« Anasayfa | Künye | Arşiv 25 Nisan 2024, Perşembe
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Ekstra ]

Amerika Çok Satanlar Listesinde Kitaplar Üzerinden Tanrı Tartışması

Çeviri: Hale Sert

30.08.2007 - 08:46

Tanrı Büyük Değil: Din Her Şeyi Nasıl Zehirler? (God is Not Great: How Religion Poisons Everything)
Christopher Hitchens
Twelve Books; 288 sayfa

Tanrının Dili: Bir Bilim Adamı İnanç için Delil Sunuyor (The Language of God: A Scientist Presents Evidence for Belief)
Francis Collins
Free Pres; 304 sayfa

Tanrı'ya dair tartışmalar yüzyıllardır süregelirken, Darwin'in 1859'daki "Türlerin Kökeni" yayınına gereğinden fazla önem atfetmek biraz tuhaf kaçıyor. Fakat kitap mutmain Hıristiyanlar için bile ruh daraltan bir etki yapmıştı. 1907'de anonim eser olarak yayınlanan ve iman kaybına dair bir hatırat olan "Baba ve Oğul"da Edmund Gosse, yüksek zoolog olan babasının, kendisini dine karşıt kavramlardan korumak için sarp bir kayalığın tepesinde dünyadan ilişiğini kesme yoluna girmesini anlatır. Bu plan işe yaramaz. Oğlun içindeki isyan kıpırdamaya başlar, uzun süreli ayinlerde zihni başka yerlerde gezinir ve on beş yaşlarında da özgürlüğünü ilan eder. Babası hayal kırıklığına uğrar ve ona göre İbrahim'in Tanrısı'na saplanıp kalır.

Tanrı ve din üzerine yayınlanmış günümüz kitaplarına baktığımızda, insanların Mr.Gosse'un ya da oğlunun geldiği noktanın içkin bir dini inanca sahip olup olmamalarına dayandığı sonucundan kaçınmaları oldukça zordur. Kendisi geniş bilgi sahibi olan, doğrudan ve eleştirel bir tonda konuşan Christopher Hitchens, dine dair içkin bir duyguya sahip değildir. O da Mr.Gosse gibi genç yaşlarda inanmamaya başladı. "Tanrı Büyük Değil"in başlarında Hitchens, kendi isyanının, okulda heyecanlı bir din öğretmeninin İngiltere'nin kırlarındaki fundaların güzelliğini Tanrı'nın varlığına bir delil olarak göstermesiyle karşılaştığında başladığını söyler. Bay Hitchens, bilim adına öne sürülen dini delilleri başından beri kıyasıya eleştirmiştir.

Diğer yandan, Francis Collins dine dair içkin bir duyguya sahiptir. Kıdemli Mr.Gosse gibi Bay Collins de bir bilim adamı ve Hıristiyandır. Collins, günlük yazılarında Darwin'i "insanın kalıtsal malzemesi projesi"nin başı olarak karşılar. DNA üzerinde yazılı kodlar açığa çıkmaya başladığında ise iman ve merak duygusunun nasıl yükseldiğini yazar. Collins, Bill Clinton'ı desteklemiştir (konuşmalarını yazanlarla çalıştı) ve işte o zaman Amerika başkanı DNA'dan "Tanrı'nın yaratılışı yazdığı dil" olarak bahsetti. Bay Collins'in zeki tasarımlara hiç zamanı yoktur, o Tanrı'yı müdahale etmeyen tarzda algılar, tıpkı bir CCTV kamera gibi. İsa'nın O'nun oğlu olduğuna inanır ve düzenli olarak ibadet eder.

Her iki kitap da dine ve Tanrı'ya aynı şeylermiş gibi yaklaşsalar da Tanrı'ya iman ve bir dine bağlı olmak tamamen aynı şeyler değildirler. Bay Hitchens, test etmesi imkânsız da olsa, dünyanın toptan dinsiz daha iyi olacağını düşünür. Böylece, aptal dindar insanlar, aptal dini savaşları yapmayı bırakırlar ve bunu yeni bir aydınlanma takip eder. Kitap, eğlenceli, dolambaçlı ve zaman zaman ikiyüzlüdür. Bay Hitchens hiç kimsenin Ateizm için savaşmadığını söylemektedir. Fakat ateistler birbirlerini öldürmek için farklı sebepler bulmaya yatkındırlar. Dindar olmayan faşistlerin ve komünistlerin 20.yy'daki katliam için dini olmayan pek çok neden buldukları itirazına karşılık olarak Bay Hitchens bu tür inanışların sekülerleşmiş din olduğunu ve bunların hesaba katılamayacağını sert bir şekilde ifade eder.

Kitapta eksik olan, dinsiz bir dünyanın veya içinde hiç din olmamış bir dünyanın nasıl bir şeye benzeyeceği kavrayışının olmamasıdır. Bay Hitchens'ın çok değer verdiği hoşgörü ve adalet gibi pek çok ilke, dini fikirlerin sekülerleşmiş halidir. Dinî gelenek Bay Hitchens'ın yanlış nedenlere bağladığı pek çok şey için doğru şeyi yapar. Pek çok durumda imanı çekip almak bu olayı gerçekleştirme isteğini de çekip alacaktır. Zarar düşünmeye değerdir!

Bay Collins ise kitabında "Tanrısal evrim" olarak adlandırdığı fikri ileri sürer. Müthiş bir adı olan bu evrimi yakalamamız gerektiğini düşünür. Kendisi, "Hayatın kökeninin düzeni bilinmez olduğu halde, evrim bir kez devreye girdiğinde doğaüstü özel bir buluşa gerek kalmayacaktır" der.

Tevrat'ta fizik kurallarını bağlayan bölümlere gelince, "Bunlar semboliktir ve böyle okunmalıdırlar".

Bu öyle bir Tanrı'dır ki, Edmund Gosse'un babasına, John Calvin'e veya Papa'ya bir Romalının Mithras'a öküz kurban etmesi kadar yabancıdır! Ve bütün açıklığına rağmen, Bay Collins'in Tanrı'ya inanmasına dair argümanları neden Hıristiyan olduğunu açıklamak için çok yetersiz kalıyor! Bunu anlamak için Gosse ailesine bakmak veya "inanırsın ya da inanmazsın" sonucuna varmak yeterlidir.

31 Mayıs 2007 - The Economist

"God Is Not Great" Amerika'da 10 haftadır en çok satanlar listesinde. Bilime inanan, Tanrıya inanmayan bir yazar; her ikisine de inanan bir bilim adamı. Fakat neden bu haldeler? Hiç kimse bilmiyor.  
Dergi SergeniTümü »

» Dergi Yazarının Tadı Başka
» Anlayış Dergisi Artık Tüm İçeriğiyle İnternette
» Karagöz 7 Çıktı
» Dergâh Dergisi Yine Dopdolu
» Türk Edebiyatından "Kaşgarlı Mahmud" Özel Sayısı
Halep&ArşınTümü »

» Hrant Dink Sonrası "Yitik Yürek" Tartışması
» "Atatürk ve Din" Tartışması
» "Tasavvuf Neşriyatı" Tartışması
» Paramparça Entelektüeller ve Fikirler: "İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri" Başlıklı Ertelenen Konferans Sonrasında Türk Entelijansiyası
» "Bir Zamanlar Bir İsmet Özel Vardı..." Tartışması
"Kitap"lı SohbetlerTümü »

» Bir Kütüphanenin Serencamı ve "Yazma"ların Açılan Bahtı...
» İsmail Kara: "Türkiye'de sosyal bilimciler ilkokul düzeyinde ilmihal bilgisine bile sahip değiller!" / Röportaj: Önder Deligöz
» İletişim Yayınları Editörü Ali Artun: "Sanat hayata tekrar kök salmalı" / Röp: Barış Yıldırım
» "Surre-i Humayun'la yaşanan güzelliği yeniden yaşamak mümkün" / Röportaj: Yüsra Mesude
» İsmail Bilgin: "Safiye Hüseyin'leri Yeterince Anlatamadık"

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!