğunlaştıkça tekinsiz öyküsünün neredeyse kokusunu da alacağınız hissine kapılıyorsunuz.

Tam da odak noktasında yer alan yarı canlı şehir gibi, kitap da sizi uzun kollarıyla içine çekiyor, kendi tekinsiz dünyasına katmak istiyor. Peki, kaldığımız yerden devam ediyoruz... Yazının bittiği yerde illüstrasyonların, illüstrasyonların bittiği yerde müziğin anlatıcılığı üstlendiği, her birinin diğerini güçlendirip tek olduğu öyküde, karanlık ve hüzünlü yarı canlı bir kent ile onun melankolik, tuhaf sakinleri gerçeküstü bir tarz ve yoğun imgelerle anlatılıyor.

Öykünün baş kahramanı tekinsiz olduğu kadar hüzünlü de olan şehir mi, yoksa tüm şehri ve yaşananları beyninin derinliklerinde yaratan Maketçi karakteri mi, tam olarak emin olamıyorsunuz.

Ama bunu çok da önemsemiyorsunuz zaten. Klasik bir hikaye akışından çok, rüyaların yapısına benzeyen bir biçemde, detayların ön plana çıktığı öyküde; ruh yakalayıcıları şehrin tekinsiz sokaklarında ruhunuzu çalmak için erketeye yatıyor (modern şehirlerin nimetlerinin peşinde koşarken ruhunu satmaya hazır olan günümüz insanının durumu farklı mı sanki?); 'hayatın anlamı' bulunma ihtimalini yitirmiş ve yapayalnız, bir tür ilkçağ sürüngeni olarak şehrin saçaklarında yaşıyor; ölüm, şehvet ve hayal üçlüsü, tekinsiz radyo frekansları aracılığıyla şehrin insanlarını ele geçiriyor...

Hüzünlü bir naiflik

Tüm öykünün geneline sinmiş gotik hava, tekinsizlik ve tuhaflığın yanı sıra hüzünlü bir naifliği de içeriyor. Müziğini tekrar tekrar dinlemek, illüstrasyonlara tekrar tekrar bakmak, öyküyü ise değişik perspektiflerden tekrar tekrar okumaktan kendinizi alıkoyamıyorsunuz. Ve her seferinde de değişik ayrıntılar keşfedip, bu tuhaf kentin tekinsiz sokaklarında dolaşırken, kendi iç yolculuğunuza da çıkıyorsunuz.

"Netame", sırrını ilk baştan vermeyen kitaplardan. Onu çözmek için emek ve zaman harcamanız gerekiyor.

Kitabın son sayfasını çevirdiğinizde ne mi hissediyorsunuz? Yazımın başına yeniden dönersek; geriye tek bir duyu kalmıştı: Tat... İşte son sayfanın karşılığı bende tat duyusu oldu. Yoğun ve farklı lezzetlerin buruk karışımından oluşan, tekinsiz bir tat...

(Milliyet Kitap - Ekim 2007)

Sadi Güran, Deniz Cuylan ve Senem Akçay, dünyada da çok az denenen bir tür olan grafik roman tarzında hazırladıkları "Netame"de, yarı canlı, tekinsiz bir şehrin gerçek üstü hikayesini, tüm duyularımızı uyararak anlatıyorlar.  
"Kitap"lı SohbetlerTümü »

» Bir Kütüphanenin Serencamı ve "Yazma"ların Açılan Bahtı...
» İsmail Kara: "Türkiye'de sosyal bilimciler ilkokul düzeyinde ilmihal bilgisine bile sahip değiller!" / Röportaj: Önder Deligöz
» İletişim Yayınları Editörü Ali Artun: "Sanat hayata tekrar kök salmalı" / Röp: Barış Yıldırım
» "Surre-i Humayun'la yaşanan güzelliği yeniden yaşamak mümkün" / Röportaj: Yüsra Mesude
» İsmail Bilgin: "Safiye Hüseyin'leri Yeterince Anlatamadık"
EkstraTümü »

» Uykusuzluk / Mehmet Uğurlu
» Bir Yılda Kaç Kitap Okuyoruz?
» Doğu'nun Meyvelerini Batı'nın Tepsisinden Sunmak / Ali Ayten
» Kitapçı / Mehmet Ulusel
» "Aşk Istırapsız Olmaz" / Nuri Altun
Bize GelenlerTümü »

» Kahraman Üzerine Dersler / Oğuz Karakaş
» Görsel Şiirin İlk Kitabı: Dada Korkut
» Makyaj Hatası / Yavuz Altınışık
» Oluş ve Bozuluş / İbn Sina
» Hiç / Merih Günay

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Toplam 1 yorum yapılmış. Yorumların tamamını görüntülüyorsunuz.

netameli bir bakış

muzikler ve cizimler icin bkz. http://www.myspace.com/netame

notrino (07.10.2007 - 23:58)

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!